Βία κατά των γυναικών | 5 ταινίες που μίλησαν για την έμφυλη βία και το σύστημα που την υποθάλπτει

Ο εφιάλτης της έμφυλης βίας και η κοινωνία που την δημιουργεί όπως παρουσιάστηκε στην μεγάλη οθόνη.

Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών υπενθυμίζει, ενημερώνει και προειδοποιεί για αυτό που κάποιες γυναίκες ζουν καθημερινά. Τον εφιάλτη που βιώνουν -συχνά- μέσα στα ίδια τους τα σπίτια με την υποστήριξη πολλές φορές του περιβάλλοντός τους και την αδιαφορία της κοινωνίας. Ο κινηματογραφικός φακός – ακόμα και στο Hollywood που έχει κατηγορηθεί για πατριαρχικές αντιλήψεις- προσπάθησε πολλές φορές να αποτυπώσει την έμφυλη βία, κάποιες φορές με σκοπό απλά να τρομάξει και κάποιες φορές για να ρίξει φως στην κοινωνική αδιαφορία για ένα ζήτημα που δυστυχώς έχει γίνει πιο επίκαιρο από ποτέ.

Gaslight

Η έμφυλη βία απασχολούσε το Hollywood από το 1944 όταν ο George Cukor σκηνοθέτησε την ταινία 'Gaslight'. Η Ingrid Bergman υποδύεται την όμορφη κληρονόμο Paula που χειραγωγείται σε εγκληματικό βαθμό από τον σύζυγό της (Charles Boyer) μέχρι που φτάνει στα πρόθυρα της τρέλας. Η Bergman αποτύπωσε τόσο καλά τα συναισθήματα που βιώνει μια γυναίκα που ζει με έναν εγκληματικά δολοπλόκο σύζυγο που βραβεύτηκε με Όσκαρ για την ερμηνεία της.

Dolores Claiborne

Βασισμένο σε μυθιστόρημα του Stephen King, η ταινία 'Dolores Claiborne' του 1995 παρουσιάζει τη μακροχρόνια βλάβη που προκαλεί ένας κακοποιητικός σύζυγος αλλά και το βαρύ τίμημα που πρέπει να πληρώσει σε ορισμένες περιπτώσεις η γυναίκα που αποφασίζει να ξεφύγει από τον εφιάλτη της. Η Kathy Bates δίνει μια απίστευτη ερμηνεία στον ρόλο της Dolores, μιας γυναίκας που συνελήφθη για τον θάνατο της εργοδότριάς της, και περιγράφει την ιστορία της ζωής της στους αστυνομικούς.

Enough

Η ταινία του Michael Apted 'Enough' είναι βασισμένη στο βιβλίο 'Black and Blue' της Anna Quindlen και παρουσιάζει την ιστορία της Slim που αποφασίζει να εγκαταλείψει μαζί με την κόρη της τον καταπιεστικό και βίαιο σύζυγό της. Εκείνος ανακαλύπτει που βρίσκεται και την κυνηγά, όμως η Slim – που υποδύεται η Jennifer Lopez- αποφασίζει να δώσει για πάντα ένα τέλος στον εφιάλτη που ζει.

Tyrannosaur

Η Olivia Colman υποδύεται την κακοποιημένη σύζυγο στην ταινία του Paddy Considine 'Tyrannosaur' για έναν φαινομενικά άκακο άντρα, τον James (Eddie Marsan), που θα πληρώσει το τίμημα για την βίαιη συμπεριφορά του. Η ταινία δείχνει τις συνέπειες που έχει η βία και στους ίδιους τους θύτες και παρουσιάζει την κακοποίηση στην οποία οι γυναίκες υπόκεινται "στο όνομα της αγάπης” με τον πιο σκληρό τρόπο. Ίσως μία από τις καλύτερες ταινίες που έχουν γίνει για την ενδοοικογενειακή βία.

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Σε μια μικρή πόλη της Αμερικής, μια μητέρα θρηνεί για τον βιασμό και τη δολοφονία της κόρης της. Στο "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”, η Frances McDormand δίνει την ερμηνεία της ζωής της αποτυπώνοντας την οργή, την αγανάκτηση και τον θρήνο που βιώνουν οι συγγενείς των θυμάτων γυναικοκτονιών εξαιτίας της σιωπής και της αδιαφορίας της κοινωνίας για τις κακοποιητικές συμπεριφορές των αντρών εναντίον των γυναικών. Η ταινία που κέρδισε πολλά βραβεία εξερευνά το γιατί οι κλειστές κοινωνίες ανέχονται τη βία κατά των γυναικών αλλά και πως ο κύκλος της βίας συνεχίζεται μέσα από την αδιαφορία.

Διαβάστε Επίσης