Ποιητικά | Μια αναδρομική έκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη στο ΚΠΙΣΝ

Μια εικαστική συνομιλία με Έλληνες και ξένους ποιητές.

 "Η ροή της ποίησης και αυτή της ζωγραφικής είναι σαν δύο ανυπότακτα ποτάμια που τρέχουν παράλληλα…Όταν η ζωγραφική συνομιλεί με την ποίηση, δεν υποτάσσεται σ’ αυτήν. Διατρέχει μαζί μ’ αυτήν και παράλληλα μ’ αυτήν σε διαφορετικές διαδρομές έναν κοινό εκφραστικό τόπο με κοινούς στόχους, έχοντας το βλέμμα στραμμένο η μία στην άλλη", αναφέρει ο Γιάννης Ψυχοπαίδης (Συνάντηση, Εκδόσεις Ίκαρος, 2007).

Στη μεγάλη αναδρομική έκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη, Ποιητικά, που φιλοξενείται από σήμερα (9/10) στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), παρουσιάζονται 22 ενότητες που εμπνέονται και συνομιλούν με Έλληνες και ξένους ποιητές και τον ποιητικό τους λόγο.

Ποιητικά | Μια αναδρομική έκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη στο ΚΠΙΣΝ
Γιάννης Ψυχοπαίδης_Πορτραίτα Σεφέρης, Ελύτης, Καβάφης, Ρίτσος

Η βαθύτερη σχέση του Γιάννη Ψυχοπαίδη με την ποίηση είναι μακρά, συστηματική, συνεχής και δοκιμασμένη μέσα στα χρόνια και αποτελεί ένα βασικό τμήμα στο ευρύτερο πλαίσιο του δημιουργικού του έργου. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα διαφορετικών τεχνικών, όπως χαρακτικά, ακουαρέλες και ελαιογραφίες, καθώς και μία σειρά με πορτρέτα των ποιητών.

Πρόκειται για μια εικαστική συνομιλία με την Οδύσσεια του Ομήρου, τον Παρμενίδη, τον Ηρώνδα, τον Κάλβο, τον Μπάιρον, τον Παλαμά, τον Καβάφη, τον Καρυωτάκη, τον Λόρκα, τον Σεφέρη, τον Ελύτη, τον Ρίτσο, τον Εμπειρίκο, τον Σαχτούρη, τη Δημουλά, μέχρι και τον Κοντό, τον Φωστιέρη, τον Βλαβιανό, τον Κυπαρίσση, τον Μεταξά και τον Σιώτη.

Γιάννης Ψυχοπαίδης
Γιάννης Ψυχοπαίδης
Η έκθεση Γιάννης Ψυχοπαίδης: Ποιητικά λειτουργεί καθημερινά 09.00 - 22.00 από τις 9 Οκτωβρίου 2019 έως τις 12 Ιανουαρίου 2020 στο αίθριο του 4ου ορόφου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Φωτογραφία: Γιάννης Ψυχοπαίδης, ενότητα Κική Δημουλά
 

Αίθριο 4ου Ορόφου ΕΒΕ

Ελεύθερη είσοδος