Υπάρχει μία ιεροτελεστία νοητικού επιπέδου την οποία ακολουθώ κάθε φορά που βρίσκομαι απέναντι από ένα έργο τέχνης. Προσπαθώ μέσα από το DNA του να αποκωδικοποιήσω την προσωπικότητα του καλλιτέχνη, του ανθρώπου που οραματίστηκε, σχεδίασε, υλοποίησε, έδωσε σώμα στην αέρινη ιδέα του. Σε έναν πλούσιο εικαστικά Ιούνιο, αυτές είναι οι εκθέσεις που ίσως να μην πρέπει να λείπουν από την ατζέντα σας.
Ο αισθησιακός μυστικισμός της γλυπτικής
Υπάρχουν ορισμένες μορφές τέχνης που τις αποκωδικοποιείς καλύτερα όταν τις βιώνεις. Ευτυχώς, είχα τη χαρά να παραβρεθώ στα εγκαίνια της ιδιαίτερα πολυσυλλεκτικής έκθεσης "Ο αισθησιακός μυστικισμός της γλυπτικής" στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη. Παρουσία του – δημιουργού – Novello Finotti παρατηρείς τα έργα του από διαφορετική οπτική. Επιγραμματικά, η έκθεση περιλαμβάνει εξήντα πέντε και πλέον γλυπτά της μακρόχρονης εξελικτικής του πορείας, φτιαγμένα από λευκό μάρμαρο Καρράρας, ροζέ μάρμαρο Πορτογαλίας, μαύρο γρανίτη Βελγίου και ορείχαλκο.
Ίδρυμα Θεοχαράκη
A Future For The Past
Μπορεί το μέλλον να συνυπάρξει με το παρελθόν σε ένα παρόν συντιθέμενο από αυτά τα δύο στοιχεία; Η απάντηση δίδεται στο Μουσείο Μπενάκη – επί της Κουμπάρη, 1 στον αριθμό. Σε συνεργασία με το atelier μαρμάρου on·entropy και την Ingenious Loci ΑΜΚΕ, το εμβληματικό Μουσείο την έκθεση-εγκατάσταση "A Future for the Past", που στοχεύει στη διάδοση και ενίσχυση της τηνιακής μαρμαρογλυπτικής μέσω του σύγχρονου design. Η έκθεση-εγκατάσταση στο Μουσείο Μπενάκη αποτελεί έναν σταθμό στο διετές ερευνητικό πρόγραμμα υπό την επιμέλεια της Maria Cristina Didero με τον ίδιο τίτλο, το οποίο προσεγγίζει την κοινωνική διάσταση της μαρμαροτεχνίας στην Τήνο μέσω και της συνομιλίας της με τον σύγχρονο πολιτισμό.
Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1)
A Dialogue With Pavlos (Σε διάλογο με τον Παύλο)
Την πρώτη ατομική έκθεση στην Ελλάδα, της κορυφαίας Αμερικανίδας γλύπτριας Carole A. Feuerman, (Carole A. Feuerman), παρουσιάζει η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στο Κολωνάκι - Σκουφά 5. Υπέρμαχος του υπερρεαλισμού, τον οποίο υπηρετεί από τη δεκαετία του ‘70, η Carole A. Feuerman παρουσιάσει μία ξεχωριστή σειρά από τις μοναδικές γλυπτές δημιουργίες της, τις ολοζώντανες κολυμβήτριες και χορεύτριες της, καθώς και άλλα ανθρωποκεντρικά γλυπτά που δραπετεύουν από την επιφάνεια και βουτούν (sic) στην ουσία. Τα σώματα των κολυμβητριών της, σαν αληθινά, με τα, έντονου χρώματος, μαγιό και αξεσουάρ, μοιάζουν να έχουν ακόμα υγρές πάνω τους τις σταγόνες του νερού. Μία έκθεση, ανθρώπινο υδατογράφημα και σε συνεχή διάλογο με τις δημιουργίες του διεθνή Παύλου.
