Ιστορίες ανθεκτικότητας | Γυναικείες φωνές της Μέσης Ανατολής

Αρνούμενες στερεότυπα και περιορισμούς, οι καλλιτέχνιδες εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Η τέχνη γίνεται η κινητήριος δύναμη αλλά και το μέσο να ακουστούν οι γυναικείες φωνές της Μέσης Ανατολής, στη νέα συλλογική έκθεση Ιστορίες ανθεκτικότητας: Γυναικείες φωνές της Μέσης Ανατολής που παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή. 

Ιστορίες ανθεκτικότητας | Γυναικείες φωνές της Μέσης Ανατολής

Η έκθεση αποτελεί μια μοναδική συνεργασία της Christiana Jabara, επιμελήτριας και ιδρύτριας της μη κερδοσκοπικής ένωσης με έδρα το Λίβανο "Female Artists of Middle East" (FAME) και της Dona Barakat, πρέσβειρας του Λιβάνου στην Αθήνα. Στόχος της έκθεσης είναι να παρουσιάσει και να διερευνήσει σε βάθος το εξαιρετικό έργο των σύγχρονων γυναικών καλλιτεχνών της Μέσης Ανατολής.

Unfinished Journeys by Artist Helen Zughaib
Unfinished Journeys / Helen Zughaib

Η έκθεση καλύπτει ένα ευρύ φάσμα έργων τέχνης - από ζωγραφική, φιλμ και φωτογραφία μέχρι γλυπτική και κέντημα - τα οποία αντλούν τη θεματολογία τους από το φύλο, τη γυναικεία χειραφέτηση, τη μετανάστευση και τον πόλεμο. Αρνούμενες στερεότυπα και περιορισμούς, οι καλλιτέχνιδες εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους για τη Μέση Ανατολή από μία απελευθερωμένη, θηλυκή σκοπιά, η οποία αποτελεί και τη δύναμή τους.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πολλές από αυτές αναδύονται από μέρη που έχουν βιώσει συγκρούσεις με τις ετικέτες της πολιτικής, της θρησκείας, της φυλής και του φύλου τους και επιδιώκουν να επιβεβαιώσουν την παρουσία τους μέσα από την τέχνη. Κάθε καλλιτέχνις παρουσιάζει με το δικό της μοναδικό και ποιητικό τρόπο, έργα που αφηγούνται τη ιστορία της κι αποκαλύπτουν την προοπτική της, κάνοντας το αόρατο ορατό και ξαναγράφοντας την ιστορία από την αρχή.

Πώς διαμορφώνεται η ταυτότητα από τα συνεχώς μεταβαλλόμενα μοτίβα μετανάστευσης και εκτοπισμού που μαστίζουν ολοένα και πιο συχνά τους πληθυσμούς της Μέσης Ανατολής; Τόσο η παλιά όσο και η σημερινή τους κουλτούρα αποτελούν τη βάση για τη δημιουργία έργων τέχνης που παρά τη σκληρή τους ιστορία και προέλευση, δεν είναι σκοτεινά και καταθλιπτικά. Παρουσιάζουν τη σοβαρότητα του θέματός τους προσπερνώντας την απαισιοδοξία και την απόγνωση, εστιάζοντας στην ελπίδα και τη δημιουργικότητα.

Artist Afaf Zurayk
Artist Afaf Zurayk

Στο επίκεντρο της έκθεσης βρίσκονται διλήμματα που αντιμετώπισαν οι καλλιτέχνιδες, καθώς επίσης και η θέλησή τους να επαναπροσδιορίσουν την ύπαρξή τους με αποφασιστικότητα και σθένος, ενεργώντας ως καθρέφτης της διασποράς σε όλο τον κόσμο. Μέσω των έργων τους οι καλλιτέχνιδες προσκαλούν τον θεατή να εξετάσει όλες τις νέες προοπτικές στον τρόπο που βλέπουμε και βιώνουμε αυτό το κοινωνικοπολιτικό κλίμα. Εξετάζουν πώς μπορούμε να κερδίσουμε από τις ιστορίες τους, να τις μοιραστούμε με τον υπόλοιπο κόσμο και να αλλάξουμε τα υπάρχοντα στερεότυπα της ταυτότητας της Μέσης Ανατολής.

Info: Ιστορίες ανθεκτικότητας: Γυναικείες φωνές της Μέσης Ανατολής στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή, Κασσαβέτη 18, Κηφισιά.

Διάρκεια έκθεσης: 18 - 21 Οκτωβρίου.

Φωτογραφία: Lemonade Everything was Infinite / Hiba Kalache