Στο εικαστικό σύμπαν της Art Athina 2023

Μία σχολαστική ματιά στη φουάρ που φέτος γιορτάζει 30 χρόνια και μάς δίνει ραντεβού μέχρι και τις 17 του μήνα στο Ζάππειο Μέγαρο.

Διαφορετική, ανανεωμένη, με φρέσκια ματιά, αλλιώτικο αέρα και στιβαρές υπογραφές. Η Art Athina επιστρέφει στο Ζάππειο Μέγαρο με εορταστική διάθεση, πλούσιο πρόγραμμα, αρτιστίκ επιλογές, έργα τέχνης που διακρίνονται για την αισθητική τους ταυτότητα και δημιουργική αύρα. 

Εξήντα επτά χώροι τέχνης από την Ελλάδα και εννέα χώρες του εξωτερικού (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Κύπρο, Βρετανία, Ελβετία, Ουρουγάη, Πολωνία, Ρουμανία) δίνουν το "παρών" στην επετειακή φετινή φουάρ, που διοργανώνεται από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης. Μία φουάρ, η οποία εκμηδενίζει τα στεγανά, διαγράφει τα καλλιτεχνικά σύνορα και "αγκαλιάζει" - μεταξύ άλλων – διαφορετικές μορφές τέχνης, πέρα των εικαστικών. 

Στο εικαστικό σύμπαν της Art Athina 2023

Εξάλλου, η Art Athina δεν φοβήθηκε στιγμή να προχωρήσει σε καινοτομίες, να πρωτοπορήσει, να αλλάξει και επαναπροσαρμόσει τη σύγχρονη εικαστική σκηνή, κάτι που συνέβαλλε καθοριστικά στην ταχεία διάδοση και ανάπτυξή της. Η ραγδαία πρόοδος της δεν είναι τυχαία. Την ημέρα που ξεκίνησε το 1993, η καθιερωμένη πλέον φουάρ είχε στη διάθεση της μόλις 18 γκαλερί, ενώ σήμερα αποτελεί το μεγαλύτερο εικαστικό γεγονός της πρωτεύουσας. 

Art Athina

Αέρας ανανέωσης στην Art Athina

Οι προδιαγραφές είναι υψηλές. Όπως και ο πήχης που θέτει κάθε χρόνο η Art Athina. Η δομή της μιμείται τη δράση ενός ζωντανού οργανισμού. Έτσι, η εικαστική φουάρ μεγαλώνει, αναδιαμορφώνεται, ανανεώνεται. Κινούμενη σε αυτό το μήκος κύματος, η φετινή διοργάνωση επιστρέφει με την ίδια πετυχημένη δομή και με ανανεωμένη ομάδα με στόχο να φρεσκάρει την ταυτότητα της διατηρώντας δομικά θεμέλια αντιλαμβανόμενη συνάμα τις απαιτήσεις του σήμερα. 

Όπως έχει γίνει γνωστό, τη νέα ομάδα της Art Athina αποτελούν οι Αντώνης Κούρκουλος- γενικός συντονιστής, Μαρίνα Φωκίδη - σύμβουλος καλλιτεχνικής διεύθυνσης , Ολυμπία Τζώρτζη- επιμελήτρια των Projects, Δανάη Γιαννόγλου - επιμελήτρια των Talks, Πάνος Γιαννικόπουλος - επιμελητής της ενότητας Performance και Άκης Κόκκινος - επιμελητής για την ενότητα Video. 

Art Athina

Η εμβληματική φουάρ διευρύνει τα ενδιαφέροντα της 

Η Art Athina 2023 είναι πολύπλευρη. Και πολυθεματική. Ξεπερνώντας την κλασική σχέση που μπορεί να δημιουργηθεί ανάμεσα σε ένα έργο τέχνης με τον (απο)δέκτη, το τοπίο των εικαστικών τεχνών ανοίγει τη βεντάλια του στο ακαδημαϊκό περιβάλλον, το ερευνητικό πεδίο, τον τομέα της φιλοξενίας, των εκδόσεων, της εκπαίδευσης και των αλυσιδωτών σχέσεων που ενδέχεται να προκύψουν. 

Στην Art Athina 2023, εκτός από το κεντρικό εκθεσιακό πυρήνα της φουάρ, φέτος οι επισκέπτες του Ζαππείου θα έχουν την ευκαιρία να ιχνηλατήσουν άγνωστες γωνιές του Μεγάρου στο πλαίσιο των 12 Performances υπό τον τίτλο "Live Encounters: Σύγχρονες καλλιτεχνικές επιτελεστικές πρακτικές", που επιμελείται ο Πάνος Γιαννικόπουλος. Το πρόγραμμα εξερευνά τις πολλαπλές πτυχές της εικαστικής περφόρμανς και τις αναφορές του μέσου, ενώ παράλληλα ιχνηλατείται η πορεία του στο ελληνικό πλαίσιο, η σχέση του με τη θεατρική δράση, τη χορογραφία, τις ηχητικές πρακτικές, τον κοινωνικό ακτιβισμό και τον χώρο του θεάματος, παρουσιάζοντας εκπροσώπους του μέσου που αλληλεπιδρούν με διάφορα καλλιτεχνικά πεδία.

