Νέες εκθέσεις και εικαστικά projects κάνουν την εμφάνισή τους αυτή την εβδομάδα – τελευταία του μήνα -, ενισχύοντας το περίτεχνο μωσαϊκό που έχει συντεθεί από τις αρχές Ιανουαρίου στην Αθήνα.
Ο αποξενωμένος κόσμος του Σωκράτη Φατούρου
Μετά την εμβύθιση στο σύμπαν του Λουκά Σαμαρά και του Jean-Michel Basquiat, η γκαλερί The Intermission στον Πειραιά εμπιστεύεται τον χώρο της στον Σωκράτη Φατούρο, έναν εικαστικό καλλιτέχνη του οποίου η δουλειά διερευνά την κίνηση, τον συμβολισμό και τις λεπτές αφηγήσεις που ενυπάρχουν στις καθημερινές συμπεριφορές. Στην έκθεση Endangered Games, ο καλλιτέχνης δημιουργεί ένα περιβάλλον που εμπεριέχει εικόνες απροσδιόριστου χρόνου, ένα αποξενωµένο τοπίο όπου η φύση, η βιομηχανία και η µνήµη συνυπάρχουν υπό συνθήκες έντασης και διαρκούς κινδύνου.

Τα βιοµηχανικά υλικά λειτουργούν ως καµβάδες πάνω στους οποίους η ζωγραφική εµφανίζεται µέσα από ίχνη, τομές και καψίµατα, µετατρέποντας κάθε επιφάνεια σε πεδίο ανάγνωσης και κάθε σηµάδι σε µορφή γραφής. Χαραγµένα στα υλικά που παρουσιάζονται στην έκθεση εµφανίζονται σηµάδια ζωής: φυτά κατασκευασµένα από πυρίτιδα και ανοξείδωτο ατσάλι, σώµατα ζώων και ανθρώπινα µέλη αποτυπωµένα στην άσφαλτο. Μέσα από τις παρεµβάσεις του, ο Φατούρος θέτει σηµεία συνύπαρξης, υπενθυµίζοντας ό,τι επιµένει να υπάρχει παρά τη συνεχή πιθανότητα της εξαφάνισης. Σε συνεργασία με την Εins gallery, από τις 28 Ιανουαρίου έως και τις 4 Απριλίου.
Ο κήπος της δημοκρατίας στη γκαλερί Kalfayan
Υπάρχει ένα υποβόσκον μήνυμα περί δημοκρατίας στη νέα έκθεση του πάντα δημιουργικού ντουέτου από τη συμπρωτεύουσα, Kalos&Klio. Με τη νέα σειρά έργων, με τίτλο "The World Awaits You As A Garden", η οποία αποτελείται από ένα γλυπτό τρισδιάστατης εκτύπωσης και χειροποίητα χαλιά, το εικαστικό δίδυμο από τη Θεσσαλονίκη, επαναπροσδιορίζει τον κόσμο ως έναν κήπο που ακμάζει μέσα από την φροντίδα, την επαγρύπνηση και την ενότητα μεταξύ των φροντιστών του.

Για τους καλλιτέχνες, η δημοκρατία ξεδιπλώνεται στην έκθεση σαν κήπος "όχι σαν ένα στατικό τοπίο, αλλά σαν ένα ζωντανό οικοσύστημα, ένας ενδιάμεσος κόσμος που λειτουργεί ως κατώφλι όπου οι δημόσιες και οι ιδιωτικές σφαίρες τέμνονται και μεταμορφώνονται, όπου οι ατομικές πεποιθήσεις συναντούν τον συλλογικό διάλογο". Σε άμεση αναφορά με τον συμβολικό ρόλο του κήπου ήταν και η πρόσφατη παρουσίαση του έργου "Τhe Keeper of the Garden" (αναδημιουργία του ομώνυμου χαλιού: 3-D Animation, βιντεοπροβολή, διαφανής LED εγκατάσταση) στο Πεδίον του Άρεως, ανάθεση της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση για την έκθεση Plásmata 3 (2025). Στη γκαλερί Kalfayan.
Η τέχνη της Μαρίας Κτιστοπούλου σε μία ολιστική έκθεση
Στην έκθεση "Μνήμες του Βλέμματος", η οποία φιλοξενείται στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, πραγματοποιείται ένα πανόραμα της τέχνης της Μαρίας Κτιστοπούλου, καθώς περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά έργα από όλη την πορεία της καταξιωμένης ζωγράφου στη ζωγραφική.

Όπως σημειώνει, μεταξύ άλλων, η Ιστορικός Τέχνης & Θεωρίας του Πολιτισμού (ΕΚΠΑ) και επιμελήτρια της έκθεσης Αθηνά Σχινά: "Έχει εδώ και χρόνια ευρύτερα αναγνωριστεί η εντυπωσιακή επιδεξιότητά της στο σχέδιο και στο χρώμα, χωρίς ποτέ να έχει γίνει αυτοσκοπός της. Επιλέγοντας μάλιστα ως εκφραστική της βάση το ιδίωμα του ρεαλισμού, ποτέ δεν αναλώθηκε η ζωγράφος στην εντυπωσιοθηρία και στην αυταρέσκεια. Στόχος της πάντα ήταν και συνεχίζει να είναι η αναγνωρισιμότητα των εκάστοτε θεμάτων της, διατυπωμένων ωστόσο με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην επαφίενται αυτά στην ψευδαίσθηση του ορατού ή στην υποτιθέμενη νοσταλγία, αλλά να κινητοποιούν την διάθεση περίσκεψης και τον συνειρμό του θεατή, όπως επίσης τον βαθύτερο στοχασμό και την δημιουργική του φαντασία. Ο "ρεαλισμός" της Μ. Κτιστοπούλου άλλωστε ήταν και συνεχίζει να είναι πάντα αποκαθηλωτικός, καθώς συνδυάζεται τεχνοτροπικά και υφολογικά στα έργα της, με τα περισσότερα ιδιώματα της σύγχρονης τέχνης, όπως με ποικίλες διατυπώσεις του μετεμπρεσσιονισμού, του εξπρεσσιονισμού, του κυβισμού, της γεωμετρικής αφαίρεσης κ.ά.". Από τις 29 Ιανουαρίου.