Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2023 κράτησαν ψηλά τη σημαία της γαλανόλευκης γαστρονομίας

Όλα όσα έγιναν στο "Makedonia Palace" και την τελετή απονομής που τίμησε την ελληνική γεύση, στο πλαίσιο των Χρυσών Σκούφων, οι οποίοι σβήνουν φέτος 30 κεράκια.

Σε μία εξόχως σημαντική όσο και λαμπερή βραδιά, το "αθηνόραμα" και τα εστιατόρια της χώρας που υπηρετούν την εθνική γευστική κουλτούρα έδωσαν ραντεβού στο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης για την τελετή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2023. Το βράδυ της 13ης Ιουνίου και στο πλαίσιο του εορτασμού των 30 ετών του σημαντικότερου γαστρονομικού θεσμού της Ελλάδας, των Χρυσών Σκούφων, αναδείχθηκαν οι άριστοι της εγχώριας κουζίνας, παρουσία σημαντικών θεσμικών παραγόντων, μεγάλων επιχειρηματιών και δημοσιογράφων.

Η φετινή λίστα έσπασε το περσινό ρεκόρ των 80 εστιατορίων, με εκείνα που τιμήθηκαν με τη βαθυγάλανη πλακέτα να φτάνουν για τη χρονιά που διανύουμε τα 117, γεγονός που πιστοποιεί για μία ακόμη φορά τη διαρκή ανέλιξη, τόσο στην παραδοσιακή όσο και στη σύγχρονη έκφανση της ελληνικής κουζίνας.

Ανάμεσά τους και 34 νέα εστιατόρια που για πρώτη φορά μπαίνουν στη γαστρονομική ελίτ των βραβευμένων, με τη γεωγραφική τους κατανομή να εκτείνεται από την Κοττάνη και τη Νέα Μάκρη του Έβρου μέχρι την Καλαμάτα, από το Μέτσοβο έως τη Νίσυρο και από τα Επτάνησα έως τις μικρότερες των Κυκλάδων, την Ρόδο και την Κρήτη.

Τα αποτελέσματα του γευστικού "σαφάρι" που ξεκίνησε η γευσιγνωστική ομάδα του "α" από το περασμένο καλοκαίρι μέχρι και τα μέσα του χειμώνα, διασχίζοντας από άκρη σε άκρη την ηπειρωτική χώρα και πλέοντας σχεδόν σε κάθε ελληνικό νησί, ανακοινώθηκαν σε μία ιδιαίτερη τελετή, την οποία διαδέχθηκε το diner de gala από τον βραβευμένο σεφ Ασημάκη Χανιώτη. Ο τελευταίος είναι επικεφαλής της κουζίνας του "Pied à Terre", ενός από τα πιο σταθερά βραβευόμενα με αστέρι Michelin ανεξάρτητα εστιατόρια του Λονδίνου, ενώ το 2018 κέρδισε το αστέρι ως ο νεότερος σεφ (και μοναδικός Έλληνας) που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο στη βρετανική μητρόπολη.

Ο 33χρονος σεφ, επιβεβαίωσε επί του πιάτου όλα τα παραπάνω μέσω ενός άμεσου, δημιουργικού και σοφιστικέ μενού, παρουσιάζοντας την ελληνική κουζίνα υπό τη ματιά ενός Λονδρέζου, αποτέλεσμα των εμπειριών του στην πρωτεύουσα της Αγγλίας, συνδυαστικά με κορυφαίες πρώτες ύλες της χώρας μας, ενδιαφέρουσες τεχνικές, αλλά και ασυνήθιστα παντρέματα γεύσεων. Το μενού δημιουργήθηκε όπως πάντα με την υποστήριξη του πολυβραβευμένου σεφ Σωτήρη Ευαγγέλου και της μπριγάδας του "Makedonia Palace". Κάθε κάρτα στα τραπέζια των καλεσμένων μάλιστα έφερε και τη χειρόγραφη υπογραφή του ταλαντούχου δημιουργού Ασημάκη Χανιώτη, κάνοντας ακόμη πιο συλλεκτικό το εξαιρετικό μενού.

"Αυτό που θα ακολουθήσει τώρα, είναι το μεγαλύτερο γαστρονομικό catwalk που έγινε ποτέ στην Ευρώπη" ανέφερε στο ξεκίνημα της λαμπερής βραδιάς ο Γιώργος Παπαγεωργίου, που μαζί με τη Ναταλία Δραγούμη αποδείχθηκαν δύο έξοχοι οικοδεσπότες. Η συνέχεια περιλάμβανε ένα από τα highlights της φετινής τελετής, που δεν ήταν άλλο από την εντυπωσιακή είσοδο-"παρέλαση" των ανθρώπων των 117 βραβευμένων εστιατορίων, υπό τους ήχους του μουσικού θέματος της ταινίας "Η γέφυρα του ποταμού Κβάι". Με σημαιοφόρους από κάθε περιοχή της Ελλάδας, σεφ και ιδιοκτήτες εστιατορίων όπως ήταν απολύτως λογικό- γνώρισαν την αποθέωση από τους προσκεκλημένους.

Δείτε περισσότερα στο athinorama.gr