Art Athina

Ενδιαφέρουσες απόψεις σχετικά με το πως εξελίσσεται το τοπίο των εικαστικών τεχνών με έμφαση τον τομέα της φιλοξενίας, των εκδόσεων και των αναθέσεων νέων έργων τέχνης θα αναπτυχθούν στο πρόγραμμα των ομιλιών -Talks- την επιμέλεια των οποίων έχει η Δανάη Γιαννόγλου.

Τα πολλά διαφορετικά πρόσωπα των ανεξάρτητων χώρων τέχνης που σε ορισμένες περιπτώσεις δίνουν προτεραιότητα στο ερευνητικό -ακαδημαϊκό πεδίο, άλλοτε λειτουργούν ως residencies, είτε για καλλιτέχνες είτε για εκθέσεις άλλων επιμελητών, άλλοτε ως εργαστήρια και άλλοτε ως πρώιμες γκαλερί παρουσιάζονται μέσα από τις επιλογές που έχει κάνει για την ενότητα Projects η Ολυμπία Τζώρτζη.

Art Athina

Έργα κινούμενης εικόνας, ντοκιμαντέρ και ταινίες μυθοπλασίας δημιουργών από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Τουρκία, την Παλαιστίνη και τον Λίβανο, τα οποία διερευνούν τις πολύπλοκες σχέσεις μεταξύ της γης, των ευάλωτων κοινοτήτων και της επίσημης εκδοχής της ιστορίας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή έχει συμπεριλάβει ο Άκης Κόκκινος στο πλαίσιο της ενότητας Video που φέρει τον τίτλο "I miss you more than I remember you".

Επενδύοντας σταθερά στον εκπαιδευτικό της ρόλο, η Art Athina και φέτος έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμά της το Kids' Educational Program σχεδιασμένο από τον μη κερδοσκοπικό διεθνή κοινωνικό φορέα Σύγχρονης Τέχνης και Πολιτισμού, ΚROMA, για παιδιά και εφήβους ηλικίας από τεσσάρων έως 15 ετών και τους συνοδούς τους. Το πρόγραμμα έχει στόχο να εξοικειώσει τους νέους με την τέχνη ώστε να συμβάλλει στη δημιουργία της νέας γενιάς φιλότεχνων. Παράλληλα, θα υπάρχουν εκπαιδευτικές δράσεις με άξονα την τέχνη και την οικολογία ακόμη και για τα παιδιά που δεν θα εξασφαλίσουν θέση στα δωρεάν οργανωμένα προγράμματα. Για τους μικρούς και μεγάλους της παρέας που αγαπούν την τέχνη και βλέπουν τον εαυτό τους να εξελίσσεται στους κόλπους της.

Art Athina

Ανοίγοντας την πόρτα στον κόσμο του interior design

Η διακόσμηση, το design, η αρχιτεκτονική ανέκαθεν μετουσίωναν μία διαφορετική μορφή τέχνης. Μία έκφραση που αποτυπωνόταν από τις σπουδαιότερες γκαλερί έως την καθημερινότητα μας. Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας που τη διακατέχει, εντάσσει στο πρόγραμμά και δυο ιδιαίτερες παρουσιάσεις αφιερωμένες στο design. Στόχος της να παρουσιάσει από διαφορετική οπτική τον πολυχρηστικό χαρακτήρα επίπλων και αντικειμένων της καθημερινής ζωής.

Η πρώτη είναι η έκθεση "In Conversation with a Chair" του Mare Studio, στην οποία η καρέκλα - ένα συνηθισμένο χρηστικό αντικείμενο - μετουσιώνεται σε έκθεμα που ακολουθεί διαφορετικά στυλ- από το παραδοσιακό έως το σύγχρονο και από το λιτό έως το περίπλοκο- και μας ταξιδεύει στην ελληνική παράδοση, το design και το craftsmanship συνοψίζοντας πάνω από 100 χρόνια ιστορίας, με την υπογραφή Ελλήνων δημιουργών.

Το δεύτερο ραντεβού με το σύμπαν του interior design δίδεται στον μικρό εσωτερικό κήπο του Ζαππείου Μεγάρου και φέρει τον τίτλο Zappeion Garden x BlueCycle project. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο garden project με συλλογές επίπλων και αντικειμένων, καθώς και side tables κατασκευασμένα από τη βραβευμένη επιφάνεια BlueTerra της BlueCycle, που φέρουν το εικαστικό και το περιβαλλοντικά θετικό της αποτύπωμα. Στο πλαίσιο αυτό, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά και η νέα συλλογή της "In the company of animals". Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν, σε ειδικές τιμές, τόσο τα αντικείμενα που θα παρουσιαστούν στην έκθεση, όσο και αυτά που βρίσκονται στο e-shop της BlueCycle, δίνοντας έμφαση στην ποιότητα και ιχνηλασιμότητα του υλικού.

