Ένα καλά κρυμμένο μυστικό της Αθήνας για τους φιλότεχνους

Το MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά φιλοξενεί τα έργα της αθηναίας γλύπτριας.

Το σημαντικό έργο της γλύπτριας Άλεξ Μυλωνά στεγάζεται σε έναν υπέροχο χώρο στο κέντρο της Αθήνας. Το MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά προωθεί την γλυπτική έκφραση, υποστηρίζει τη σύνθεση γλυπτικών τεχνών και τις διαθεματικές-υβριδικές δράσεις, στηρίζει τους νέους γλύπτες, αναδεικνύει και προβάλλει την καλλιτεχνική συμβολή της Άλεξ Μυλωνά, μέσα από τη μόνιμη παρουσίαση των έργων της.

Σε αυτό το ήρεμο περιβάλλον, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να μελετήσει την εξέλιξη της σύγχρονης τέχνης, αλλά και να απολαύσει τη μοναδική θέα από την ταράτσα του Μουσείου, που αποτελεί ένα καλά κρυμμένο μυστικό για το φιλότεχνο κοινό. Βαθιά επιθυμία της γλύπτριας, που έφυγε από τη ζωή στα 96 της χρόνια, ήταν η δημιουργία ενός μουσείου ζωντανού. Έτσι, πέρα από το στήσιμο των έργων που "συνομιλούν" με το κοινό, δεν λείπουν οι μουσικές βραδιές και διάφορα άλλα καλλιτεχνικά δρώμενα που διευρύνουν τα όρια του μουσείου. 

Το Μουσείο αφιερώνεται στα έργα που η Μυλωνά δημιούργησε στη διάρκεια της πενηντάχρονης συνεπούς και παθιασμένης ενασχόλησή της με την τέχνη της: έργα σε μάρμαρο, χαλκό, σίδερο και μπρούντζο, αλλά και σχέδια και πίνακες ζωγραφικής εκτίθενται στα τρία επίπεδα του Μουσείου.

Ένα καλά κρυμμένο μυστικό της Αθήνας για τους φιλότεχνους
Panoulis Photography

Στην περιφέρεια του Αρχαιολογικού Πάρκου της Αθήνας, στην ιστορική συνοικία του Θησείου, το μουσείο λειτούργησε αρχικά από το Ίδρυμα Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Άλεξ Μυλωνά (2004 – 2006), στη συνέχεια από το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (2007 – 2017)  και από το 2018 εντάχθηκε στον Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης – MOMus. Διοργανώνει εικαστικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και ενήλικες, ξεναγήσεις και παράλληλες εκδηλώσεις (λόγου, μουσικής, θεατρικές, performance κ.α.)

Μουσείο Άλεξ Μυλωνά

Το Μουσείο στεγάζεται σε κτίριο που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Βασίλης Τσαγκρής το 1920 και ανακατασκευάστηκε πλήρως για να φιλοξενήσει το μουσείο, με πρόσβαση σε όλους και σε άτομα με κινητικά προβλήματα. Η ταράτσα του, διαμορφωμένη σε εξωτερική γλυπτοθήκη, προσφέρει υπέροχη θέα σε όλη την Αθήνα, από τον Λυκαβηττό και την Ακρόπολη έως τον Κεραμεικό. 

Μουσείο Άλεξ Μυλωνά
Panoulis Photography

Στο μουσείο λειτουργεί Πωλητήριο (Art Shop) με βιβλία τέχνης, αφίσες, πολλαπλά έργα τέχνης, δώρα και κοσμήματα σχεδιασμένα από την Άλεξ Μυλωνά και σύγχρονους καλλιτέχνες/designers.

Info: MOMus – Μουσείο Άλεξ Μυλωνά
Πλ. Ασωμάτων 5, Θησείο, Αθήνα, Τηλ. 210 3215717

Μέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 11:00 - 19:00, Πέμπτη: 11:00 - 22:00, Κυριακή: 11:00 - 16:00