Εκθέσεις στην Αθήνα | 7 ραντεβού με την Τέχνη μέσα από χώρους πολιτισμού της πόλης

Μουσεία, γκαλερί, χώροι πολιτισμού παρουσιάζουν εντυπωσιακές εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσετε.

Το ραντεβού με την τέχνη δεν είναι ποτέ συγκεκριμένο. Ούτε προγραμματισμένο. Η τέχνη ανθίζει γύρω μας. Ανάμεσα μας. Εμπνέεται από την καθημερινότητα, βλέπει με διορατική ματιά το μέλλον, το καθορίζει και επαναπροσδιορίζει το παρόν. Η τέχνη είναι παντού. Όπως και οι δημιουργοί, οι οποίοι χαράζουν τη δική τους οπτική πάνω στα έργα τους. Με τη σειρά τους, τα έργα συναντιούνται σε εκθέσεις, οι οποίες αναδεικνύονται σε δικά μας ραντεβού με την τέχνη. Ποιες εκθέσεις ξεχωρίζουν τώρα στην πόλη;

Αναδρομική Έκθεση Ζωγραφικής του Κάρολου Σκυριανού

Ο Κάρολος Σκυριανός (1921-2016) ήταν ένας ασυμβίβαστος αγωνιστής και παθιασμένος ζωγράφος, αφοσιωμένος στη Γνώση. Ως άνθρωπος που υπηρέτησε την Γνώση μέσω της επαγγελματικής του ενασχόλησης με την Εγκυκλοπαίδεια, ο Κάρολος Σκυριανός είναι ταυτόχρονα ένας καταγραφέας της Ιστορίας. Χωρίς ιδεοληψίες και κομματικές επιταγές, αποτυπώνει τα τοπία και τους ανθρώπους με την υποκειμενική ακρίβεια της ιστορικής τεκμηρίωσης. Τα πινέλα του λειτουργούν σαν τις ευαίσθητες ακίδες ενός σεισμογράφου που καταγράφει ο ετοιμόρροπο παρόν του λήθαργου αλλά και τη δυναμική του αστάθεια. Παντού στο έργο του επικρατεί επίσης μια μουσικότητα, σε βαθμό που το πάθος του για τη μουσική, τον έκανε να αντιλαμβάνεται την εικόνα με ηχητικό τρόπο και να αποτυπώνει στον καμβά την ζωτική μελωδία του φωτός.
Το ραντεβού δίνεται μέχρι τις 10 Μαΐου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Εκθέσεις στην Αθήνα | 7 ραντεβού με την Τέχνη μέσα από χώρους πολιτισμού της πόλης

Nelly's

Είκοσι πέντε χρόνια μετά το θάνατο της φωτογράφου Έλλης Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη (1899-1998), γνωστής ως Nelly’s, το Μουσείο Μπενάκη, θεματοφύλακας του πολύτιμου έργου της από το 1984, αποτίει φόρο τιμής μέσα από μία έκθεση που απαλύνει τις αντιθέσεις και λειαίνει τις "γωνίες” σου. Με άξονες τις τρεις πόλεις στις οποίες διαμόρφωσε το φωτογραφικό της βλέμμα, επιχειρείται η παρουσίαση του πολυδιάστατου έργου της από τα χρόνια της μαθητείας της στη Δρέσδη στις αρχές του 1920, την άφιξή της στην Αθήνα και τη δυναμική της παρουσία στα φωτογραφικά δρώμενα της πόλης έως το 1966 όταν πια συνταξιοδοτήθηκε μετά από 27 χρόνια ακούραστης εργασίας στη Νέα Υόρκη.
Το ραντεβού δίνεται μέχρι τις 23 Ιουλίου στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138).

Nelly's

The Door of Cyclades to Artzentiera

Μία έκθεση βραχείας διάρκειας με διαχρονική έμπνευση. Ο καλλιτέχνης Igor Borisov παρουσιάζει στο Piree Lab τη πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα κι εσύ έχεις κάθε λόγο να δηλώσεις "παρών”. Στην έκθεση του ανθρώπου που έχει υπάρξει για πολλά χρόνια φωτογράφος μόδας σε διεθνή περιοδικά και brands όπως Vogue Bambini, Giorgio Armani, Burberry, πρωταγωνιστούν έργα φτιαγμένα από καμβάδες και ξύλο, καθώς και μία ειδικά σχεδιασμένη τοιχογραφία, η οποία "ντύνει” το πάτωμα της γκαλερί. Η δημιουργία των έργων του βασίζεται στην έμπνευσή του από το πάθος του για την "άπνοια” και από το διαλογισμό με τον Κόσμου και τη Θάλασσα της "Artzentiera”, το οποίο αναπτύχθηκε κατά τα χρόνια του στον Κίμωλο. Artzentiera ονόμασαν οι Ενετοί την Κίμωλο από το ασημί χώμα που βρέθηκε στα βράχια του νησιού. Οι εικόνες των νερών του Αιγαίου και του ηφαιστειακού βυθού είναι χαραγμένες βαθιά στη μνήμη του και ξαναβγαίνουν στην επιφάνεια με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός φανταστικού και ανεξάντλητου θαλάσσιου κόσμου στους πίνακές του.
Το ραντεβού δίνεται μέχρι τις 30 Απριλίου στο Piree Lab (Αιτωλικού 7, Πειραιάς)

