Μπορείτε να παρακολουθήσετε online το Kiss του Andy Warhol

Η αμφιλεγόμενη βουβή ταινία του καλλιτέχνη παρουσιάζεται από το MoMa.

Με τα μουσεία και τις γκαλερί να έχουν κλείσει τις πόρτες τους για αρκετό καιρό, εξαιτίας των lockdown, το ζητούμενο αυτής της άνοιξης και του καλοκαιριού ήταν να βρεθούν νέοι τρόποι για να αλληλεπιδράσουν με το κοινό και να μοιραστούν την τέχνη. Παρόλο που αρκετά ιδρύματα ανοίγουν ξανά σε πόλεις όπως το Λονδίνο, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη συνεχίζει το πρόγραμμα Virtual Views, το οποίο λειτουργεί από τον Απρίλιο, για να προσφέρει στους υποψήφιους επισκέπτες μια ματιά στα εντυπωσιακά αρχεία και τις εκθέσεις του.

Στο Summer Vault Summer Camp, που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα, το MoMA παρουσιάζει ιστορικά παραδείγματα από τη συλλογή ταινιών του.  Στο τρέχον πρόγραμμα, προβάλλεται το θέμα της "διαφύλαξης" με τρεις ταινίες: ένα απόσπασμα από το Lime Kiln Club Field Day, το κινηματογραφικό τεστ της Katharine Hepburn με το Joan of Arc και το Kiss του Andy Warhol. Το πρόγραμμα της περασμένης εβδομάδας περιελάμβανε το The Flying Train (1902) και μια συλλογή που δημιουργήθηκε το 1938 με τίτλο Great Actresses of the Past, με πλάνα από το 1911 έως το 1916.

Το Kiss ήταν μια από τις πιο πειραματικές προσφορές του Andy Warhol. Η βουβή ταινία διάρκειας 50 λεπτών, γυρίστηκε το 1963 και απεικονίζει ζευγάρια να φιλιούνται. Πολλοί από αυτούς που εμφανίζονται στο Kiss ήταν οι διάσημοι "σούπερ σταρ" του Warhol: από την Baby Jane Holzer, τη Marisol και τον Gerard Malanga έως τη Naomi Levine, τον Fred Herko και τον Robert Indiana. "Αυτό που βλέπετε στην οθόνη δεν είναι πιθανότατα αυτό που σκέφτονται οι περισσότεροι όταν ακούνε "διατήρηση" ή "αποκατάσταση" "αναφέρει το MoMA, "Το Kiss έχει ορατές φθορές, γρατσουνιές και βρωμιά - αλλά αυτός ήταν ο τρόπος με τον οποίο φαίνονται αρχικά οι περισσότερες ταινίες του Warhol και θα ήταν κακό για τη δημιουργική του διαδικασία να αφαιρέσει τις ατέλειες".