"Στη φωτιά" | Με μία ιστορία αγάπης θα ξεκινήσει το 64o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Η ταινία "Στη φωτιά" απέσπασε βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Καννών και είναι η επίσημη υποψηφιότητα της Γαλλίας για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Στην κουζίνα του εμβληματικού ζεύγους Juliette Binoche και Benoît Magimel γεννιέται μια μοναδική ιστορία αγάπης και μια εντυπωσιακή πανδαισία γεύσεων. Ο Anh Hung Tran δημιούργησε μια ταινία – πραγματικό κόσμημα, που απεικονίζει τη γαλλική γαστρονομία όπως δεν έχει ξαναγίνει ποτέ.

Τιμώντας την παράδοση εξαιρετικών ταινιών του είδους, όπως τα "Μεγάλο Φαγοπότι", "Γιορτή της Μπαμπέτ", "Big Night", και "Chocolat" ανάμεσα σε πολλές άλλες, το "Στη Φωτιά" βουτάει στον λαχταριστό κόσμο της υψηλής γαστρονομίας, λογίζοντας το φαγητό ως χαρακτήρα ισάξιο των κεντρικών πρωταγωνιστών, αποθεώνοντας τόσο την απόλαυσή του, όσο και την ιεροτελεστία της προετοιμασίας του.

"Στη φωτιά" | Με μία ιστορία αγάπης θα ξεκινήσει το 64o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Ένας από τους κορυφαίους σεφ του κόσμου, ο πολυβραβευμένος με αστέρια Michelin, Pierre Gagnaire έχει τη γαστρονομική επιμέλεια της ταινίας.

"Δεν γνωρίζαμε ο ένας τον άλλον. Ο Patrick Rambourg μού τον σύστησε. Εργαζόταν στο σενάριο ως ιστορικός σύμβουλος για το θέμα της γαστρονομίας και τον ρώτησα ποιος πιστεύει ότι θα μπορούσε να το κάνει. Ανέφερε τον Pierre Gagnaire. 'Πήγαινε να τον δεις', μου είπε, 'είναι απολαυστικός'. Με τον Πιερ συναντηθήκαμε για πρώτη φορά στην κουζίνα του, όπου με κάλεσε να δοκιμάσω μια θαυμάσια κρεατόσουπα που υπήρχε στο μενού εκείνη την ημέρα. Αρχίσαμε να συνεργαζόμαστε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας. Διάλεγε και επέλεγε πιάτα από τα μενού που είχαμε καταρτίσει εγώ και ο Patrick Rambourg: 'Αυτό είναι καλό, δεν έχω ιδέα τι είναι αυτό, ξέχνα το...'" περιγράφει ο Anh Hung Tran. 

"Και τότε έφτασε η στιγμή: έπρεπε να μαγειρέψει τα πιάτα για να μπορέσω να δω πώς θα ήταν να κινηματογραφηθούν. Ήταν συγκινητικό να τον βλέπω στο φούρνο: προσπαθεί, μπορεί να κάνει λάθη, ξεκινάει ξανά μέχρι να βρει αυτό ακριβώς που θέλει. Είναι ένας ονειροπόλος, πραγματικά γενναιόδωρος και ειλικρινής" συνεχίζει ο σκηνοθέτης.

Το story της ταινίας

Βρισκόμαστε στο 1885, το απόγειο της κλασικής γαλλικής γαστρονομίας. Η Εζενί, απαράμιλλου ταλέντου μαγείρισσα, δουλεύει για τον διάσημο γκουρμέ Ντοντέν εδώ και 20 χρόνια. Με το πέρασμα των χρόνων, η συνεργασία και ο αμοιβαίος τους σεβασμός στο βωμό της γαστρονομίας σιγά-σιγά εξελίχθηκε σε έρωτα και η σχέση αυτών των δυο καλλιτεχνών της μαγειρικής γέννησε μια σειρά από πιάτα, υπό την έμπνευση του Ντοντέν και την αριστοτεχνική εκτέλεση της Εζενί. Οι δημιουργίες είναι η μία πιο θεσπέσια από την άλλη και αφήνουν με το στόμα ανοιχτό και τους πιο διάσημους σεφ.

Όμως, η Εζενί αγαπάει πολύ την ελευθερία της για να δεχτεί να παντρευτεί τον Ντοντέν, όσο κι αν εκείνος την πολιορκεί. Οπότε εκείνος αποφασίζει να κάνει κάτι που δεν έχει κάνει ποτέ ξανά: να μαγειρέψει αυτός για τη μούσα του.

Οι πρωταγωνιστές του "Στη φωτιά"

Επικεφαλής της ιστορίας το υπέροχο ζευγάρι των Juliette Binoche και Benoît Magimel που συναντιούνται και πάλι στο σινεμά για να υποδυθούν δυο συντρόφους, η αγάπη των οποίων ωριμάζει μέσα από την κοινή τους αφοσίωση στην τέχνη της γαστρονομίας και ό,τι αυτή μπορεί να συμβολίσει: την απόλαυση τού να ετοιμάζεις φαγητό όσο και να το καταναλώνεις, την απόλαυση του μυστηρίου της δημιουργίας όσο και την ανακάλυψη των μυστικών της, την απόλαυση τού να προσφέρεις ένα γεύμα σαν την απόλυτη πράξη αγάπης και γενναιοδωρίας.

Στη φωτιά

Η ταινία "Στη φωτιά" απέσπασε βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Καννών και είναι η επίσημη υποψηφιότητα της Γαλλίας για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας.  Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να την δει στο  64o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αφού θα είναι η ταινία έναρξης την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου. Στη συνέχεια θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες, από τη Rosebud.21, από τις 8 Νοεμβρίου. 

Διαβάστε Επίσης