Kapopoulos Fine Arts (Κολωνάκι)
"Χαίρε Ξένε Στη Χώρα των Ονείρων"
Κατάφερε να ξεχωρίσει από την ημέρα των εγκαινίων της – η παρουσία του Robert McCabe στο ιστορικό Μουσείο της πρωτεύουσας σίγουρα συνέβαλε σε αυτό. Πρόκειται για μια μοναδική αναδρομή στην "ελληνική περίοδο" του McCabe, με περίπου 100 φωτογραφίες, που στοχεύουν στο να αναδειχθεί η αυθεντικότητα, ο πολιτισμός, η ιστορία, η ομορφιά και οι άνθρωποι στην καθημερινότητα της μεταπολεμικής Ελλάδας μέσα από τη ματιά ενός Αμερικανού καλλιτέχνη που δεν περιορίζει την αγάπη και τον θαυμασμό που τρέφει για την ασυγανώνιστη σαγήνη που η χώρα μας γεννά.
Μουσείο Ακρόπολης
Peter Pan Alarm! Kunstlove de Large! (''Art-Bombe Surprise” in Snowlabyrinth”) Munin is back in Town!
Στις δημιουργίες του Γερμανού Jonathan Meese, συνυφαίνεται ένα ευρύ φάσμα μέσων, όπως ζωγραφική, σχέδιο, χαρακτική, γλυπτική, performance, καθώς και συγγραφή, σκηνογραφία, σκηνοθεσία θεάτρου και όπερας. Για τον ίδιο, όλα τα υλικά δύναται να μετατραπούν σε τέχνη αρκεί να υπάρχει ένα βασικό συστατικό: η αγάπη. Στα έργα του, διακρίνεις ενθουσιασμό, απογοήτευση, ακραίο οπτιμισμό, ελεγχόμενο πεσιμισμό – ανάλογα με τον σκοπό και τη ψυχική σύνθεση του την εποχή της γεννέσεως του. Όπως ακριβώς σκιαγραφείται η προσωπικότητα του τη στιγμή που βρίσκεται απέναντι σου - ευτυχώς, είχα τη χαρά να τον γνωρίσω και να συνομιλήσουμε με μελωδία και σεβασμό.
Bernier / Eliades Gallery (Επταχάλκου 11, Αθήνα)
Cindy Sherman At Cycladic
Κατάφερε να δει τον κόσμο μέσα από το δικό της πρίσμα. Και αυτό είναι σπουδαίο. Περισσότερα από εκατό έργα της διάσημης Αμερικανίδας καλλιτέχνιδας Cindy Sherman παρουσιάζονται στην έκθεση με τίτλο "Cindy Sherman at Cycladic: Πρώιμα έργα" που διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από τις 30 Μαΐου έως τις 4 Νοεμβρίου 2024 στο Μέγαρο Σταθάτου. Πρόκειται για την πρώτη μουσειακή έκθεση με φωτογραφικά έργα της Cindy Sherman στην Ελλάδα, στην οποία θα παρουσιαστούν έργα-ορόσημα από την πρώιμη σειρά φωτογραφιών Untitled Film Stills (1977-1980), καθώς και από τις σειρές Rear Screen Projections (1980), Centerfolds (1981) και Color Studies (1981-1982). Η έκθεση πραγματοποιείται με κύριο χορηγό την Rolex.
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Αθήνα: Το Ζωντανό Παρελθόν
Μία διαφορετική – περισσότερη οπτιμιστική - εξερεύνηση της Αθήνας που φέρνει στο προσκήνιο το παρελθόν και το παρόν της πρωτεύουσας μέσα από καινοτόμες φωτογραφικές τεχνικές, παρουσιάζει ο διεθνούς φήμης βρετανός φωτογράφος Nikolai von Bismarck στη νέα του έκθεση με τίτλο "Αθήνα: Το Ζωντανό Παρελθόν". Μέσα από το φωτογραφικό στυλ του Nikolai von Bismarck, ο οποίος "παίζει" με την υφή και το χρώμα για να δημιουργήσει διαχρονικές εικόνες, αναδεικνύεται το ιστορικό βάθος της Αθήνας αλλά και η συνεχής εξέλιξη και δυναμική ενέργεια που χαρακτηρίζει την πόλη μέσα από έναν αλλιώτικο Μίτο που αρμονικά συνυφαίνει παρελθόν και παρόν.
