
Μία μόλις – ουσιαστικά – εβδομάδα πριν από το Πάσχα και την επίσημη έναρξη της πιο ηλιόλουστης και ταξιδιάρικης σεζόν, η γαστρονομική σκηνή της Αθήνας συνεχίζει να καινοτομεί δημιουργώντας νέες ιδέες, προτάσεις, concepts, ραντεβού. Πάντα, με αυτή την αστική αίγλη που αβίαστα περιγράφει κάθε γαστριμαργικό νέο εντός της αγκαλιάς της.

Η ευφυΐα του γλυκού στο Sunday Brunch του Athénée
Ο όρος pastry spot αδικεί το Dessert Wise Athens. Ίσως, για αυτό, αρκετοί ειδικοί της γεύσης το περιγράφουν ως ένα εστιατόριο επιδορπίων με άριστες πρώτες ύλες, εξαιρετικές εκτελέσεις και ισορροπημένο γευστικό αποτέλεσμα – κάτι που οι λάτρεις του γλυκού επιβεβαιώνουν μετά από κάθε τους επίσκεψη. Υπεύθυνος γι’ αυτό το πρωτότυπο concept είναι ο ταλαντούχος pastry chef Παναγιώτης Πολυχρόνης, ο οποίος, αφενός ύστερα από μακρά γλυκιά πορεία σε φημισμένα εστιατόρια του εξωτερικού, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα χώρο αφιερωμένο αποκλειστικά στα υψηλού επιπέδου επιδόρπια κι αφετέρου από την προηγούμενη Κυριακή (και κάθε Κυριακή του Απριλίου και την πρώτη του νέου μήνα) δίνει το δικό του ραντεβού στο Athénée σε μία γλυκιά σύμπραξη στην κοσμοπολίτικη διεύθυνση της Βουκουρεστίου.
Βουκουρεστίου 9, Αθήνα

Για lunch στο Matsuhisa Athens
Στον πυρήνα της Βουλιαγμένης, εκεί που ο ήλιος συναντά το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας στο καλύτερο της σημείο, το Matsuhisa Athens "κλείνει το μάτι" στο business ή work & pleasure lunch σας, δημιουργώντας ένα ειδικό μενού, απολαυστικό όσο η θέα που αντικρίζετε, ταξιδιάρικο όπως η ιαπωνική γαστρονομία. Το μενού, που επιμελήθηκαν ο Executive Chef Τόνυ Βρατσάνος και ο Head Chef Θωμάς Κουράκος, περιλαμβάνει δύο εξαιρετικές προτάσεις: το Omakase Menu, μια μοναδική εμπειρία τεσσάρων πιάτων με εκλεκτές επιλογές, όπως White Fish Dry Miso, Black Cod ή ελεύθερης βοσκής κοτόπουλο με Teriyaki sauce, και απολαυστικά επιδόρπια, καθώς και το Bento Box, ένα premium γεύμα δύο επιπέδων που αποκαλύπτει την ουσία της ιαπωνικής κουζίνας. Μία ευφυής προσθήκη, η οποία συμπληρώνει – με επιτυχία – το ήδη λατρεμένο – brunch του Σαββατοκύριακου.
Απόλλωνος 40 (Four Seasons Astir Palace Hotel Athens), Βουλιαγμένη

Μία bar foοd πρόταση στην "καρδιά" της Αθήνας
Το ότι ο Νίκος Καραθάνος ενορχητρώνει ένα πλήρως ισορροπημένο ταξίδι στην ελληνική γεύση στο Ateno Cook & Deli είναι κάτι που όσοι (αρκετοί) έχουν γίνει μέλη του μπορούν να το επιβεβαίωσουν. Τώρα, η αρκετά αγαπημένη εστιατορική διεύθυνση επί της Αιόλου παρουσιάζει μία νέα πρόταση σε ένα (νέο) χώρο. Στο ισόγειο του διώροφου νεοκλασικού δημιουργήθηκε πρόσφατα ένα μπαρ λίγων θέσεων, στο οποίο σερβίρεται το νέο μενού του σεφ Νίκου Καραθάνου με μικρά, εκλεπτυσμένα και πολύ γευστικά πιάτα. Τριλογία ελληνικών αλοιφών που συνοδεύεται από τηγανόψωμο, χορτόπιτα spring roll με γιαούρτι δυόσμου, σουβλάκι πανσέτα με μαγιονέζα μουστάρδας, κροκέτα γεμιστά με κρέμα φέτας είναι μόλις μερικά από τα πιάτα που συνθέτουν το πρώτο bar food μενού του Ateno και σερβίρονται αποκλειστικά στον χώρο του μπαρ. Για μετά τη δουλειά, το θέατρο, τη γκαλερί, μία φορτισμένη ημέρα.
Αιόλου 52 & Μιλτιάδου, Αθήνα

