
Ο κόσμος της γαστρονομίας συγκεντρώθηκε -κυριολεκτικά και μεταφορικά- χθες βράδυ στο Τορίνο, για να γιορτάσει και να αναγνωρίσει τα The World’s 50 Best Restaurants 2025, με το Maido από τη Λίμα του Περού (κεντρική φωτό) να ανακηρύσσεται ως το Καλύτερο Εστιατόριο στον Κόσμο για το έτος που διανύουμε. Η τελετή απονομής φιλοξενήθηκε στο Lingotto Fiere, με τη λίστα του έγκριτου θεσμού να συγκεντρώνει γαστρονομικό ταλέντο από 22 χώρες σε πέντε ηπείρους.
Από τη Λίμα, ξανά
Το Maido, το εστιατόριο της Λίμα που διευθύνει ο σεφ και ιδιοκτήτης Mitsuharu 'Micha' Tsumura, αναδείχθηκε το κορυφαίο του κόσμου για το 2025, διαδεχόμενο το Disfrutar της Βαρκελώνης, νικητή του 2024, το οποίο πλέον έχει ανεβεί στο πάνθεον των Best of the Best. Αξίζει να σημειωθεί πως ένα ακόμη εστιατόριο από την περουβιανή πρωτεύουσα, το Central, είχε βρεθεί στο νο.1 στην αντίστοιχη λίστα του 2023.
Από την 5η θέση στη λίστα του 2024, το Maido αποτελεί υπόδειγμα κουζίνας Nikkei, συνδυάζοντας σχολαστικές ιαπωνικές τεχνικές με ζωντανά περουβιανά υλικά, δημιουργώντας μια γαστρονομική εμπειρία πλούσια σε πολιτισμό και ταυτόχρονα καινοτόμα.
Το όνομα του εστιατορίου προέρχεται από έναν ιαπωνικό χαιρετισμό: "Maido!" – η πρώτη λέξη που ακούν οι επισκέπτες καθώς τους καλωσορίζει θερμά η ομάδα του σεφ Micha. Κάτι περισσότερο από 15 χρόνια μετά την ίδρυσή του, το Maido παραμένει πιστό στη φιλοσοφία του, παρουσιάζοντας τα καλύτερα τοπικά υλικά, προσαρμοσμένα στις εποχές, μέσα από ένα μενού γευσιγνωσίας που περιλαμβάνει 10+ πιάτα.
"Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε τη λίστα των The World’s 50 Best Restaurants 2025 και τιμούμε το Maido ως το Καλύτερο Εστιατόριο στον Κόσμο. Υπό την ηγεσία του εξαιρετικού Micha Tsumura, η ομάδα έχει επιδείξει αξιοσημείωτη αφοσίωση, ενσωματώνοντας αρμονικά ιαπωνικές τεχνικές με παραδοσιακά περουβιανά συστατικά για να δημιουργήσει πιάτα που εντυπωσιάζουν και εκπλήσσουν. Η φετινή λίστα γιορτάζει την αριστεία στη γαστρονομία σε 22 χώρες, με 10 νέες εισόδους στη λίστα 1-50, υπογραμμίζοντας τη διαρκώς αυξανόμενη παγκόσμια εκτίμηση για τη διαφορετικότητα, τη δημιουργικότητα και την αριστεία στη φιλοξενία" ανέφερε μεταξύ άλλων ο William Drew, Director of Content των The World’s 50 Best Restaurants.
Στη δεύτερη και τρίτη θέση των The World’s 50 Best Restaurants ακολουθούν το Asador Etxebarri (Νο.2) στο Atxondo της Ισπανίας και το Quintonil (Νο.3) στην Πόλη του Μεξικού.
Ο Albert Adrià, σεφ-ιδιοκτήτης του Enigma (Νο.34), κέρδισε το Estrella Damm Chefs' Choice Award 2025. Πρόκειται για το μοναδικό βραβείο που ψηφίζεται από συναδέλφους (του) σεφ και αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή του στη δημιουργική κουζίνα, καθώς είναι ένας τύπος που συνεχίζει να επηρεάζει τη σύγχρονη γαστρονομία μέσω της ξεχωριστής παρουσίας του Enigma στη διεθνή εστιατορική σκηνή.
Ο περίφημος Massimo Bottura και η σύντροφός του Lara Gilmore έλαβαν από κοινού το Woodford Reserve Icon Award. Το δυναμικό δίδυμο ηγείται της παγκόσμιας γαστρονομίας, όντας γνωστό για την καινοτομία του και τον κοινωνικό του αντίκτυπο. Μαζί διευθύνουν την Osteria Francescana, που ψηφίστηκε Καλύτερο Εστιατόριο στον Κόσμο το 2016 και το 2018, και τον ξενώνα Casa Maria Luigia στη Μόντενα. Μέσα από πρωτοβουλίες όπως το Food for Soul και το Tortellante Project, προάγουν τη βιωσιμότητα και την ένταξη, επαναπροσδιορίζοντας τον ρόλο της φιλοξενίας στην κοινωνία.
Δείτε περισσότερα στο athinorama.gr