Art Athina

Το νέο πρόσωπο της Art Athina

Από την εμβληματική φουάρ δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η ανάδειξη του νέου καλλιτέχνη, πάνω στον οποίο η εικαστική τεχνή χρειάζεται να εστιάσει την προσοχή της λίγο παραπάνω. Για δεύτερη χρονιά συνεχίζεται ο θεσμός του βραβείου της Art Athina για νέο καλλιτέχνη, ο οποίος αποσκοπεί στην ενίσχυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, σε συνεργασία της με το MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, ένα από τα πέντε Μουσεία του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus).

Δυνατότητα συμμετοχής έχουν εικαστικοί έως 45 ετών, οι οποίοι ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και προτείνονται από την γκαλερί που τους εκπροσωπεί, όπου έχουν πραγματοποιήσει μία τουλάχιστον ατομική έκθεση. 

Art Athina

Τα μέλη της πενταμελούς επιτροπής για το βραβείο είναι:

Πάνος Γιαννικόπουλος (Ιστορικός Τέχνης και Επιμελητής), Δανάη Γιαννόγλου (Επιμελήτρια και Συγγραφέας), Θούλη Μισιρλόγλου (Διευθύντρια MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης) Γιάννης Μπόλης (Ιστορικός της Τέχνης, Προϊστάμενος Τμήματος Σύγχρονης Γλυπτικής-MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά) Τίνα Πανδή (Επιμελήτρια, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)), ενώ η ανακοίνωση του νικητή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου στις 19:00.

Art Athina

Η κρυφή λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά

Ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος θα είναι αφιερωμένος το επετειακό λεύκωμα για τα 30 χρόνια της Art Athina, που εξέδωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης σε επιμέλεια του Γιάννη Ασδραχά. Σημαντικές στιγμές, ιστορικά στελέχη, καλλιτέχνες, προσωπικότητες της εικαστικής και πολιτικής ζωής που έδωσαν το "παρών" τις τρεις αυτές δεκαετίες που η αθηναϊκή φουάρ διέγραψε τη δική της ξεχωριστή και ιδιαιτέρως σημαντική πορεία θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν οι επισκέπτες στο booth που θα σχεδιάσει ο Σταύρος Παπαγιάννης- Stage Design Office. Το hidden gem της φετινής φουάρ.

Art Athina

Οι εκθέσεις τέχνης που συμμετέχουν στην Art Athina

a.antonopoulou.art, agathi kartalos, ALIBI GALLERY, Allouche Benias Gallery, alma gallery, ARGO GALLERY, Art Appel Gallery, Art Zone 42 Gallery, ARTFORUM Gallery, Artshot – Sophia Gaitani, Arusha Gallery /Scotland, ASTROLAVOS Art Galleries, Athens Art Gallery, Batagianni Gallery, CAN Christina Androulidaki Gallery, CITRONNE Gallery, Claas Reiss / London, UK, Crux Gallery, Dio Horia, ekfrasi-yianna grammatopoulou, Eleftheria Tseliou Gallery, ELENI KORONEOU GALLERY, Enari Gallery /Netherlands, ENIA GALLERY, EPsilon Art Gallery, Ewa Opalka Gallery / Razem Pamoja Foundation/Poland, Fabienne Levy/Switzerland, FRANCOISE HEITSCH / Germany, Galerie "7”, Galerie ArtPrisma, Ersi Gallery, LTECGallery Gallery / MAMA CONTEMPORARY / Cyprus, Genesis gallery, GRAMMA EPSILON GALLERΥ, IAGA Contemporary Art / Romania, Ileana Tounta Contemporary Art Center, Kalfayan Galleries, Kappatos Gallery, Lola Nikolaou Gallery, Mare studio, Marginalia Gallery /Cyprus, Michael Janssen Berlin /Germany, Mihalarias Art, NIL GALLERY / France, Nitra Gallery, pal project / France, PAPATZIKOU GALLERY, Peritechnon Karteris, Rebecca Camhi gallery, Rodeo, ROMA GALLERY, Sianti Gallery, Skoufa Gallery, Technohoros art gallery, THE BREEDER, The Edit Gallery / Cyprus,  Wilhelmina's/Hydra, XIPPAS / France, Switzerland,  Uruguay, zina athanassiadou gallery

Art Athina

Good To Know

Την οπτική ταυτότητα της επετειακής Art Athina 2023 και τον κατάλογο της, υπογράφει για έβδομη χρονιά η πολυβραβευμένη ομάδα του g - design studio. Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του Ζαππείου Μεγάρου για την Art Athina 2023 έχει αναλάβει το Stage Design Office.  Η αθηναϊκή φουάρ διοργανώνεται από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης, σε παραγωγή της εταιρείας BeBest. Η εκδήλωση είναι σε διαδικασία ένταξης στο Περιφερειακό Πρόγραμμα "Αττική" 2021-2027.

Ώρες λειτουργίας:
Παρασκευή έως Κυριακή: 12.00-21.00
Εισιτήρια: 10€
Μειωμένο: 7€
Δωρεάν: Μέλη Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, Μέλη AICA, Μέλη Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης , παιδιά 
Για γκρουπ άνω των 15 ατόμων: 7€/ άτομο

Διαβάστε Επίσης