Drink Chic | Τα κρασιά του Πάσχα

Όλα όσα αξίζουν να μπουν στο ποτήρι μας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τα γιορτινά τραπέζια.

Με το Πάσχα να απέχει μόλις λίγες ημέρες, αξίζει να κάνετε -για να μη γράψω 'χρειάζεται' και φανώ υπερβολικός- μία οινική λίστα για τα νηστίσιμα γεύματα της Μεγάλης Εβδομάδας, τα 'κλασικά' της νύχτας της Ανάστασης όσο και του συνήθως εξαιρετικά πληθωρικού τραπεζιού του μεσημεριού της ίδιας ημέρας. Τα κρασιά του Πάσχα λοιπόν:

Tα κρασιά της Maison Castel

Τα κρασιά της Maison Castel αποκαλύπτουν τον ουσιαστικό χαρακτήρα κάθε terroir και κάθε ονομασίας, καθώς και την τυπικότητα των επιμέρους ποικιλιών. Επιδεικνύουν την ποικιλομορφία των πιο διάσημων οινοπαραγωγικών περιοχών της Γαλλίας - όπως του Bordeaux, της Προβηγκία, την κοιλάδα του Ροδανού και του Λίγηρα, χωρίς να ξεχνάμε φυσικά τη Βουργουνδία.

Στις ελληνικές οικογένειες, ένα γεύμα μετά τα μεσάνυχτα, σπάει τη νηστεία της Σαρακοστής με την παραδοσιακή μαγειρίτσα. Η απόλυτη οινική πρόκληση για να συνδυάσεις τόσο έντονα συστατικά σε οδηγεί στο Touraine Sauvignon Blanc. Το AOC Touraine είναι μια πολύ γνωστή ονομασία της οινοπαραγωγικής περιοχής της κοιλάδας του Λίγηρα, κοντά στα περίφημα κάστρα Chambord και Chenonceau. Το Sauvignon Blanc είναι το κυρίαρχο σταφύλι σε αυτήν την περιοχή. Η θαλάσσια επιρροή της περιοχής φέρνει φρεσκάδα και αρωματική ένταση στα κρασιά. Έντονα αρωματικό, λουλουδάτο και εξωτικό με νότες φρούτων και καλή φρεσκάδα για την απόλυτη ισορροπία.

Για όσους δεν προτιμούν τη μαγειρίτσα και θα στραφούν σε μια πιο εναλλακτική σούπα λαχανικών, η πρόταση είναι μια διαφορετική έκφραση του Sauvignon Blanc από την περιοχή του Bordeaux. Η περιοχή ονομασίας Μπορντό είναι αναμφισβήτητα μία από διάσημες αμπελουργικές περιοχές της Γαλλίας και τα terroirs του επιτρέπουν εξαιρετική έκφραση των ποικιλιακών αρωμάτων του Sauvignon Blanc. Με αρωματικό και ορυκτό χαρακτήρα, κάνει κομψά, σύνθετα κρασιά με καλή φρεσκάδα, νότες εξωτικών φρούτων και μακρύ τελείωμα.

Στο τραπέζι το Πάσχα τα ορεκτικά ποικίλουν πολύ από περιοχή σε περιοχή. Εδώ είναι μερικά κατάλληλα κρασιά για κάθε πασχαλινό τραπέζι. Τα αφρώδη παίζουν πολύ, με το Cuvée Rosée να έχει φρεσκάδα και καλή οξύτητα για να συνοδεύσει τα πρώτα μεζεδάκια. Κομψό, έντονο, ροζέ κρασί με ζωηρές, λεπτές φυσαλίδες. Η αρχική τραγανότητα εξελίσσεται σε κομψό κρασί με καλή δομή και εκφραστικό χαρακτήρα κόκκινων φρούτων - συνδυάζοντάς το με τα ορεκτικά θα αποκαλύψει την έντασή του. 

Για το ψήσιμο, το AOC Rosé d'Anjou (μια ονομασία από την κοιλάδα του Λίγηρα) αποκαλύπτει τον φρουτώδη και εκφραστικό χαρακτήρα του, όντας ο τέλειος συνδυασμός τυπικότητας και μοντερνισμού. Μια easy to drink επιλογή που το καθιστά ιδανικό για σχεδόν οτιδήποτε στο πασχαλινό σου πιάτο: Από αυγά, αλλαντικά και τυριά μέχρι τα πρώτα τσιμπήματα από τη σούβλα.

Προχωρώντας στο τραπέζι, ένα Bordeaux Merlot μπορεί να προσφέρει την τόλμη που χρειάζεσαι για τα πιο πλούσια φαγητά, ενώ οι νότες από μαύρα φρούτα και μπαχαρικά εμποδίζουν τον κορεσμό του ουρανίσκου. Το Μπορντό είναι αναμφίβολα μια από τις πιο διάσημες οινοπαραγωγικές μονάδες της Γαλλίας. Η κόκκινη ποικιλία Merlot καλλιεργείται κυρίως εδώ που βρίσκεται στην καρδιά της περιοχής, όπου ευδοκιμεί και εκφράζει τις πραγματικές του δυνατότητες. Είναι ένα κρασί με γεμάτο στόμα, καλό όγκο και ένα μεταξένιο, στρογγυλό φινίρισμα.

Αν παραμένεις λάτρης του ροζέ σε όλες τις περιστάσεις, τότε υπάρχει μία Προβηγκία για σένα, όπως η Cotes de Provence. Η νοτιοανατολική ονομασία Provence είναι γνωστή κυρίως για τα ροζέ κρασιά της. Η πολύπλοκη γεωλογία δημιουργεί ένα εξαιρετικό terroir και αυτό το κρασί έχει την προσωπικότητα αυτής της εμβληματικής, παγκοσμίου φήμης περιοχής. Ένα ντελικάτο κρασί με μικρές νότες κόκκινου μούρου και ελκυστική φρεσκάδα εσπεριδοειδών.

Δείτε περισσότερα στο athinorama.gr