Διεθνής Ημέρα Μουσείων | Τι ετοιμάζουν τα μουσεία της Αθήνας;

Μουσεία και χώροι πολιτισμού της πόλης συμμετέχουν στη "Διεθνή Ημέρα Μουσείων" με ειδικές δράσεις, ξεναγήσεις, ακόμα και εγκαίνια εκθέσεων.

18 Μαΐου. Αυτή είναι η ημερομηνία που πρέπει να κρατήσετε στην agenda σου. Η ημερομηνία που καλό είναι να δημιουργήσετε ελεύθερο χρόνο προκειμένου να ενδυναμώσετε τη σχέση σας με την πολιτιστική πραγματικότητα της πόλης. Με βασική θεματική την "Μουσεία, αειφορία και ποιότητα ζωής" και στόχο την ενίσχυση του ρόλου των μουσείων ως χώρων ψυχαγωγίας, δημιουργικότητας και κοινωνικοποίησης των παιδιών, στοιχεία απαραίτητα για την ευημερία και την ψυχική τους υγεία, τα Μουσεία της Αθήνας συμμετέχουν και φέτος στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων προσφέροντας ελεύθερη είσοδο στις συλλογές και ποικίλες δράσεις για λάτρεις της τέχνης κάθε ηλικίας. 

Διεθνής Ημέρα Μουσείων | Τι ετοιμάζουν τα μουσεία της Αθήνας;

Μουσείο Ακρόπολης

Το εμβληματικότερο μουσείο της πόλης δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από το πρόγραμμα εορτασμών της Διεθνής Ημέρας Μουσείων. Μένοντας πιστό στην ταυτότητα του παντρεύοντας την παράλληλα με τη φετινή θεματική, την Πέμπτη 18 Μαΐου 2023, το Μουσείο θα γιορτάσει την Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ελεύθερη είσοδο για τους επισκέπτες από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Όσοι τυχεροί βρεθούν εντός του κτιρίου της Αεροπαγίτου θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις του μουσείου χωρίς χρηματική επιβάρυνση. Παράλληλα, το Μουσείο Ακρόπολης προσκαλεί τους μικρούς του φίλους στην "Παιδική Γωνιά, έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον δεύτερο όροφο, όπου ιστορίες της αρχαιότητας ξεδιπλώνονται με τρόπο σύγχρονο και εξελιγμένο τεχνολογικά. 

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας, ελεύθερη είσοδο και δράσεις συμπερίληψης επιλέγει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης να συμμετάσχει στη φετινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Ειδικότερα, την Πέμπτη 18 Μαΐου το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό έως τις 22:00 και το κοινό θα μπορεί να επισκεφτεί με ελεύθερη είσοδο την περιοδική έκθεση "Γυρισμός. Κυκλαδικοί θησαυροί στο ταξίδι της επιστροφής" καθώς και τη νέα έκθεση "ReThinking-Κοινωνικές Συγκρούσεις", η οποία αρχίζει την παρουσία της στο αθηναϊκό πολιτιστικό σύμπαν αυτή την Πέμπτη. Παράλληλα, το Τμήμα Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Προγραμμάτων οργανώνει και υλοποιεί προγράμματα για άτομα άνω των 65 ετών, άτομα με αναπηρίες, παιδιά και εφήβους
από διαφορετικές εθνικότητες. Ανοιχτά θα παραμείνουν έως τις 22:00 και τo Cycladic Shop και τo Cycladic Café.

Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, τιμώμενος φορέας για το 2023 από το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων ICOM, διοργανώνει μια σειρά ειδικά διαμορφωμένων δράσεων για την Διεθνή Ημέρα των Μουσείων, Πέμπτη 18 Μαΐου. Βασική του αρχή η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας του μέχρι τις 21:00 και η ελεύθερη είσοδος. Στο Ίδρυμα θα πραγματοποιηθούν ειδικές ξεναγήσεις για το κοινό με θέμα "Τέχνη και Περιβάλλον". Οι ξεναγήσεις επικεντρώνονται σε έργα της Συλλογής που σχετίζονται με το περιβάλλον ή αναδεικνύουν τις συνέπειες της ανθρώπινης παρέμβασης στη φύση και τη σημασία της επανάχρησης υλικών. Επίσης, θα υλοποιηθούν πολλά δημιουργικά προγράμματα για παιδιά διαφορετικών ηλικιών, τα οποία αναδεικνύουν τον θετικό αντίκτυπο που έχουν οι δημιουργικές δραστηριότητες στην ευημερία όλης της οικογένειας και προωθούν την εξοικείωση των παιδιών με την τεχνική του upcycling και όχι μόνο. 

