Η "Περιφρόνηση" του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ ξανά στη μεγάλη οθόνη

Το αριστούργημα του Γάλλου δημιουργού από σήμερα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Η θρυλική "Περιφρόνηση" προβάλλεται ξανά στη μεγάλη οθόνη στον πιο όμορφο θερινό κινηματογράφο της Αθήνας. Το αριστούργημα του Ζαν Λυκ Γκοντάρ, με τη Μπριζίτ Μπαρντό και τον Μισέλ Πικολί, έρχεται σήμερα 18/6 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας -  Λαΐς. 

Η Περιφρόνηση (Le Mépris στα γαλλικά) είναι μια ταινία του 1963 και παρά το γεγονός ότι η ταινία δεν γνώρισε αξιόλογη εμπορική επιτυχία όταν προβλήθηκε για πρώτη φορά στους κινηματογράφους, σήμερα θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της δεκαετίας του '60. 

Η "Περιφρόνηση" του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ ξανά στη μεγάλη οθόνη
Η Μπριζίτ Μπαρντό στα γυρίσματα της ταινίας

Το σενάριο της ταινίας είναι βασισμένο στη νουβέλα του Αλμπέρτο Μοράβια Il disprezzo (1954). Ο Αμερικανός παραγωγός Τζέρεμι Πρόκος (Τζακ Πάλανς) προσλαμβάνει τον γνωστό Αυστριακό σκηνοθέτη Φριτς Λανγκ (υποδύεται τον εαυτό του στην ταινία) προκειμένου να μεταφέρει στον κινηματογράφο την Οδύσσεια του Ομήρου. Δυσαρεστημένος με την "καλλιτεχνική" προσέγγιση που ακολουθεί ο σκηνοθέτης, προσλαμβάνει τον Πωλ Ζαβάλ (Μισέλ Πικολί), συγγραφέα αστυνομικών ιστοριών και θεατρικών έργων, για να επεξεργαστεί το σενάριο. Η σύγκρουση μεταξύ καλλιτεχνικής έκφρασης και εμπορικής απήχησης ακολουθεί μια παράλληλη πορεία με την προοδευτική αποξένωση του Πωλ από τη σύζυγο του Καμίλ (Μπριζίτ Μπαρντό) η οποία φαίνεται να ξεκινά από τη στιγμή που ο Πωλ αφήνει την Καμίλ μόνη με τον εκατομμυριούχο παραγωγό.

Ταινιοθήκη της Ελλάδας - Λαΐς (Θερινό), Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136, Τηλ.: 210 3609695