Igor Borisov | Piree

ReThinking Ταυτότητες: Φύλο, Διαφορετικότητα, Διακρίσεις

Μία έκθεση που θα αγαπήσουν όσοι αισθάνονται το μουσείο δεύτερο σπίτι τους. Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος "ReInHerit" που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα "Horizon2020" της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Μουσείο του Γκρατς στην Αυστρία και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία, συνεργάστηκαν και ανέπτυξαν 3 θεματικές εκθέσεις υπό τον τίτλο "ReThinking", με θέμα κοινωνικά ζητήματα που έχουν απασχολήσει την ανθρωπότητα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα: ταυτότητες φύλου, κοινωνικές συγκρούσεις, τέχνη και τεχνικές. Οι εκθέσεις διερευνούν το ερώτημα πώς μπορούν να παρουσιαστούν  αντικείμενα στον χώρο του μουσείου όταν το ίδιο το πρωτότυπο δεν μπορεί να εκτεθεί και διακρίνονται σε τρεις διαφορετικούς κύκλους με βασικό κριτήριο τον άξονα στον οποίο επικεντρώνονται.
Το ραντεβού δίνεται μέχρι τις 27 Ιουλίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Return To Sender

Μία έκθεση ιδιαίτερη, διαφορετική, πηγαία ρεαλιστική. Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) συνεργάζονται και παρουσιάζουν τη μεγάλη υπαίθρια εγκατάσταση Return to Sender (Επιστροφή στον Αποστολέα) της αφρικανικής καλλιτεχνικής κολεκτίβας NEST σε επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου. Το Return to Sender μας μεταφέρει σε ένα δυστοπικό τοπίο αποβλήτων. Η εγκατάσταση με τους τόνους παλιών ρούχων καταδεικνύει τις πραγματικές διαστάσεις της ανεξέλεγκτης κατανάλωσης στον Παγκόσμιο Βορρά, ενώ συγχρόνως φωτίζει τα προβλήματα που τελικά δημιουργούν οι σύγχρονες αυστηρές νομοθεσίες. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της εγκατάστασης στην Αθήνα οι NEST θα προσθέσουν υλικό και απόψεις σχετικά με την τοπική πραγματικότητα.
Το ραντεβού δίνεται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου στην Εσπλανάδα του ΚΠΙΣΝ.

ΚΠΙΣΝ

Ζαχαρίας Αρβανίτης | Μεγαλογραφίες αγωνιστών του 21

Η Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου αποχαιρετά το επετειακό έτος 2021 με μια ιδιαίτερη έκθεση αφιερωμένη στους Αγωνιστές του ΄21. Με την έκθεση αυτή, που είναι ήδη ανοικτή στο κοινό, εγκαινιάζεται ένας νέος εκθεσιακός χώρος, στο μεσοπάτωμα, που προορίζεται να φιλοξενήσει μικρές εκθέσεις  σχεδίων, χαρακτικών, φωτογραφίας ή εκθέσεις-ντοσιέ. Αποσιωπώντας τα συγκυριακά στοιχεία, ενδυματολογικά ή εμβληματικά, που χαρακτήριζαν τα φιλελληνικά του πρότυπα, ο Αρβανίτης αναιρεί κάθε ιστορικό προσδιορισμό, προσδίδοντας στα πορτραίτα των Αγωνιστών τον χαρακτήρα αρχετύπου.
Το ραντεβού δίνεται μέχρι τις 31 Μαΐου στην Εθνική Πινακοθήκη. 

Ζαχαρίας Αρβανίτης

Modern Love | Η αγάπη στα χρόνια της ψυχρής οικειότητας

Έκανε την εμφάνιση της στην αθηναϊκή καλλιτεχνική σκηνή περί τα μέση του Δεκέμβρη κατορθώνοντας να γίνει από νωρίς talk of the town. Η έκθεση, την οποία επιμελείται η Κατερίνα Γρέγου – καλλιτεχνική διευθύντρια του ΕΜΣΤ, είναι μία αναπαράσταση – δήλωση της αγάπης, όπως αυτή ξεδιπλώνεται σε καιρούς χαλεπούς και σε συνθήκες αλλοτριωμένες. Μεταξύ άλλων, η συγκεκριμένη έκθεση εξετάζει πώς το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν, από τη μία, διευκολύνει την έκφραση διαφορετικών ταυτοτήτων και εναλλακτικών τρόπων ύπαρξης και κατασκευής του εαυτού και πώς, από την άλλη, παίζουν επιβαρυντικό ρόλο στην καλλιέργεια παθολογιών, όπως ο ναρκισσισμός. Μία ομαδική έκθεση που γεννά σε όποιον την επισκεφτεί αυτό που ίσως λείπει από την καθημερινότητα του, έντονο συναίσθημα.
Το ραντεβού δίνεται μέχρι τις 28 Μαΐου στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

ΕΜΣΤ