Η ισπανική όπερα ανοίγει ξανά με μια συναυλία για φυτά

Ένα κουαρτέτο εγχόρδων θα παίξει Puccini για ένα διαφορετικό ακροατήριο.

Οι παρευρισκόμενοι στην πρώτη μετά - lockdown συναυλία της όπερας Liceu στη Βαρκελώνη δεν θα χρειαστούν μάσκες ή γάντια, ούτε θα πρέπει να κρατήσουν τις αποστάσεις. Μπορεί όμως να θελήσουν λίγο νερό για να αποτρέψουν το στέγνωμα των ριζών τους καθώς θα απολαμβάνουν τα "Χρυσάνθεμα" του Πουτσίνι από το κουαρτέτο εγχόρδων. 

Γνωρίζοντας καλά την ανάγκη για μια θεαματική επάνοδο, ο καταλανικός χώρος ανακοίνωσε ένα κονσέρτο για 2,292 φυτά, όταν θα ανοίξει ξανά τις πόρτες του την ερχόμενη Δευτέρα. Οι λάτρεις της μουσικής θα μπορούν επίσης να απολαύσουν την παράσταση καθώς θα μεταδοθεί ζωντανά.

Η ισπανική όπερα ανοίγει ξανά με μια συναυλία για φυτά

Σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Liceu, Víctor García de Gomar, το Concert for the Biocene έχει ως στόχο να μας βοηθήσει να συλλογιστούμε την τρέχουσα κατάσταση της ανθρωπότητας και πώς, στο lockdown, έχουμε γίνει "ένα κοινό που στερείται της δυνατότητας να είναι κοινό". Όταν τα δίδυμα βιολιά, η βιόλα και τσέλο του κουαρτέτου Uceli θα ξεκινήσουν να παίζουν "για το βασίλειο των λαχανικών" στις 5 μ.μ. την επόμενη Δευτέρα, "οι άνθρωποι θα γίνουν θεατές στο χρονικό της δικής τους κοινωνικής αλλαγής", δήλωσε ο García de Gomas.

Ο Eugenio Ampudia, ο καλλιτέχνης πίσω από την κονσεπτική αυτή συναυλία, δήλωσε ότι στόχος του ήταν ένας αντικατοπτρισμός αυτού που συνέβη στην Ισπανία και σε όλο τον κόσμο, καθώς η πανδημία του Covid-19 ανάγκασε τους ανθρώπους να υποχωρήσουν από τους κοινόχρηστους χώρους.

concierto_bioceno

"Σε μια εποχή που ένα μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας αναγκάστηκε να κλειστεί μέσα, η φύση προχώρησε για να καταλάβει τους χώρους που παραχωρήσαμε", δήλωσε ο Ampudia. "Και το έκανε με τον δικό της ρυθμό, σύμφωνα με τον βιολογικό κύκλο της υπομονής. Μπορούμε να διευρύνουμε την ενσυναίσθησή μας και να τη μεταφέρουμε και σε άλλα είδη; Ας ξεκινήσουμε χρησιμοποιώντας τέχνη και μουσική και προσκαλώντας τη φύση σε μια υπέροχη αίθουσα συναυλιών". Όταν οι χορδές σιωπήσουν, τα φυτά θα δοθούν σε 2.292 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας ως ευχαριστίες για τις προσπάθειές τους τους τελευταίους μήνες.

Φωτογραφίες: liceubarcelona.cat/concierto_bioceno