Οι διαμαρτυρίες στους δρόμους της Νέας Υόρκης μέσα από τον φακό της Cheryl Dunn

Ιστορίες από μια φωτογράφο που έχει αφιερώσει τη ζωή της στο street photography.

Η φωτογράφος και κινηματογραφίστρια Cheryl Dunn, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, αιχμαλωτίζει τη ζωή της πόλης για πάνω από 30 χρόνια. Παρά την εμπειρία που διαθέτει στη φωτογραφία editorial, μόδας και διαφήμισης, το πάθος της είναι να καταγράφει τη ζωή στο δρόμο. "Είναι ένα παράθυρο στην ανθρωπότητα, το χιούμορ, τα πάθη μας" λέει.

Σε έναν κόσμο όπου πολλά μπορούν να επιτευχθούν μέσω προνομίων, το street photography είναι ένας τομέας που χρειάζεται πραγματική δουλειά. "Πρέπει να δώσεις τον χρόνο σου και τα μάτια σου στον δρόμο. Και πάλι, η ευκαιρία παίζει ρόλο αλλά πρέπει να αφιερώσεις χρόνο" εξηγεί στο The Cut.  

Από τότε που δόθηκε η εντολή για παραμονή στο σπίτι, τον Μάρτιο, η Dunn περνούσε τις μέρες της κάνοντας ποδήλατο και περπατώντας στους δρόμους για να απαθανατίσει την τυπικά πολυσύχναστη και χαοτική πόλη στην πιο ήσυχη εκδοχή της. "Είναι cool με έναν διαφορετικό τρόπο", λέει. "Η Νέα Υόρκη είναι πάντα cool. Λοιπόν, υποθέτω ότι το cool δεν είναι πραγματικά η λέξη. Έχει αυτήν την ουσία σε αυτό που είναι πάντα ενδιαφέρον, είναι ποιητικό και καταπληκτικό. Ο χαρακτήρας της Νέας Υόρκης είναι αυτός που απεικονίζεται σε ταινίες, βιβλία και τηλεόραση από αμνημονεύτων χρόνων. Είναι μια πόλη όπου οι άνθρωποι δεν συγκρατούνται, μια πόλη όπου η αίσθηση της κοινότητας είναι ισχυρότερη με τους πιο αντισυμβατικούς τρόπους".

Στη φωτογραφική συλλογή Everybody Street Covid-19, η Dunn καταγράφει τι απομένει από αυτό το ήθος. Τεκμηριώνοντας όχι μόνο τα σημάδια της ζωής, όπως τα γκράφιτι σε φορτηγά και τοίχους, αλλά και πώς προσαρμόζεται ο καθένας, προσπαθώντας να μετατρέψει την καταστροφή σε ευκαιρία - όπως ο άντρας που παίζει τένις σε αποθήκη φορτηγού ή η γυναίκα που κάνει την τελετή αποφοίτησης σε ένα πάρκο της Chinatown . Παρουσιάζει την ανθεκτικότητα.

"Υπάρχει αυτό το είδος σαρκασμού που είναι εγγενές για τους Νεοϋορκέζους γιατί, ξέρετε, είναι μια σκληρή πόλη. Αν δεν έχετε αίσθηση του χιούμορ, εάν παίρνετε τον εαυτό σας τόσο σοβαρά, δεν θα αντέξετε στα μισά του δρόμου. Πρέπει να έχετε αυτήν την ευελιξία στο πώς να αντικρούσετε τις γροθιές και αυτοί είναι οι άνθρωποι που επιβιώνουν. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που ευδοκιμούν". 

Οι ήσυχοι δρόμοι της Νέας Υόρκης γέμισαν με τις φωνές των διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για τη δολοφονία του George Floyd και για κάθε Αφροαμερικανό που έπεσε θύμα των φυλετικών διακρίσεων και της αστυνομικής βίας. Η Dunn δεν πήρε ούτε στιγμή τα μάτια της από τον δρόμο, εκεί που τελικά αρχίζουν όλα. 

Κεντρική φωτογραφία: @cheryldunn