Όσκαρ | Πώς γίνεται στην πράξη η ψηφοφορία των βραβείων Ακαδημίας Κινηματογράφου

Ποιοι είναι εκείνοι που ψηφίζουν και βγάζουν τα αποτελέσματα για τις 23 κατηγορίες των βραβείων.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Με την τελετή απονομής των Όσκαρ να βρίσκεται μόνο λίγες ημέρες μακριά, αρκετοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται ποιος ορίζει την καλύτερη ταινία της χρονιάς, το καλύτερο μοντάζ, την καλύτερη ερμηνεία σε Α' γυναικείο ρόλο και γενικότερα τους νικητές στις 23 κατηγορίες που περιλαμβάνονται στη βραδιά. 

Διαβάστε Επίσης

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Vanity Fair, τα άτομα που ψηφίζουν, ανήκουν στην Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, η οποία αποτελείται από ένα μεγάλο γκρουπ επαγγελματιών 10.000 μελών. Στην πράξη 9.500 άτομα από το γκρουπ αυτό πληρούν τις προϋποθέσεις για να ψηφίσουν, στους οποίους την τελευταία δεκαετία έχουν προστεθεί περισσότερα μέλη χρώματος, γυναίκες και άνθρωποι διαφορετικών εθνοτήτων, με σκοπό την επίτευξης μεγαλύτερης συμπερίληψης.

Τα εν λόγω άτομα συνήθως είναι ηθοποιοί ή επαγγελματίες του χώρου που έχουν κερδίσει τουλάχιστον μία υποψηφιότητα - στην ουσία γίνονται αυτόματα μέλη. Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που έχουν αρνηθεί την πρόσκληση, να παίρνουν δηλαδή τις αποφάσεις για τα αποτελέσματα των πιο δημοφιλών βραβείων στην τέχνη του κινηματογράφου. Από την άλλη, αν κάποιος δεν έχει προταθεί για όσκαρ, όμως θα ήθελε πολύ να συμπεριληφθεί στην Ακαδημία, τότε το μόνο που έχει να κάνει είναι να έχει την υποστήριξη από δύο ήδη υπάρχοντα μέλη.

Οι επαγγελματίες που ανήκουν στην ομάδα που έχει το δικαίωμα της ψήφου, χωρίζονται σε 17 παραρτήματα, που αφορούν συγκεκριμένες κατηγορίες των βραβείων, τις οποίες μπορούν και μόνο να ψηφίζουν. Παρ'όλ΄αυτά, όλοι οι ψηφοφόροι, ανεξαρτήτως παραρτήματος, έχουν τη δυνατότητα να αναδείξουν την καλύτερη ταινία της χρονιάς. Πιο αναλυτικά, οι κατηγορίες που έχουν να κάνουν με τα βραβεία των ηθοποιών και τις ερμηνείες αυτών, ανήκουν στο μεγαλύτερο παράρτημα, το οποίο περιλαμβάνει τα περισσότερα μέλη, που ξεπερνούν τα 1.300.

Εάν αναρωτιέστε, αν πρέπει κάποιος να έχει παρακολουθήσει τα πάντα για να μπορεί να ψηφίσει, μάθετε πως δεν χρειάζεται, εκτός των κατηγοριών που το κρίνουν υποχρεωτικό. Όσο για το σύστημα της ψηφοφορίας, για όλες τις κατηγορίες το κάθε μέλος ψηφίζει μία μόνο επιλογή. Αντίθετα, στην περίπτωση της καλύτερης ταινίας της χρονιάς, οι ψηφοφόροι τοποθετούν τις ταινίες με σειρά προτίμησης. Η ταινία που θα λάβει το 50% των πρώτων θέσεων προτίμησης (πράγμα που δεν συμβαίνει ποτέ) βγαίνει αυτόματα ως η καλύτερη. Σε άλλη περίπτωση, η διαδικασία συνεχίζεται, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της εις άτοπον απαγωγής και αποκλείοντας τις επιλογές που έλαβαν τις χαμηλότερες ψήφους προτίμησης. 

Διαβάστε Επίσης