Marco Kesseler | Ο φωτογράφος που "έφερε" τη φύση στην Oxford Street

Οι βιτρίνες του Selfridges λειτουργούν ως μία "ανοιχτή γκαλερί" μέσα από την έκθεση 'A Return to Nature'.

Μία "ανοιχτή", φωτογραφική έκθεση μπορούν να απολαμβάνουν οι κάτοικοι του Λονδίνου, περνώντας έξω από το άλλοτε πολυσύχναστο Selfridges. Σε μία φυσική εξέλιξη της σειράς Polytunnel, του φωτογράφου Marco Kesseler, οι βιτρίνες του πολυκαταστήματος λειτουργούν ως πύλες για να επιστρέψει κανείς - έστω και νοερά - στη φύση.

Όσο το πολυκατάστημα παραμένει κλειστό εξαιτίας των περιορισμών της βρετανικής κυβέρνησης, η έκθεση με τίτλο, ‘A Return to Nature’, γιορτάζει την ομορφιά του φυσικού κόσμου, αλλά και το πόσο εύθραυστος είναι, διερωτάται τη σχέση μας με αυτόν και πυροδοτεί έναν διάλογο γύρω από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ο Marco Kesseler ξεδιπλώνει τόσο το φωτογραφικό του ταλέντο όσο και την αγάπη του για τη φύση, καθώς επίσης την ανησυχία του απέναντι στις συνεχόμενες αλλαγές που αυτή υφίσταται. Όταν δεν φωτογραφίζει, ο Marco συλλέγει άγρια μανιτάρια, κάνει ποδήλατο στη βροχή και δοκιμάζει φαγητά σε όλο το Λονδίνο. Κι αν τα χόμπι του δεν αποτελούν έκπληξη, το γεγονός ότι έκλεισε τη συνέντευξή μας γράφοντας στα ελληνικά, είναι σίγουρα μία.

Marco Kesseler | Ο φωτογράφος που "έφερε" τη φύση στην Oxford Street Marco Kesseler
 Willows. May. /

Με τη μισή του οικογένεια να κατάγεται από την Κέρκυρα, ο Marco έτρεφε ανέκαθεν μία αγάπη για τη φύση - από να μαθαίνει να αναγνωρίζει και να μαζεύει χόρτα, όπως η καυκαλήθρα και η πικραλίδα, μέχρι να βοηθά την οικογένειά του στη συγκομιδή των ελιών - την οποία και αποδίδει μέσα από τις δουλειές του. Πέρυσι, εξέδωσε το βιβλίο μαγειρικής The Urban Forager (εκδ. Hoxton Mini Press) με τον επαγγελματία forager Wross Lawrence, για τις άγριες τροφές που μπορούν να βρεθούν στις πόλεις. "Λατρεύω το γεγονός ότι υπάρχει φαγητό που σηματοδοτεί τις αλλαγές των εποχών του χρόνου - φρούτα και μούρα το καλοκαίρι, μανιτάρια το φθινόπωρο που τρως σε αφθονία όσο είναι στην εποχή τους".

