Eat Chic | 3 γαστρονομικά νέα με σημαντικές υπογραφές από τον χάρτη της πόλης

Θυμίζοντας περισσότερο γαστρονομικές εμπειρίες, κάτι σπουδαιότερο από απολαυστικό dining, ο Σωτήρης Κοντιζάς, ο Αστέριος Κουστούδης και ο Jamie Oliver κλείνουν το μάτι στις θερινές μας εξόδους με φρέσκες downtown ιδέες.

Οδεύοντας προς τον δεύτερο μήνα του καλοκαιριού, η γαστρονομική σκηνή της πόλης εμπλουτίζεται με νέες εμπειρίες, αφίξεις με διεθνές ενδιαφέρον και συναντήσεις σε μυστικές διευθύνσεις πολυτέλειας, μία ανάσα από τον πυρήνα της. Ποια είναι τα νέα ορόσημα του γαστριμαργικού χάρτη της Αθήνας;

HAFU, το νέο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά 

Στη νέα του εστιατορική πρόταση, ο Σωτήρης Κοντιζάς συνεχίζει την ιστορία από το σημείο που επέλεξε να την αφήσει πριν από μερικούς μήνες. Ο περίτεχνος και δημοφιλής σεφ κάνει comeback με ένα director's cut. 

Eat Chic | 3 γαστρονομικά νέα με σημαντικές υπογραφές από τον χάρτη της πόλης

Το HAFU είναι η φυσική μαγειρική συνέχεια μιας πορείας, το νέο σπίτι μιας κουζίνας, μιας ομάδας και ενός μενού που κατάφερε να ξεχωρίσει τα προηγούμενα χρόνια στο γαστρονομικό σύμπαν της πρωτεύουσας. Burger μπακαλιάρου, πατατόψωμο, ψάρι για μωρά, γαβ-γαρ, soba noodles με ταχίνι -κάποιοι από τους διάσημους πρωταγωνιστές. Πιάτα που αγαπήθηκαν σε remastered εκδοχές. Με απλά λόγια, μία φυσική εξέλιξη της μαγειρικής γλώσσας που ξεχώρισε τον Σωτήρη Κοντιζά σε ελληνοϊαπωνικά μονοπάτια. Εξού και το όνομα. HAFU: ιαπωνικός όρος που αναφέρεται σε άτομο με μισή ιαπωνική και μισή μη ιαπωνική καταγωγή. Όπως ο Σωτήρης. Και το μενού του.

HAFU
HAFU

Στα σκηνικά οι Χωρογράφοι, η αρχιτεκτονική ομάδα με βάση τη Σύρο που ανέλαβε το σχεδιασμό του εστιατορίου, ενώ στην καλλιτεχνική διεύθυνση, όπως και στο Tanpopo, ο Γιάννης Πέτρου από τη Λάρισα. Η ιστορία του Σωτήρη Κοντιζά συνεχίζεται δίπλα ακριβώς από το (κατα)δικό του Tanpopo

Ένας Il Giardino Segreto στη Μεγάλη Βρεταννία

Αέρας Ιταλίας. Αυτή η ξεχωριστά γευστική εσάνς της γείτονος χώρας πνέει στο Alexander's Lounge, τον πρώτο όροφο του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία. Ανάμεσα σε ελαιόδεντρα, δάφνες, κυπαρίσσια και λουλούδια, σε έναν μυστικό κήπο που θυμίζει όαση δροσιάς, ο Αστέριος Κουστούδης, Executive Chef της Μεγάλης Βρεταννίας και του King George, ενορχηστρώνει ένα ταξίδι με προορισμό την καρδιά της Ιταλίας. 

