Αδειάζει, γεμίζει το φως | Μία έκθεση διερευνά την αλληλεπίδραση φωτός και τέχνης μέσα από εμβληματικά έργα 17 καλλιτεχνών

Δύο σπουδαίοι επιμελητές διαφορετικών γενεών ιχνηλατούν την αέναη σύνδεση του φωτός με την τέχνη σε μία πολυσυλλεκτική έκθεση στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη.

Από το στάδιο της δημιουργίας μέχρι την τελική υλοποίηση, η τέχνη συναντά το φως, αν δεν είναι εκείνη ο πομπός που τη γεννά. Σαν ο πίδακας ενέργειας που εκπέμπει το φως να συγχρονίζεται με την φαινομενικά ήπια ένταση της πρώτης. Σε αυτήν ακριβώς τη διάδραση είναι αφιερωμένη η έκθεση που παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, με τίτλο Αδειάζει, γεμίζει, το φως

Αδειάζει, γεμίζει το φως | Μία έκθεση διερευνά την αλληλεπίδραση φωτός και τέχνης μέσα από εμβληματικά έργα 17 καλλιτεχνών
Chryssa, Cityscape Times Square#10, 1987, κυψέλη αλουμινίου, μεταλλική
βαφή και νέον, 274 x 200 x 83 εκ. Συλλογή Αναστάση Φουφούνη Μαμιδάκη

Ένα εκτυφλωτικό κράμα, το οποίο προκύπτει μέσα από τη σύμπραξη του Τάκη Μαυρωτά και του Πάνου Γιαννικόπουλου. Δύο διαφορετικοί επιμελητές, με διαφορετικό υπόβαθρο, δράση κι οπτική ενώνουν τον τρόπο που ο καθένας "διαβάζει" και κινείται στο σύμπαν της τέχνης επιλέγοντας έργα δεκαεπτά καταξιωμένων και νεότερων καλλιτεχνών, τα οποία διερευνούν τις εννοιολογικές αναφορές του φωτός, από τη μεταφυσική του διάσταση μέχρι την πλαστική, αλλά και την καθημερινή του παρουσία, από τη δεκαετία του ’60 έως σήμερα.

έκθεση ίδρυμα θεοχαράκη
Μαρία Χασάπη, Leg, 2021, χρώμα, φύλλα χρυσού και χρυσός καθρέπτης σε
ξύλο, 121 x 73 x 15 εκ. Ευγενική παραχώρηση της The Breeder Gallery, Αθήνα

Η πρωτότυπη ιδέα της Μαρίνας Μήλιου Θεοχαράκη, ουσιαστικά, φέρει κοντά διαφορετικές γενιές δημιουργών και αποδεκτών. Αυτή είναι η επιτυχία της σύλληψης της. Το ότι ενώνει, συνδυάζει και συντρέχει σε ένα σημείο πολιτισμού πομπούς και δέκτες της τέχνης. Ένα επίτευγμα σπουδαίο όχι μόνο για το παρόν, μα σημαντικότερα το μέλλον. Άλλωστε, οι δημιουργοί της εκπροσωπούν αυτό ακριβώς: τη σύνδεση. Πρακτικών, θεωριών, αισθητικής. H εμπειρία και πάντα φρέσκια ματιά του του διευθυντή εικαστικού προγράμματος του Ιδρύματος Θεοχαράκη, Τάκη Μαυρωτά συναντά τη γοητεία του νέου που ο επιμελητής του ελληνικού περιπτέρου της φετινής Μπιενάλε της Βενετίας, Πάνος Γιαννικόπουλος διαθέτει σε μία ολιστική εξερεύνηση του φωτός στο εικαστικό πεδίο

έκθεση ίδρυμα θεοχαράκη
Γιώργος Λάππας, Ακροβάτης, 2008, βαμμένο αλουμίνιο, σίδερο, ηλεκτρονικά
φώτα και ύφασμα πολυεστέρα, 185 x 70 x 37 εκ. Συλλογή Θέμη Αλεξόπουλου