Από τη φύση στην Oxford Street

Willow. August. Marco Kesseler
Willow. August. /

"Το 'Α Return to Nature' αποτελεί μια συνεργασία με το Selfridges. Θέλαμε να δείξουμε τη σειρά Polytunnel σε κάποιες από τις βιτρίνες και τους εσωτερικούς χώρους του καταστήματος, αλλά όταν συνειδητοποιήσαμε ότι επρόκειτο να πραγματοποιηθεί ένα ακόμα lockdown, η έκθεση άρχισε να εξελίσσεται. Γνωρίζαμε ότι οι άνθρωποι δεν θα μπορούσαν να μπουν στο κτίριο και με την Oxford Street χωρίς να είναι γεμάτη από κόσμο, είχαμε περισσότερο χώρο για να χρησιμοποιήσουμε τις βιτρίνες ως γκαλερί. Έτσι, ο κόσμος μπορεί να τα απολαύσει δωρεάν και με ασφαλή τρόπο, όσο οι άλλες γκαλερί και τα μουσεία είναι κλειστά. Αρχικά η έκθεση επρόκειτο να διαρκέσει έως τα τέλη Ιανουαρίου, αλλά με το lockdown να κρατάει ακόμα, θα παραμείνει μέχρι να ανοίξουν ξανά τα καταστήματα" εξηγεί ο φωτογράφος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Το θέμα της έκθεσης ήταν να προσπαθήσουμε να κάνουμε τους ανθρώπους να επανασυνδεθούν με τη φύση, να δείξουμε το πόσο εύθραυστη είναι αλλά και το πόσο ανθεκτική. Νομίζω ότι τον τελευταίο χρόνο πολλοί από εμάς επαναπροσδιορίσαμε τη σχέση μας με τη φύση. Όταν σταμάτησαν τα πάντα, οι χώροι πρασίνου έγιναν καταφύγιο και ένα μέρος για να σηματοδοτήσει την αλλαγή των εποχών. Για μένα αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι να βρίσκεις την ομορφιά σε αυτά τα απρόσμενα μέρη. Συμβαίνει γύρω μας, όπου κι αν ζούμε, όμως τις περισσότερες φορές δεν δίνουμε προσοχή".

Foxgloves. July. Marco Kesseler
Foxgloves. July. /

"Η σειρά Polytunnel ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια, λίγα μέτρα μακριά από το σημείο όπου ζω - αρχικά ήταν κάτι που αναδύθηκε μέσα από άλλες αναθέσεις. Μου άρεσε το γεγονός ότι αυτοί οι χώροι είναι άμεσα αναγνωρίσιμοι από έξω, αλλά δεν ξέρω τι κρύβεται κάτω από την πλαστική μεμβράνη. Ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς μου βασίζεται στο πορτραίτο, οπότε ήθελα να προκαλέσω τον εαυτό μου να προσπαθήσει να πει μία ιστορία αφαιρώντας οικεία στοιχεία - τους ανθρώπους. Γνώριζα επίσης ότι θα με καθοδηγούσαν οι εποχές - χρειάζεται χρόνος για να παρατηρείς τον κύκλο των φυτών και τις αλλαγές σε έναν περιορισμένο χώρο".

Η φωτογραφία (και εν μέσω πανδημίας)

"Αντλώ μεγάλη έμπνευση από άλλες οπτικές αναφορές όπως η ζωγραφική και ο κινηματογράφος, αλλά και από το να μιλάω με φίλους και συγγενείς. Ποτέ δεν ξέρω πού ακριβώς θα με βγάλει η φωτογραφία μου στο επόμενο βήμα, αλλά αυτό που με ενθουσιάζει περισσότερο είναι να πω μια ιστορία με τον δικό μου τρόπο - είτε αυτό κάνει ένα brand πιο σχετικό είτε αποκαλύπτει ένα ασυνήθιστο θέμα που πιστεύω ότι θα ενδιαφέρει και άλλους. 

Hart's-tongue Fern. June. Marco Kesseler
Hart's-tongue Fern. June. /

Προφανώς και η πανδημία έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο συνεργαζόμουν με τους ανθρώπους μέχρι πρότινος. Τώρα εφαρμόζονται περισσότερα μέτρα που σημαίνει βέβαια ότι με λίγο επιπλέον προγραμματισμό και προσαρμογή, η δουλειά μπορεί να συνεχιστεί κανονικά. Αυτό που εκτίμησα περισσότερο τους τελευταίους μήνες είναι το πράσινο που έχουμε γύρω μας".

Η έκθεση A Return To Nature στο Selfridges & Co θα διαρκέσει έως την 1η Μαρτίου 2021. Μπορείτε να τη δείτε online στο selfridges.com.

Φωτογραφίες: Marco Kesseler / @marcokesseler / marcokesseler.com