ΝΕΚΥΙΑ | Η δημοφιλής παράσταση της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση γίνεται σκληρόδετη έκθεση

Μια μυστικιστική ηχοτροπική κατάβαση στον Άδη ξεδιπλώνεται μέσα από τις σελίδες της νέας έκδοσης του Ιδρύματος Ωνάση κι ένα παράξενο προσευχητάρι μάς ταξιδεύει στην άβυσσο του ομηρικού έπους.

HARPER'S BAZAAR TEAM

H ομηρική Νέκυια έχει επηρεάσει συγγραφείς και καλλιτέχνες για πάνω από δύο χιλιετίες. Για τον Γιάννη Αγγελάκα, τον κορυφαίο δημιουργό της ελληνικής ροκ σκηνής, ήταν όνειρο ζωής να καταπιαστεί με τη Νέκυια, όπως αποκαλείται η ραψωδία λ της Οδύσσειας του Ομήρου. Στις 21 Δεκεμβρίου του 2023, τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου, το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Το κείμενο της ηχοτροπικής υβριδικής παράστασης της Στέγης είναι η νέα έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, που διατίθεται στο φυσικό κατάστημα της Στέγης και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία. 

ΝΕΚΥΙΑ | Η δημοφιλής παράσταση της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση γίνεται σκληρόδετη έκθεση

"Κατέβα ουρανέ στη γη/ τα σκοτεινά μας βάραθρα να φέξεις/ να γίνει η αβάσταχτη σιωπή/ κραυγή, λυγμός και λέξεις". Έτσι ξεκινά η κατανυκτική, υποβλητική αφήγηση της ραψωδίας λ της Οδύσσειας του Ομήρου από τον Γιάννη Αγγελάκα, για να καταλήξει στο παρηγορητικό: "Για να ’χουν φως οι νύχτες σας/ αυτή ήταν η έννοια μου,/ τι άλλο να προσμένω;"

ΝΕΚΥΙΑ

H παράσταση Νέκυια, η κατάβασή μας στο πιο απόκοσμο, μυστικιστικό και σχεδόν αποκρυφιστικό τοπίο της ομηρικής ραψωδίας λ, όπου περιγράφεται η κάθοδος του Οδυσσέα στον Άδη, έκανε πρεμιέρα στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης σε μετάφραση του Γεωργίου Ψυχουντάκη, ελεύθερη διασκευή και πρωτότυπους στίχους του ίδιου του Γιάννη Αγγελάκα και της δραματουργού Θεοδώρας Καπράλου και σκηνοθεσία του Χρήστου Παπαδόπουλου, με τον Γιάννη Αγγελάκα και την Όλια Λαζαρίδου σε ρόλους αφηγητών. Η παράσταση αποτελεί μια μουσική κατάβαση σε ένα παράλληλο σύμπαν, μια μουσική και αισθητική εμπειρία, η οποία μας ωθεί να αντιληφθούμε πόσο ιερός και σημαντικός είναι ο χρόνος που μας έχει δοθεί σε αυτή τη ζωή. 

ΝΕΚΥΙΑ

Η νέα αυτή συλλεκτική έκδοση 64 σελίδων της Νέκυιας –και προσευχητάρι και ξόρκι για την απώλεια, και κατάβαση στον Άδη και ταξίδι προς το φως, και ταραχή και χάδι, και δέος και συμφιλίωση με το πένθος– περιλαμβάνει το κείμενο της παράστασης του Γιάννη Αγγελάκα και της Θεοδώρας Καπράλου, βασισμένο στη ραψωδία λ της Οδύσσειας του Ομήρου, σημειώσεις και φωτογραφίες από τις πρόβες, παρτιτούρες και σημειώματα των συντελεστών της παράστασης. Έχει σχεδιαστεί από το Onassis Creative Studio και διατίθεται σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία και στο φυσικό κατάστημα της Στέγης.

Εκδότης: Ίδρυμα Ωνάση
Κείμενο παράστασης: Γιάννης Αγγελάκας, Θεοδώρα Καπράλου