Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή | Ανοίγει ξανά τις πόρτες του με καινούρια εκθέματα

Από την Παρασκευή 14 Μαΐου, το μουσείο θα είναι ξανά διαθέσιμο στο κοινό.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Με 58 καινούργια εκθέματα και ανανεωμένη μουσειολογική σκηνογραφία καλωσορίζει τους επισκέπτες του, την Παρασκευή 14 Μαϊου, το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, στην οδό Ερατοσθένους στο Παγκράτι, τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα.

Ο δεύτερος όροφος του μουσείου, αφιερωμένος στις "Ματιές στον 19ο και 20ό αιώνα" και σε έργα σε χαρτί, ανανεώνεται περίπου κατά 30%, με μία νέα επιλογή από τις συλλογές του, έργων Picasso, Braque, Miró, Hélion, αλλά και των Marc Chagall, Jean Fautrier, César, Germaine Richier, Robert Rauschenberg, Barbara Hepworth, Ben Nicholson, Henri Michaux, Claude Lalanne, Christo και Jeanne-Claude, Fernando Botero, Nicholas Krushenick και Igor Mitoraj.

Ο τρίτος και ο τέταρτος όροφος, όπου παρουσιάζεται η νεότερη και σύγχρονη ελληνική τέχνη, έχουν ανανεωθεί σε ποσοστό 80%, όπως ενημερώνει το μουσείο με ανακοίνωση που εξέδωσε. Εκεί προβάλλεται, πλέον, η διερεύνηση της παραστατικότητας και της ανθρώπινης μορφής μέσα από το ιδιαίτερο βλέμμα ορισμένων εκ των σημαντικότερων Ελλήνων ζωγράφων. Γνωστά έργα του Κωνσταντίνου Παρθένη, του Γιάννη Τσαρούχη, του Σπύρου Βασιλείου και του Γιάννη Παππά επανεκτίθενται σε διάλογο με έργα της νέας ανάρτησης των Γιώργου Μπουζιάνη, Μιχάλη Τόμπρου, Αγήνωρα Αστεριάδη, Χρόνη Μπότσογλου, Γιώργου Ρόρρη, Ανδρέα Κοντέλλη, Μιχάλη Μαδένη, Γιάννη Παρμακέλη. Ιδιαίτερη τιμή αποδίδεται στον Παναγιώτη Τέτση, με την παρουσίαση ενός μεγάλου τμήματος της εμβληματικής Λαϊκής Αγοράς.

Στον τέταρτο όροφο προβάλλονται δημοφιλή έργα των Γιάννη Μόραλη, Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα και Γιάννη Κουνέλλη πλάι σε δημιουργίες των Takis, Chryssa, Θάνος Τσίγκος, Θεόδωρος Στάμος, Γιώργος Ζογγολόπουλος, Pavlos, Άρης Κουτρουλής, Νάσος Δάφνης, Αλέξης Ακριθάκης και Νάκης Παναγιωτίδης.

Την ανανέωση της συλλογής επιμελήθηκε ο διευθυντής του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Κυριάκος Κουτσομάλλης, με τη βοήθεια της υπεύθυνης της συλλογής, Μαρίας Κουτσομάλλη-Μορώ. Συνεργάστηκαν και πάλι για την καινούρια πρόταση σκηνογραφίας με τον Ανδρέα Γεωργιάδη και την Παρασκευή Γερολυμάτου από τη Μικρή Άρκτο. Η κ. Γερολυμάτου, μαζί με τη Θάλεια Νταλούκα και την Ανδρονίκη Χειλά, ανέλαβαν τη συντήρηση των έργων.