Μέσα από τα επιβλητικά τους έργα, η Chryssa, ο Takis, ο Stephen Antonakos, ο Γιώργος Λάππας, ο Γιάννης Μπουτέας συνιστούν ενδεικτικές – και συνειδητές - επιλογές του Τάκη Μαυρωτά. "Οι προαναφερθέντες καλλιτέχνες με το πολυδιάστατο έργο τους, λίπαναν το έδαφος για μια καινούρια σπορά, που μαζί με τις ενδεικτικές επιλογές του Πάνου Γιαννικόπουλου με νέους δημιουργούς, εύχομαι να δικαιώσουν κάθε μας προσδοκία για το αύριο της τέχνης. Η τέχνη κυοφορεί δυνατές εξελίξεις. Σκοπός μας δεν είναι η αναμεταξύ τους σύγκριση, αλλά η διαλεκτική τους αντιπαράθεση. Η σύγκριση, αναμφίβολα, θα προκαλούσε τον μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς οι σημερινές συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές και οι νέοι καλλιτέχνες δεν κουβαλούν τα τραγικά βιώματα και τις αθεράπευτες πληγές του πολέμου, της Κατοχής, του Εμφυλίου και της σκοτεινής επτάχρονης δικτατορίας στην Ελλάδα. Η τέχνη, εξάλλου, συνεχώς εξελίσσεται και προχωράει, φέρνοντάς μας αντιμέτωπους με ένα αίνιγμα, το οποίο όχι μόνο δεν μας απωθεί, αλλά μας παρωθεί και μας ξαφνιάζει με τις μεγαλοφυείς, αρκετές φορές, εκλάμψεις της", υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ο σπουδαίος άνθρωπος της τέχνης. 

έκθεση ίδρυμα θεοχαράκη
Στήβεν Αντωνάκος, Remembrance, 1987-1989, Αγορά με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και μερική δωρεά του καλλιτέχνη, 2002, αρ. εισ. 163/02. Συλλογή Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)

Με τη σειρά του, ο Πάνος Γιαννικόπουλος προσθέτει: "H έκθεση Αδειάζει, γεμίζει, το φως επιλέγει στάσεις στην καλλιτεχνική δημιουργία από το 1960 έως σήμερα, αφήνοντας ανοιχτές τις δυνατότητες διεύρυνσης της συζήτησης. Η έκθεση προσεγγίζει αναζητήσεις γύρω από το φως και τη σκιά, τη γεωμετρική φόρμα και τη διάχυση των ορίων, τη δημιουργία πολλαπλών επιπέδων, το παιχνίδι με το χρώμα και τις αντανακλάσεις. Δεν δημιουργεί μια χρονολογική αφήγηση, αλλά αναπτύσσεται σε μια διαλεκτική συζήτηση και διερεύνηση, συνδέοντας πρακτικές από διαφορετικές γενιές καλλιτεχνών. Διερευνά όμως την καλλιτεχνική δημιουργία γύρω από το "φως" με ιστορικές συσχετίσεις και αντικατοπτρίζοντας τους κοινωνικούς προσδιορισμούς και τις προϋποθέσεις της καλλιτεχνικής πρακτικής σε κάθε εποχή".

έκθεση ίδρυμα θεοχαράκη
Γιάννης Μπουτέας, Ενεργειακές Εικόνες – Διαστρωματώσεις, 2004-2013,
νέον, 30 x 26 x 400 εκ. Συλλογή καλλιτέχνη

Μία φωτεινή (sic) συνάντηση προσωπικοτήτων της διαχρονικής τέχνης έως και τις 16 Φεβρουαρίου στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη. Τα έργα προέρχονται από τις συλλογές του ΕΜΣΤ, τους συλλέκτες Αναστάση Φουφούνη Μαμιδάκη, Ειρήνη Παναγοπούλου, Θέμη Αλεξόπουλο, από τους ίδιους τους καλλιτέχνες ή από τις γκαλερί που τους εκπροσωπούν (Zoumboulakis, The Breeder και Sylvia Kouvali).