Οι καλύτερες ταινίες του Luc Besson

Ο σκηνοθέτης του Απέραντου Γαλάζιου σήμερα κλείνει τα 62 του χρόνια.

Για τους κινηματογραφόφιλους, οι συστάσεις για τον Luc Besson είναι περιττές. Από τα μέσα της δεκαετίας του '80 μέχρι και σήμερα, ο Γάλλος σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός που γεννήθηκε σαν σήμερα στις 18 Μαρτίου του 1959, έχει φροντίσει να αφήσει το δικό του στίγμα στη μεγάλη οθόνη, δημιουργώντας μικρά θαύματα- τουλάχιστον για εκείνους που τον συνδέουν με το περίφημο κίνημα Cinéma du look. Μαζί με τους Jean-Jacques Beineix και Leos Carax, έδινε βάση δηλαδή, στο στυλ έναντι του περιεχομένου, στο θέαμα έναντι της αφήγησης.

Το ρίσκο που πήρε, του βγήκε. Στη συλλογή του έχει προσθέσει ένα σωρό βραβεία, εκ των οποίων το λεγόμενο γαλλικό όσκαρ César καλύτερου σκηνοθέτη και καλύτερου Γάλλου σκηνοθέτη για την ταινία The Fifth Element. 

Δεδομένου του ότι οι γονείς του εργάζονταν ως εκπαιδευτές scuba-diving, από πολύ νωρίς o Besson εξοικειώθηκε με το υγρό στοιχείο, αλλά και με τα ταξίδια, καθώς οικογενειακώς είχαν ιδιαίτερη αδυναμία σε τουριστικούς προορισμούς της Ιταλίας, της τότε Γιουγκοσλαβίας και της Ελλάδας. Στο όνειρό του να ακολουθήσει το επάγγελμα του ωκεανολόγου όμως, έβαλε φρένο ένα ατύχημα που του συνέβη κατά τη διάρκεια κατάδυσης όταν ήταν 17 ετών. Τα σχέδιά του έπρεπε να αλλάξουν και κάπως έτσι, στράφηκε στη βιομηχανία του κινηματογράφου. 

Δείτε περισσότερα στο esquire.com.gr