Μία πρόσκληση με δανέζικο χαρακτήρα στο Pharaoh
Ένα ενδιαφέρον guest πραγματοποιείται στο Pharaoh την Τρίτη 15 Απριλίου στην ομάδα του ελληνικού εστιατορίου και του Kødbyens Fiskebar της Κοπεγχάγης. Η κουζίνα του βασίζεται αποκλειστικά σε αλιευμένα με βιώσιμες πρακτικές ψάρια και θαλασσινά από τη Δανία και τη Βόρεια Θάλασσα. Ο εκ των ιδιοκτητών, Anders Selmer (πρώην μάνατζερ και σομελιέ του Noma), συμβουλεύτηκε από την αρχή οργανισμούς, όπως η WWF και η Greenpeace, ώστε να τον καθοδηγήσουν σχετικά με την αγορά ψαριών/θαλασσινών και στη συνέχεια αναζήτησε μικρής κλίμακας ψαράδες που δουλεύουν με ηθικές μεθόδους. Τώρα, η ομάδα του Kødbyens Fiskebar έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα για να μαγειρέψει στις φωτιές της κουζίνας του Pharaoh ένα ειδικό μενού με φρέσκα ψάρια και θαλασσινά αποκλειστικά από τις ελληνικές θάλασσες, ενώ θα σερβίρεται μεταξύ άλλων και η δική τους ετικέτα κρασιού, που έχουν συνδημιουργήσει με το βιοδυναμικό δανέζικο οινοποιείο Vejrhøj Vingård.
Σολωμού 54, Αθήνα

Σημαντικές γαστρονομικές αφίξεις διά χειρός Αλέξανδρου Τσιοτίνη
Παράλληλα με την απόβασή του στα εστιατόρια της Costa Navarino, το εστιατόριο CTC του Chef Αλέξανδρου Τσιοτίνη γιορτάζει τη 10η επέτειό του με μια αποκλειστική σειρά four-hands και six-hands δείπνων, καλωσορίζοντας μερικούς από τους πιο καταξιωμένους σεφ παγκοσμίως στην κουζίνα του. Στις 29 Απριλίου, ο βραβευμένος σεφ υποδέχεται τον επίσης μισελενάτο Adam Smith (Αγγλία), στις 20 Μαΐου τον (δις) έναστρο σεφ Sang Hoon Degeimbre (Βέλγιο), αλλά και τους Andreas Selvaggini και Ulrik Jepsen από την Νορβηγία στις 24 Ιουνίου. Κάθε πολυεπίπεδη γαστρονομική εμπειρία πρόκειται να πλαισιωθεί από ένα εξαιρετικά επιμελημένο οινικό πανόραμα, υπό την επιμέλεια του τμήματος Qenothèque της ΆΜΒΥΞ.
Πλαταιών 15, Αθήνα

Γευστικός αέρας αλλαγής στον Βορρά
Νέος (και πολλά υποσχόμενος αέρας) πνέει στις κουζίνες του Hyatt Regency Thessaloniki. Ο διακεκριμένος σεφ Δημήτρης Φατίσης αναλαμβάνει τον ρόλο του Executive Chef των εστιατορίων του εμβληματικού ξενοδοχείου στη συμπρωτεύουσα. Με εντυπωσιακή πορεία στον χώρο της γαστρονομίας και πλούσια διεθνή εμπειρία, ο κ. Φατίσης φέρνει μαζί του ένα εξαιρετικό υπόβαθρο από κορυφαία ξενοδοχεία και βραβευμένα εστιατόρια σε Ελλάδα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ και Ισπανία. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο κ. Φατίσης επιστρέφει στον όμιλο Regency Entertainment SA, όπου είχε εργαστεί παλαιότερα ως Chef de Cuisine στο εστιατόριο "Alfredos", το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς στη γαστρονομική σκηνή της Θεσσαλονίκης. Κι εμείς ανυπομονούμε να δοκιμάσουμε τις δημιουργίες του.