Μουσείο Μπενάκη

Μουσείο Μπενάκη

Από τον εορτασμό για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το Μουσείο Μπενάκη. Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό, οι επισκέπτες επωφελούνται από δωρεάν είσοδο στις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις  στα κτήρια του Μουσείου Μπενάκη (Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού, Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, Μουσείο Παιχνιδιών, Πειραιώς 138) αναθερμαίνοντας τη σχέση μικρών και μεγάλων με τον Πολιτισμό. Την ίδια στιγμή, με αφορμή το φετινό θέμα "Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής” οι αίθουσες του Μουσείου μεταμορφώνονται σε εργαστήρι ευεξίας, ενεργοποιώντας την αίσθηση που συνδέεται αμεσότερα με τα συναισθήματα, την αίσθηση της όσφρησης. Τα αρχαία μυροδοχεία από τις συλλογές του Μουσείου, φτιαγμένα από πηλό ή γυαλί, θα "ανοίξουν" μετά από χιλιάδες χρόνια για να ερεθίσουν την οσφρητική μας μνήμη, αναδύοντας μυρωδιές που ακόμη και σήμερα χρησιμοποιούνται στη φροντίδα της επιδερμίδας και των μαλλιών, συχνά και με θεραπευτικό σκοπό. Απαραίτητη η προκράτηση θέσεων.

Επιγραφικό Μουσείο

Επιγραφικό Μουσείο

Και το Επιγραφικό Μουσείο δηλώνει το "παρών” στους εορτασμούς για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με την πραγματοποίηση δύο διαλέξων με ελεύθερη – όπως είθισται είσοδο. Την Πέμπτη 18 Μαΐου από τις 11 π.μ. - 12 μ.μ. η κ. Αναστασία Λουδάρου, αρχαιολόγος του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος θα ξεναγήσει το κοινό στην έκθεση "Λίθινες Διαδρομές – Ιστορίες από Πέτρα: Εβραϊκές Επιγραφές στην Ελλάδα", η οποία αποτελεί συνδιοργάνωση του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας και του Επιγραφικού Μουσείου. Στη συνέχεια (12.30 μ.μ.) θα ακολουθήσει η ξενάγηση με τίτλο "Θεραπεύων Φιλοτίμως" από αρχαιολόγους του Μουσείου, όπου θα παρουσιαστεί η δράση των γιατρών στην αρχαιότητα μέσα από επιλεγμένες επιγραφές της μόνιμης έκθεσης.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2023 με θεματικές περιηγήσεις από αρχαιολόγους του Μουσείου σε εκθέσεις - περιοδικές και μόνιμες. Την Τετάρτη 17, την Πέμπτη 18 και την Παρασκευή 19 Μαΐου, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στο Προϊστορικό Αιγαίο και στις αίθουσες της Συλλογής των Γλυπτών του Μουσείου, καθώς και στην έκθεση με τίτλο "Θεοί της υγείας στην Έκθεση των Γλυπτών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου”.

Εθνική Πινακοθήκη

Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου

Με μία δράση διαφορετική από τους υπόλοιπους χώρους πολιτισμού συμμετέχει η Εθνική Πινακοθήκη στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2023, διοργανώνοντας έναν πολυθεματικό περίπατο  στον κήπο του μουσείου με τίτλο "Πολλαπλές αφηγήσεις του κήπου της Εθνικής Πινακοθήκης. Αρχιτεκτονική, Γεωπονία, Υπαίθρια Γλυπτική" με δύο ξεναγήσεις στις 11.00 και 13.00 αντίστοιχα, κίνηση που επισφραγίζει την εναρμόνιση της Εθνικής Πινακοθήκης με την φετινή θεματική της Διεθνής Ημέρα Μουσείων.