Η μεγάλη έκθεση Leonardo da Vinci άνοιξε τις πόρτες της στο Λούβρο

Χρειάστηκαν πάνω από δέκα χρόνια συλλογικής δουλειάς.

Η τεράστια έκθεση του Musée du LouvreLeonardo da Vinci, η οποία σηματοδοτεί την 500η επέτειο από το θάνατο του καλλιτέχνη, άνοιξε τις πόρτες της χθες στο Παρίσι. Χρειάστηκε πάνω από μία δεκαετία για τον σχεδιασμό της έκθεσης, καθώς απαιτούσε συμφωνίες με άλλα μουσεία απ' όλο τον κόσμο για τον δανεισμό συγκεκριμένων έργων. Και όμως, ο αμφιλεγόμενος πίνακας του Leonardo (και ο πιο ακριβός στον κόσμο), Salvator Mundi, δεν αποτελεί μέρος της έκθεσης, ο περίφημος Vitruvian Man συμπεριλήφθηκε στη συλλογή κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή (μετά από διπλωματικό επεισόδιο) ενώ απουσιάζει και η Mona Lisa, τουλάχιστον στη φυσική της μορφή.

Η μεγάλη έκθεση Leonardo da Vinci άνοιξε τις πόρτες της στο Λούβρο

Το μουσείο άδραξε την ευκαιρία των εορτασμών για να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα έργα του καλλιτέχνη γύρω από τους πέντε βασικούς πυρήνες των συλλογών του: Η Παναγία των Βράχων, La Belle Ferronnière, η Mona Lisa (η οποία θα παραμείνει στη γκαλερί όπου εμφανίζεται κανονικά), ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής και η Αγία Άννα. Ο στόχος είναι να τοποθετηθούν μαζί με ένα ευρύ φάσμα σχεδίων καθώς και μια μικρή αλλά σημαντική σειρά από πίνακες και γλυπτά από τον κύκλο του δημιουργού.

Αυτή η άνευ προηγουμένου αναδρομή στην κληρονομιά του da Vinci απεικονίζει τον τρόπο με τον οποίο ο καλλιτέχνης έδωσε τη μέγιστη σημασία στη ζωγραφική και πώς η διερεύνησή του για τον κόσμο, την οποία χαρακτήρισε "επιστήμη της ζωγραφικής", ήταν το όργανο της τέχνης του, αναζητώντας τίποτα λιγότερο από το να δώσει ζωή στους πίνακές του. 

Η αντιπαλότητα με την Ιταλία και μια αμφιλεγόμενη απουσία

Το Λούβρο κατέχει στην ιδιοκτησία του τα περισσότερα έργα του Leonardo σε σχέση με άλλα παγκόσμια ιδρύματα, παρόλα αυτά δανείστηκε αρκετά με την απόκτηση των πρώιμων ζωγραφικών έργων από την Ιταλία να ήταν η πιο δύσκολη αποστολή. Η Ιταλία και η Γαλλία έχουν από καιρό μια μικρή αντιπαλότητα όσον αφορά την κληρονομιά του Leonardo: Ο ζωγράφος γεννήθηκε στην Ιταλία, αλλά πέθανε στη Γαλλία και ενώ η Ιταλία έχει πολλά σημαντικά πρώιμα έργα του, η Γαλλία μπορεί να υπερηφανεύεται για την κατοχή της Mona Lisa.

Σχετικά με την απουσία του πίνακα Salvator Mundi, το Μουσείο προσπάθησε να δανειστεί τον πιο ακριβό πίνακα στον κόσμο, μετά τη θρυλική του πώληση στη δημοπρασία του Christie το 2017.  Σύμφωνα με δημοσίευμα του The Art Newspaper, οι επιμελητές συνεχίζουν να επιθυμούν προσθήκη του πίνακα στην έκθεση ακόμα και την τελευταία στιγμή.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου 2020.