80ο Φεστιβάλ Βενετίας | O Wes Anderson θα λάβει μία σπουδαία τιμητική διάκριση

Η ιδιαίτερη οπτική του σκηνοθέτη προκειμένου να διηγηθεί μία συγκεκριμένη ιστορία (επι)βραβεύεται στο φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Η σκέψη του πολυδιάστατη. Η οπτική του διορατική. Ο τρόπος δράσης του διαφορετικός με οικεία χαρακτηριστικά. Οι ήρωες του σύνθετοι με την αποκωδικοποίηση των κινήσεων και των λόγων τους να καθίσταται απαραίτητη. Το κινηματογραφικό σύμπαν του Wes Anderson ξεχωρίζει, διαφέρει, απομακρύνεται από την πεπατημένη. Και επιβραβεύεται. Στο φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, το οποίο σηκώνει αυλαία σήμερα 30 Αυγούστου.

80ο Φεστιβάλ Βενετίας | O Wes Anderson θα λάβει μία σπουδαία τιμητική διάκριση

Στην 80η εκδοχή του Φεστιβάλ, η οποία ξεδιπλώνεται σταδιακά μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου, ο εμβληματικός σκηνοθέτης θα τιμηθεί με το βραβείο "Cartier Glory to the Filmmaker", το οποίο σύμφωνα με την προϊστορία του, απονέμεται σε "μια προσωπικότητα που έχει συμβάλει με ιδιαίτερα πρωτότυπο τρόπο στη σύγχρονη κινηματογραφική βιομηχανία". 

Εκτός από τον ίδιο τον δημιουργό, ιδιαίτερη τιμή και χαρά νιώθει και ο διευθυντής του Φεστιβάλ, ο οποίος στο πρόσωπο του Wes Anderson αντικρίζει έναν δημιουργό, του οποίου η ταυτότητα (υπο)δηλώνεται από το πρώτο καρέ. Δεν χρειάζεσαι περισσότερες λεπτομέρειες ή δευτερόλεπτα σύνθετης σκέψης για να τον αναγνωρίσεις. Παρά μόνο, ένα δευτερόλεπτο από μία σκηνή ή την χαρακτηριστική παλ απόχρωση που "ντύνει" την εικόνα, διεγείρει το συναίσθημα και φωτίζει με τρόπο αλλιώτικο κάθε σεκάνς.

Wes Anderson

"Ο Wes Anderson είναι ένας από τους λίγους σκηνοθέτες του οποίου το μοναδικό και αδιαμφισβήτητο στιλ μπορεί να αναγνωριστεί με ένα μόνο καρέ. Το επίσημο σύμπαν του παραπέμπει σε μια παιδική και οραματική αισθητική, που κυριαρχείται από παστέλ χρώματα και εμμονική φροντίδα στην προετοιμασία αυστηρά συμμετρικών σεκάνς γεμάτες από ιδιόρρυθμους ονειροπόλους που είναι αθεράπευτα ρομαντικοί και χαρούμενοι. Από τα αξιομνημόνευτα και συγκλονιστικά soundtracks (συχνά εμπνευσμένα από τη δεκαετία του 1960) μέχρι τα εξωφρενικά κοστούμια που αντανακλούν την ψυχοσύνθεση των χαρακτήρων, κάθε λεπτομέρεια και η σύνθεση του κάθε πλάνου είναι σχολαστικά σχεδιασμένη και αριστοτεχνικά εκτελεσμένη", αναφέρει επιγραμματικά στις δηλώσεις του ο Alberto Arbera σκιαγραφώντας τον κόσμο και τους βασικούς λόγους επιλογής του Wes Anderson για το σπουδαίο αυτό βραβείο.

Όσον αφορά την τελετή απονομής, αυτή θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου στο Palazzo del Cinema, πριν από την προβολή της τελευταίας του ταινίας, "The Wonderful Story of Henry Sugar", στην οποία πρωταγωνιστούν οι Ralph Fiennes, Benedict Cumberbatch, Dev Patel, Ben Kingsley και Richard Ayoade, η οποία – όπως είθισται – δεν συγκαταλέγεται στις δημιουργίες που διεκδικούν βραβείο. Η ταινία αποτελεί διασκευή της ιστορίας του Roald Dahl για το Netflix, στην οποία ένας πλούσιος άνδρας, αφού ανακαλύπτει ότι υπάρχει ένας γκουρού που μπορεί να δει χωρίς να χρησιμοποιεί τα μάτια του, ξεκινά να κατακτήσει την ικανότητα αυτή προκειμένου να εξαπατήσει σε μία από τις μεγαλύτερες αγάπες του, τον τζόγο.

Η ταινία "The Wonderful Story of Henry Sugar" είναι παραγωγή της Indian Paintbrush Productions και της American Empirical Pictures και διαρκεί 40 λεπτά.

Διαβάστε Επίσης