Stefanidou Tsoukala Gallery (Λεωφ. Κηφισίας 136), από τις 12 Ιουνίου
Poor Things (Τα κοστούμια)
Σε κάθε ταινία, υπάρχουν ορισμένα highlights. Στο Poor Things, το κινηματογραφικό έπος του Γιώργου Λάνθιμου, το οποίο απέσπασε σημαντικά διεθνή βραβεία – ανάμεσά τους και το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για τη μεταμόρφωση της Emma Stone σε Bella Baxter - , τα στιγμιότυπα αυτά είναι πολυσυλλεκτικά. Στην αγκαλιά τους χωρούν αριστουργηματικές ερμηνείες, ευφυή σκηνοθεσία, πλούσιο σε σημειολογία σενάριο, κοστούμια που θυμίζουν περισσότερο μικρά έργα τέχνης. Στην εν λόγω ταινία, τα κοστούμια απέκτησαν τη δική τους προσωπικότητα. Αυτές οι δημιουργίες συγκροτούν μία περιοδική έκθεση, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί στο Μουσείο Μπενάκη από τις 12 Ιουνίου έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2024.
Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, από 12 Ιουνίου.
Κι Αν οι Γυναίκες Κυβερνούσαν τον Κόσμο; (Μέρος 4ο)
Μία ερώτηση, η οποία έχει διχοτομηθεί – δικαίως – σε πολλές ενότητες. Το μεγάλο αφιέρωμα του ΕΜΣΤ στη γυναικεία δημιουργία συνεχίζεται και τον Ιούνιο, καθώς το μουσείο παρουσιάζει μερικές ακόμα καταξιωμένες καλλιτέχνιδες: Tala Madani, Εύα Στεφανή, Bertille Bak, Phylida Barlow, Bouchra Khalili, Susan Meiselas, Ελένη Πίταρη-Πάγκαλου. Με το άνοιγμα του τέατρτου μέρους του κύκλου εκθέσεων το ΕΜΣΤ θα έχει παρουσιάσει συνολικά 18 ατομικές εκθέσεις, εγκαταστάσεις και έργα, αναδεικνύοντας το έργο 40 καλλιτέχνιδων, διαφορετικών ηλικιών και προελεύσεων, αποτυπώνοντας με την πληθυντικότητα των φωνών τους τον διαθεματικό φεμινισμό και την ποικιλία των γυναικείων εμπειριών και ταυτοτήτων, ανάλογα με τη φυλή και την τάξη.
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Athens Photo Festival
Το σπίτι της φωτογραφίας μετακομίζει φέτος από το ΚΠΙΣΝ στο Μουσείο Μπενάκη. Με σημείο εκκίνησης το Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138, το Athens Photo Festival επιστρέφει και φέτος με τη συμμετοχή 100+ καλλιτεχνών για να αποτελέσει για ακόμα μια χρονιά το μεγάλο διεθνές καλλιτεχνικό γεγονός για τη φωτογραφία και τον οπτικό πολιτισμό στην Ελλάδα. Δημιουργοί από διαφορετικές χώρες, καθώς και ένα σύνολο δράσεων - εκπαιδευτικά προγράμματα, δράσεις δικτύωσης, παράλληλες εκδηλώσεις - αναδεικνύουν οπτικές και καλλιτεχνικές πρακτικές που αντικατοπτρίζουν τις αναζητήσεις και τους πειραματισμούς στη σύγχρονη φωτογραφία και τα σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα.
Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138