Τα τελευταία χρόνια, ο Οκτώβριος διαθέτει μία σπουδαία ημερομηνία για τους λάτρεις της γαστρονομικής σκηνής της χώρας. Αυτή της 17ης Οκτωβρίου του 2023, μία ημέρα ορόσημο για τα εστιατόρια, τους δημιουργικούς σεφ και τις πρωτοποριακές προτάσεις τους εντός Αθήνας. Μία ημέρα, στην οποία ο οδηγός Michelin – αδιάλειπτα παρών από το 1987 – αποφασίζει να απονείμει για φέτος τα δικά του εμβληματικά αστέρια, πιστό στη δέσμευση του για μαγειρική υψηλής ποιότητας.
Ώρα να περάσουμε στο κυρίως πιάτο της ημέρας, τα εστιατόρια δηλαδή που συγκαταλέγονται πλέον ανάμεσα στα αστέρια δημιουργικότητας και αδιαμφισβήτητης γαστριμαργικής τέχνης της πόλης. Συνολικά 31 ελληνικά εστιατόρια περιλαμβάνονται στο νέο οδηγό Michelin. Από αυτά, το Delta έχει 2 αστέρια και ακολουθούν 11 εστιατόρια με 1 αστέρι.
Στην κατηγορία του ενός αστεριού Michelin, η Σπονδή, το The Zillers, το Soil, το CTC Urban Gastronomy, το Hytra, το Botrini's, το Pelagos και το Varoulko διατηρούν την παρουσία που κέρδισαν επάξια την περσινή χρονιά με τρεις νέες σπουδαίες προσθήκες να συμπληρώνουν τη λίστα. Και αυτά δεν είναι άλλα από το το Hervé, το Tudor Hall και το Patio.
Στο εστιατόριο Hervé, οι ιδιοκτήτες σεφ Ερβέ Προνζάτο και Γρηγόρης Κίκης, προτάσσουν μία καλά ενορχηστρωμένη κουζίνα με επιρροές από Γαλλία, Ιταλία και Ασία σε ένα δυναμικό μενού 15 αυστηρά επιλεγμένων πιάτων. Με τη σειρά του, το Tudor Hall, τοποθετημένο στο rooftop του ξενοδοχείου King George σερβίρει την υψηλής ποιότητας σύγχρονη μαγειρική του σεφ Αστέριου Κοστούδη με την εντυπωσιακή θέα να αποτελεί μέρος της επιτυχημένης συνταγής όσο το παραλιακό Patio στο ξενοδοχείο The Margi, προτείνει μοντέρνα κουζίνα φέρνοντας την νοοτροπία "Farm To Table" στον κόσμο του αθηναϊκού hospitality διά χειρός Παναγιώτη Γιακαλή.
Στην πρόσφατη – και εξαιρετικά επίκαιρη – κατηγορία του Michelin Green Star (Πράσινο Αστέρι Michelin), το Soil και το Delta διατηρούν την παρουσία τους προσθέτοντας το Patio στην παρέα τους. Πραγματοποιώντας παγκόσμιο ντεμπούτο στη Γαλλία το 2020, το Πράσινο Αστέρι Michelin επιβραβεύει τις βιώσιμες πρακτικές, οι οποίες εκτός από τους πελάτες και τις πρώτες ύλες σέβονται και το σπίτι όλων, τον πλανήτη Γη.
Με Bib Gourmand - γευστικές επιλογές που προσφέρουν αυθεντικότητα και ποιότητα σε προσιτές τιμές - βραβεύτηκε το Jerár, το εστιατόριο του σεφ Χάρη Νικολούζου στη Δάφνη, μερικά χιλιόμετρα μακριά από το αστικό κέντρο και το Fine Mess, τα οποία εντάσσονται στη λίγκα του Nolan, του Οικείου και του Cerdo Negro.
Αλλαγές δεν παρατηρούμε και στην λίστα των "προτεινόμενων" εστιατορίων που ανακοινώνεται κάθε χρόνο για να φωτίσει εστιατόρια με πολύ αξιόλογη επίδοση στον χώρο τους. Vezene, GB Roof Garden, Aneton, Okio, Sense, Linou Soumpasis k sia, Annie Fine Cooking, Simul, Cookoovaya, Seeds, Merceri, Aleria, Veritable, Le Pavillon διατηρούν δικαίως τη θέση τους.
Με μία σύντομη ματιά, οι προτάσεις του οδηγού Michelin για την Αθήνα, το 2023 περιλαμβάνουν 31 εστιατόρια, μεταξύ των οποίων:
- 1 εστιατόριο με δύο αστέρια Michelin
- 10 εστιατόρια με ένα αστέρι Michelin
- 5 εστιατόρια με Bib Gourmand
- 3 εστιατόρια με Πράσινο Αστέρι (1 νέο)
- 14 επιλεγμένα εστιατόρια (2 νέα)