
Ο Βότσεκ του Άλμπαν Μπεργκ ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Εθνική Λυρική Σκηνή, το Χρονικό του Χρόνου του Stephen Hawking γίνεται παράσταση στο Θέατρο Τέχνης και ο Γιάννης Χουβαρδάς ανεβάζει τον 3ο Ίψεν της 45χρονης πορείας του σε έναν "ιδανικό" χώρο για το έργο του. Συγκεντρώσαμε 5 παραστάσεις που αξίζουν μια θέση στην agenda σας.
Ο Βότσεκ για πρώτη φορά στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Ένα από τα αριστουργήματα του λυρικού θεάτρου του 20ού αιώνα, ο Βότσεκ του Άλμπαν Μπεργκ θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά από την Εθνική Λυρική Σκηνή σε σκηνοθεσία Ολιβιέ Πυ, μουσική διεύθυνση Βασίλη Χριστόπουλου και πρωταγωνιστή τον διεθνώς αναγνωρισμένο βαρύτονο της ΕΛΣ Τάση Χριστογιαννόπουλο.
Ο Βότσεκ είναι μια από τις πρώτες εκτενείς όπερες του 20ού αιώνα γραμμένη σε ατονικό ιδίωμα με χρήση τραγουδιστής ομιλίας – Sprechgesang. Τόσο λόγω της σημασίας του για την ιστορία του μουσικού μοντερνισμού όσο και για αυτή καθαυτή την ποιότητα της μουσικής του έχει ενταχθεί στο δραματολόγιο όλων των μεγάλων λυρικών θεάτρων του κόσμου.
Ο Βότσεκ είναι η πρώτη από τις δύο όπερες του Άλμπαν Μπεργκ, ενός από τους σημαντικότερους συνθέτες του 20ού αιώνα. Ο Μπεργκ γεννήθηκε στη Βιέννη το 1885, υπήρξε μαθητής του Άρνολντ Σαίνμπεργκ και αναδείχτηκε σε έναν από τους διασημότερους εκπροσώπους της "δεύτερης σχολής της Βιέννης" επενδύοντας το δωδεκαφθογγικό σύστημα με λυρισμό και βαθύτερα "ανθρώπινες αξίες".
19, 23, 26, 31 Ιανουαρίου 2019 & 2 Φεβρουαρίου 2020, Ώρα έναρξης 20.00 (Κυριακές 18.30). Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Τριαντάφυλλο στο στήθος

Γραμμένο από τον Τενεσί Ουίλιαμς σε μια στιγμή της ζωής του που ένιωθε χαρούμενος και ψυχικά ήρεμος, μετά από ένα ταξίδι του στην πολύβουη και ζωντανή, για τα μάτια του, νότια Ιταλία, το "Τριαντάφυλλο στο στήθος" είναι το μοναδικό έργο του που έχει αισιόδοξο τέλος.
Η Σεραφίνα Ντέλλε Ρόζε παρομοιάζει το διπλό της κρεβάτι με θρησκεία. Είναι μια γυναίκα που έντονα αγαπά, ερωτεύεται, πονά, πιστεύει. Όταν πεθαίνει ο άντρας της, ψάχνει κάπου να χωρέσει τη λατρεία της για εκείνον. Στριμώχνει την ίδια της την "ψυχή” μέσα στην τεφροδόχο του. Αποστρέφεται τον κόσμο, που τολμά να θυμάται ένα λιγότερο θαυμαστό παρελθόν για το χαμένο της "τριαντάφυλλο". Προσπαθεί μανιασμένα να κρατήσει την έφηβη κόρη της, Ρόζα, μακριά από τους "κυνηγούς" άνδρες. Ψάχνει πάντα απαντήσεις από μια ξεθωριασμένη Μαντόνα. Κι όταν ο Αλβάρο, ένας οδηγός φορτηγού, μπαίνει απρόσκλητος στο σπίτι της, εκείνη προσπαθεί να καταλάβει αν αυτό ήταν το σημάδι που περιμένει από την Παναγία. Η ζωή πρέπει πάντα να προχωράει.
15 έως 26 Ιανουαρίου 2020, Πέμπτη – Παρασκευή – Σάββατο στις 21.15, Τετάρτη & Κυριακή στις 20.00. Θέατρο Τέχνης - Υπόγειο, Πεσμαζόγλου 5.
Γιον Γκάμπριελ Μπόρκμαν σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά

Ο Γιάννης Χουβαρδάς, επικεφαλής μιας εξαιρετικής ομάδας πρωταγωνιστών και καλλιτεχνικών συντελεστών, ανεβάζει τον τρίτο Ίψεν της 45χρονης πορείας του, σε νέα μετάφραση που υπογράφει η Έρι Κύργια, ειδική παραγγελία για την παράσταση, στον "ιδανικό" –όπως τον χαρακτηρίζει– για το έργο, χώρο του Υποσκηνίου Β΄ της Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη. Με τη βοήθεια των συνεργατών του, θέλει να αναδείξει τα λανθάνοντα στοιχεία του ονειρικού κόσμου που συνθέτει ο σπουδαίος νορβηγός συγγραφέας: το ερωτικό μελόδραμα, το έργο τρόμου, τον αναρχικό συμβολικό ρεαλισμό, την μαύρη κωμωδία, το ειρωνικό γκροτέσκο, την καλπάζουσα φαντασία, με άλλα λόγια, ολόκληρη τη χρωματική παλέτα στο πρωτοποριακό πανόραμα ενός ασυμβίβαστα ποιητικού σύμπαντος.
Toυς ρόλους ερμηνεύουν: Νίκος Χατζόπουλος (Γιον Γκάμπριελ Μπόρκμαν), Ρένα Πιττακή (Γκούνχιλντ Μπόρκμαν), Λυδία Φωτοπούλου (Έλλα Ρεντχάιμ), Ιερώνυμος Καλετσάνος (Βίλχελμ Φόλνταλ), Θεοδώρα Τζήμου (Φάννυ Ουίλτον), Κωνσταντίνος Πλεμμένος (Έρχαρτ Μπόρκμαν), Σοφία Κόκκαλη (Φρίντα Φόλνταλ).
25 Ιανουαρίου έως 22 Μαρτίου 2020, 21:00. Υποσκήνιο Β΄ Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Ο Κουρέας της Σεβίλλης

Το αριστουργηματικό έργο του Gioacchino Rossini επιστρέφει από τους Μουσικούς της Καμεράτας–Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής και τον Γιώργο Πέτρου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε μια συναυλιακή παράσταση-έκπληξη με όργανα εποχής. Οι θεατές θα έχουν - αυτή τη φορά - τη σπάνια ευκαιρία να ακούσουν την περίφημη άρια του Κόμη Αλμαβίβα "Cessa di più resistere" που, λόγω της παροιμιώδους δυσκολίας της, παραλείπεται από τις περισσότερες παραγωγές. Στους βασικούς ρόλους εμφανίζονται οι: Germán Olvera (Φίγκαρο), Mark Milhofer (Κόμης Αλμαβίβα), Μαίρη-Έλεν Νέζη (Ροζίνα), Bruno Praticò (Μπάρτολο), Χριστόφορος Σταμπόγλης (Μπαζίλιο), Αναστασία Κότσαλη (Μπέρτα).
1 Φεβρουαρίου 2020, Ώρα 20:30, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης (Με ελληνικούς υπέρτιτλους).
Το χρονικό του Χρόνου γίνεται παράσταση

Το εκδοτικό φαινόμενο του Stephen Hawking αποτελείται από δώδεκα κεφάλαια. Ο συγγραφέας, με επιστημονική διαύγεια αλλά και απαράμιλλο χιούμορ, παραθέτει τις βασικές επιστημονικές ανακαλύψεις του ίδιου και των προκατόχων του πάνω στο χωρόχρονο, τη διαστολή του Σύμπαντος, την αρχή της απροσδιοριστίας, τις αγαπημένες του Μαύρες Τρύπες και το επονομαζόμενο Βέλος του Χρόνου, αναζητώντας μια ενοποιημένη θεωρία των πάντων, που θα οδηγήσει σε μια νέα κοσμογονική ερμηνεία.
"Το χρονικό του Χρόνου" μεταφέρεται για πρώτη φορά στο θέατρο σε μια παράσταση που επιχειρεί να φέρει την επιστημονική σκέψη σε διάλογο με την καλλιτεχνική δημιουργία. Η αποκαλυπτική ευφυΐα του Hawking θα συναντηθεί επί σκηνής με την έμπνευση και το πάθος λογοτεχνικών και θεατρικών ηρώων οι οποίοι, ίσως και εν αγνοία τους, πλησίασαν τις ίδιες θεματικές που συνοψίζονται στην αμετάβλητη αγωνία για τα όρια της ανθρώπινης ύπαρξης.
Πρεμιέρα: 24 Φεβρουαρίου 2020. Θέατρο Τέχνης, Φρυνίχου 14, Πλάκα.