Μια νέα έκθεση παρουσιάζει 100 χρόνια ιστορίας στην ελληνική μόδα

140 ενδύματα αντικατοπτρίζουν την πορεία του ελληνικού έθνους και του πολιτισμού.

Η ιστορία της ελληνικής μόδας ξετυλίγεται μέσα από μία ενδιαφέρουσα έκθεση στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, ταξιδεύοντας τους επισκέπτες σε μία πορεία 100 χρόνων. Η έκθεση "Ελληνική Μόδα - 100 χρόνια έμπνευσης και δημιουργίας" διοργανώνεται σε συνεργασία με το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα "Β. Παπαντωνίου" και εγκαινιάζεται στις 25 Οκτωβρίου στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος".

Σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιάσει, μέσα από 140 περίπου ενδύματα της συλλογής μόδας του ΠΛΙ, την έμπνευση και επιρροή των δημιουργών από όλες τις ιστορικές περιόδους της πορείας του ελληνικού έθνους και του πολιτισμού (αστικού και λαϊκού), που δημιουργήθηκε σε όλες τις μορφές της τέχνης και της χειροτεχνίας.

Μια νέα έκθεση παρουσιάζει 100 χρόνια ιστορίας στην ελληνική μόδα
Φόρεμα από κεραμιδί μερσεριζέ με κεντημένα φυτικά σχέδια, Δεκαετία 1920. 
Δωρεά: Μυρτώ Παράσχη.
Αριστερά: Πανωφόρι υφαντό μαλλομέταξο με τερζίδικο κέντημα  Δεξιά: Σύνολο υφαντό κουκουλάρικο  Αθήνα 1930
Αριστερά: Πανωφόρι υφαντό μαλλομέταξο με τερζίδικο κέντημα
Δεξιά: Σύνολο υφαντό κουκουλάρικο
Αθήνα 1930
Δωρεά: Μαρίκα Βελουδίου

Η επιμέλεια της έκθεσης και τα κείμενα ανήκουν στον ενδυματολόγο-σκηνογράφο Νίκο Σαριδάκη, ενώ τον σχεδιασμό του εκθεσιακού χώρου ανέλαβε ο μόνιμος συνεργάτης του ΠΛΙ Σταμάτης Ζάννος.

Σύνολο από πορτοκαλί λινό ύφασμα της Cleo’s Art Souvenirs με κεντημένη
Σύνολο από πορτοκαλί λινό ύφασμα της Cleo’s Art Souvenirs με κεντημένη "πόρπη"
Αθήνα. Δεκαετία 1960
Δωρεά: Κλειώ Μποσταντζόγλου
Τουαλέτα με ένα ώμο του Χρήστου Βελουδάκη από ανθρακί συνθετικό ύφασμα  Αθήνα 2010 Δωρεά: Χρήστος Βελουδάκης
Τουαλέτα με ένα ώμο του Χρήστου Βελουδάκη από ανθρακί συνθετικό ύφασμα
Αθήνα 2010
Δωρεά: Χρήστος Βελουδάκης

Παράλληλα με την έκθεση, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, θα παρουσιάζονται -μετά από επιλογή- επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Mόδας, με σύγχρονες δημιουργίες υψηλής αισθητικής και με σημείο αναφοράς και έμπνευσης τον ελληνικό πολιτισμό.

Info: Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος", Πειραιώς 254, Ταύρος. Έναρξη έκθεσης: 25 Οκτωβρίου 2019, Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα κλειστά, Τρίτη-Πέμπτη 09:00 - 13:30, Παρασκευή 09:00 - 20:00, Σάββατο 11:00 - 16:00, Κυριακή 10:00 - 18:00. Είσοδος: 5€. Προπώληση εισιτηρίων: Τ. 212 254 0000. Διατίθεται δωρεάν χώρος στάθμευσης.