Η "Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού" παραμένει σημείο αναφοράς 20 χρόνια μετά

Πρωταγωνιστές στη σουρεάλ ιστορία αγάπης της ταινίας είναι η Kate Winslet και ο Jim Carrey.

Το μόνο που θεραπεύει μία ραγισμένη καρδιά, λένε, είναι ο χρόνος. Για την Clementine Kruczynski όμως αυτό που λειτούργησε είναι η λοβοτομή. Η ηρωίδα που υποδύεται η Kate Winslet στην "Αιώνια Λιακάδα ενός καθαρού μυαλού" επέλεξε να σβήσει όλες τις αναμνήσεις με τον πρώην σύντροφό της, Joel Barish -τον ενσαρκώνει ο Jim Carrey. Δύο χαρακτήρες που αγαπήθηκαν το 2004 που έκανε πρεμιέρα η ταινία και συνεχίζουν να αγαπιούνται. Η σουρεάλ ιστορία αγάπης τους παραμένει μέχρι και σήμερα, 20 χρόνια μετά την κυκλοφορία της ταινίας του Michel Gondry, σημείο αναφοράς.

Το σενάριο του Charlie Kaufman, που του χάρισε ένα Όσκαρ, μιλά για τις μακροχρόνιες συνέπειες του τέλους μιας ιστορίας αγάπης. Το καστ της ταινίας συμπληρώνουν οι Kirsten Dunst και Mark Ruffalo που υποδύονται τους εργαζόμενους της εταιρίας που αναλαμβάνει το "σβήσιμο" της μνήμης της Clementine.

Ο χαρακτήρας της συνεχίζει να ζει μέσα από το TikTok, το Tumblr και το Instagram με αμέτρητες γυναίκες σε όλο τον κόσμο να ταυτίζονται σε διάφορα σημεία μαζί της. "Πάρα πολλοί άντρες με βλέπουν σαν ένα σχέδιο" λέει σε ένα σημείο της ταινίας απευθυνόμενη στον Joel, με την ατάκα της να αναπαράγεται συνεχώς σε αναρτήσεις πληγωμένων γυναικών. "Είμαι απλά ένα πληγωμένο κορίτσι που αναζητώ την ηρεμία μου". 

Το δικό του κοινό έχει όμως και ο ήρωας της ταινίας που μαζί του συμπάσχουν οι μπερδεμένοι και πληγωμένοι άντρες του κόσμου ετούτου. Έχοντας ανακαλύψει ότι η αγαπημένη του τον έσβησε από τη μνήμη της αποφάσισε με τη σειρά του να κάνει το ίδιο. Στην πορεία συνειδητοποιεί ότι προτιμά να θυμάται τα πάντα από εκείνη, ακόμα και τη ραγισμένη καρδιά, παρά να μην έχει τίποτα.

Η διαχρονικότητα της ταινίας έγκειται και στο γεγονός ότι ο Joel είναι ένα σημείο ταύτισης για τον τρόπο που βιώνουμε τον έρωτα και στις μέρες μας, που μοιάζουν περισσότερο μοναχικές. Χρησιμοποιούμε τη βοήθεια της τεχνολογίας για να βρούμε ένα ταίρι αλλά και να θεραπευτούμε από μία ερωτική απογοήτευση.

Dating apps, διαδικτυακοί θεραπευτές, συμβουλές από influencers στο Instagram και το YouTube και τόσα άλλα παίζουν καταλυτικό ρόλο στο πώς βιώνουμε μια κατάσταση. Φυσικά, είναι πιο εύκολο να κρύψουμε αυτό που μας συμβαίνει. Για αυτό και βλέποντας ξανά την "Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού" νιώθουμε μια κάποια παρηγοριά. Κάνουμε τις δικές μας σκέψεις για τον έρωτα αλλά και τη μνήμη, που είναι οι δύο βασικοί πυλώνες της ταινίας. 

"Δεν υπάρχει κάτι που να μην μου αρέσει σε εσένα" λέει ο Joel στην αγαπημένη του για να την πείσει να μείνει. "Αλλά θα συμβεί" του απαντά η Clementine.

Διαβάστε Επίσης