21 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής

Μία ματιά στις απαρχές της γιορτής, αλλά και σε 5 μοναδικές ευρωπαϊκές μουσικές παραδόσεις που ίσως δε γνωρίζετε.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Kάπου διάβασα πρόσφατα πως κάθε μέρα είναι Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής και δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο. Και μόνο αναλογιζόμενοι πόση ένταση και πίεση απορροφά, αλλά και πόση ηρεμία και ανακούφιση μπορεί να μεταδώσει ένα τραγούδι που μας αρέσει, δε χρειάζεται περισσότερη σταχυολόγηση.

Όπως και να έχει, επειδή η 21 Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως η ειδικά αφιερωμένη ημέρα για τη μουσική και τους καλλιτέχνες της, είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για να δούμε πώς καθιερώθηκε, αλλά και να γνωρίσουμε 5 μουσικές παραδόσεις που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστές, αλλά διατηρούν την ισχύ τους ανά τους αιώνες. 

Μερικά ιστορικά στοιχεία

Η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής προέρχεται από τη Γαλλία, όπου ονομάζεται επίσης Fête de la Musique, δηλαδή γιορτή της μουσικής. Η ειδική αυτή ημέρα καθιερώθηκε το 1982 από τον Maurice Fleuret, διευθυντή Μουσικής και Χορού του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας και τον Jack Lang, τον τότε Γάλλο Υπουργό Πολιτισμού. Ο πρώτος της εορτασμός πραγματοποιήθηκε κατά το θερινό ηλιοστάσιο με τους Lang και Fleuret να έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους με τον αρχιτέκτονα-σκηνογράφο Christian Dupavillon και να έχουν καταστρώσει ένα σχέδιο για να μπορέσουν να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους μουσικούς στους δρόμους του Παρισιού για την ειδική αυτή ημέρα.

Δείτε περισσότερα στο esquire.com.gr