κουστούδης

Συνοδοιπόροι μας χειροποίητη και με υποδειγματικό ζυμάρι πίτσα – προσωπική αγαπημένη επιλογή εκείνη με το φυστίκι και το προσούτο, focaccia με αντζούγια και πιπεριές κονφί, panzanella με βουβαλίσια burrata και γλυκά ντοματίνια, ξεχωριστά ζυμαρικά με μία σπιτική σάλτσα που διαθέτει τη δική της ιστορία. Λέγεται – κι επιβεβαιώνεται από τη διά ζώσης εμπειρία μου – ότι ο  Αστέριος Κουστούδης, ακολουθώντας τη μαγειρική του διαίσθηση, αναζήτησε τρόπο να καλλιεργήσει τις δικές του ντομάτες και τα κατάφερε, εξασφαλίζοντας σπάνιες ποικιλίες, όπως Datterini, Nelly’s Grape, Marmande και Fiorentino Costoluto, καλλιεργημένες χειρωνακτικά με φυσικές μεθόδους από έναν μικρό παραγωγό στις παρυφές του όρους Πατέρας. Από αυτές δημιούργησε μια εξαιρετική σάλτσα, μαγειρεμένη με ανθό αλατιού και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, την οποία συντηρεί σε γυάλινα βάζα και ανοίγει μπροστά στους επισκέπτες. Τα φρέσκα ζυμαρικά ετοιμάζονται επί τόπου, μπροστά στο τραπέζι σας, μαγειρεύονται μέσα στην υπέροχη αυτή σάλτσα και συνοδεύονται με τυρί Σαν Μιχάλη. 

κουστούδης

Οι επιλογές από salumi e formaggi συνδυάζουν ποιότητα και αυθεντικότητα, με εξαιρετικά τυριά όπως το Pecorino di Pienza, Caciottona al Pepe και το σπάνιο San Pietro in cera d’api, καθώς και εκλεκτά αλλαντικά όπως Mortadella Bologna, Prosciutto San Daniele και Finocchiona, τα οποία κόβονται επί τόπου σε λεπτές φέτες με την εντυπωσιακή κόκκινη vintage μηχανή κοπής και σερβίρονται με αγκινάρες Τήνου, σαλάμι σύκου Ευβοίας και διαλεκτές ελιές.

κουστούδης

Η εμπειρία ολοκληρώνεται ιδανικά με τις εξαιρετικές γλυκές δημιουργίες του Pastry Chef Αλέξανδρου Κούφα. Το θεαματικό Armenonville ετοιμάζεται μπροστά σας, με φρέσκο παρφέ που μαλακώνεται απαλά και εμπλουτίζεται με καραμελωμένους ξηρούς καρπούς και μαρέγκες, πριν σερβιριστεί με ζεστή σάλτσα σοκολάτας. Ένα μικρό ποίημα. Φυσικά, το τιραμισού διατηρεί τη βελούδινη αίγλη του, ενώ το χειροποίητο gelato, παρασκευασμένο καθημερινά με φρέσκα φρούτα εποχής και αγνές πρώτες ύλες, προσφέρει μια δροσιστική νότα ιδανική για φινάλε.

Το πρώτο Jamie Oliver Kitchen στην Ελλάδα είναι γεγονός

Η αλήθεια είναι ότι στην περίπτωση του Jamie Oliver βρίσκει την πλήρη εφαρμογή του το κλασικό δημοσιογραφικό κλισέ, σύμφωνα με το οποίο οι συστάσεις περιττεύουν. Ο Βρετανός σεφ προτάσσει την απλότητα έναντι περίτεχνων τρόπων αξιοποίησης των πρώτων υλών, υλικά που μπορείτε να βρείτε εύκολα κι εσείς σε ένα καθημερινό grocery shopping αντί σπάνιων συστατικών, το πηγαίο χαμόγελό του στον αντίποδα της απόγνωσης που πολλές φορές γεννά στο πρόσωπο μία δύσκολη συνταγή.

jamie oliver kitchen

Τώρα, η κουζίνα του, το Jamie Oliver Kitchen προσγειώνεται στον δεύτερο όροφο του Golden Hall, καλώντας τον καθένα από εμάς να γίνει κοινωνός των γεύσεων και δημιουργιών του, όπως αυτές γεννήθηκαν στο σπίτι και τα ταξίδια του. Με την casual dining διάθεση να είναι διαρκώς παρούσα στον χώρο, στο Jamie Oliver Kitchen μπορείτε να απολαύσετε μία σειρά από δημοφιλή πρώτα, όπως το το ceviche λαβράκι με φρέσκα μυρωδικά και καυτερή πιπεριά, τα ψητά πολύχρωμα παντζάρια με στραγγιστό κατσικίσιο γιαούρτι, το ψητό χαλούμι με ρίγανη και ξύσμα πορτοκαλιού, αλλά και πολυσχιδή κυρίως, όπως το orzo με γαρίδα και χταπόδι, αντζούγια και σχοινόπρασο ή τις ταλιατέλες με σάλτσα πορτσίνι και χορτοφαγική παρμεζάνα, η trademark πίτσα και burger, τα λαχταριστά steaks ωρίμανσης. Μία ευχάριστη, νέα και άκρως comfort εμπειρία