The Intermission | Ένας νέος χώρος στον Πειραιά "ανοίγει" ένα παράθυρο στη σύγχρονη τέχνη

Η εναρκτήρια έκθεση παρουσιάζει τη δουλειά του ρηξικέλευθου John Knight

"Όποιος αγαπάει την τέχνη πρέπει να νιώθει ότι βρίσκεται διαρκώς σε αποστολή", επιµένει η Άρτεµις Μπαλτογιάννη νεοαφιχθείσα στον Πειραιά, ένα κοµβικό, ιστορικό λιµάνι του κόσµου που δύσκολα µπορεί να νιώσει κανείς στάσιµος ή αποµονωµένος. Επιλέγοντας για τον χώρο ένα όνοµα που έχει ως δεύτερο συνθετικό την αποστολή, το "The Intermission" παραπέµπει πιο πολύ στο ιντερλούδιο και στη στάση για να σκεφτεί κανείς, παρά στο διάλειµµα και στη διακοπή. Ένας νέος χώρος στην περιοχή Παπαστράτου φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως διαµετακοµιστικός σταθµός για όσους προβληµατίζονται, ψάχνουν, και δηµιουργούν µέσα από την άµεση επαφή µε την τέχνη.     

The Intermission, ο χώρος & η φιλοσοφία


Το "The Intermission" είναι ένας νέος εκθεσιακός χώρος που άνοιξε στον Πειραιά το Σεπτέµβριο του 2019 και θα επικεντρώνεται στην επιµέλεια εκθέσεων διεθνώς αναγνωρισµένων καλλιτεχνών. Ένα σηµείο συνάντησης που θα φέρει διεθνή αέρα, ένα παράθυρο στην παγκόσµια σύγχρονη τέχνη που θα προσδώσει και µια άλλη, φρέσκια, ενδιαφέρουσα, και εναλλακτική όψη στο ταχέως αναπτυσσόµενο "οικοσύστηµα" της περιοχής.

RELATED STORY

Οι προσκεκληµένοι καλλιτέχνες µαζί µε τις γκαλερί που τους εκπροσωπούν, θα φιλοξενούνται στο χώρο για ένα ορισµένο χρονικό διάστηµα µε εκθέσεις που θα σχεδιάζονται ειδικά για το χώρο, σε συνεργασία µε γκαλερί, ιδιωτικές συλλογές, επιµελητές, και καλλιτέχνες από όλο τον κόσµο. Στόχος είναι οι δράσεις που εναντιώνονται στην εσωστρέφεια και διευρύνουν τους ορίζοντες όσων αγαπούν την τέχνη και τους πειραµατισµούς της.  Σε ένα βιοµηχανικό χώρο, ανάµεσα σε σιδηρουργεία και αποθήκες, θα παρουσιάζονται έργα καταξιωµένων καλλιτεχνών ιστορικής σηµασίας, αλλά και έργα νέων και ανερχόµενων καλλιτεχνών, που έχουν ήδη σηµαντική παρουσία στην παγκόσµια καλλιτεχνική σκηνή. Σκοπός του χώρου είναι να αποτελέσει δίαυλο επικοινωνίας µεταξύ του επισκέπτη και του παγκόσµιου καλλιτεχνικού γίγνεσθαι, µε έργα που - συχνά - θα αφουγκράζονται την ελληνική πραγµατικότητα. Κατ'αυτόν τον τρόπο, εδραιώνεται µια άµεση και διαρκής επαφή της Ελλάδας µε την παγκόσµια σύγχρονη τέχνη.   

Το "The Intermission” µέσα από τις εκθέσεις αυτές στον Πειραιά θα επιδιώκει συνεχώς νέες συνεργασίες, ενεργοποιώντας ένα ελεύθερο και ευέλικτο πρόγραµµα, µε στόχο να εκµεταλλευτεί τη διαρκή αίσθηση επικοινωνίας µε το εξωτερικό που δίνει ένα λιµάνι, την ανάγκη των καλλιτεχνών να βρεθούν σε νέα και συναρπαστικά περιβάλλοντα -όπως ο Πειραιάς και η Ελλάδα-, και την ανάγκη του ελληνικού κοινού να έχει µια απευθείας σχέση µε καλλιτέχνες και γκαλερί του εξωτερικού.  

 JOHN    KNIGHT:    Headshots,    a    work    in    situ

The Intermission_John Knight

Η εναρκτήρια έκθεση παρουσιάζει τη δουλειά του ρηξικέλευθου John Knight που εκπροσωπείται από την γκαλερί Neu του Βερολίνου.  Ο John Knight γεννήθηκε το 1945 στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνιας, όπου ζει και εργάζεται µέχρι σήµερα. Παγκόσµιος πρωτοπόρος στη µετα-εννοιολογική τέχνη, έχει ασκήσει σηµαντική επιρροή σε καλλιτέχνες της γενιάς του και µετέπειτα, κυρίως µέσα από την τέχνη του αλλά και από τη διδασκαλεία του σε πανεπιστήµια. 

The Intermission

Στα έργα του είναι έκδηλη η αφοσίωσή του σε θέµατα που ασκούν κριτική σε θεσµούς, όπως τα µουσεία, και το παγκόσµιο κοινωνικοοικονοµικό κατεστηµένο. Το έργο του δε χαρακτηρίζεται από ένα αναγνωρίσιµο στυλ µε κοινά φορµαλιστικά στοιχεία ή µέσα. Την τέχνη του την συναντάµε  µε τη µορφή αλληλογραφίας, διαφηµιστικών αφισών, ηµερολογίων, αλλά και σε αλφάδια, αναµνηστικά πιάτα, ξαπλώστρες, κουδούνια ποδηλάτου, και πιστωτικές κάρτες. Πρόκειται για καθηµερινά χρηστικά αντικείµενα κατανάλωσης και διακόσµησης, που δεν αποποιούνται ποτέ ολοκληρωτικά τη χρηστική τους υπόσταση και αµφισβητούν την πολυτιµότητα που η αγορά προσδίδει στα έργα τέχνης. Ο John Knight επαναπροσδιορίζει συνεχώς την έννοια του έργου τέχνης, ενώ παράλληλα αµφισβητεί τα αρχιτεκτονικά και τα ιδεολογικά όρια του µουσείου και του εκάστοτε εκθεσιακού χώρου.   

Για περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες ο πολυσχιδής John Knight έχει αναπτύξει έναν τρόπο δηµιουργίας in situ, δανειζόµενος τακτικές από το χώρο της αρχιτεκτονικής, του design, της διαφήµισης, του τουρισµού και του επιχειρηµατικού κλάδου. Ιδιοποιείται τη γλώσσα τους για να αποκαλύψει τα εν δυνάµει και τα υποβόσκοντα οικονοµικά και πολιτικά συστήµατα επιβολής του ισχυρότερου στον αδύναµο, του κυρίαρχου πολιτισµού προς τον ασθενέστερο. Σκιαγραφεί τις αρνητικές επιπτώσεις τους στον πολιτισµό µας, καθώς καµία καλλιτεχνική δηµιουργία δεν µπορεί να τις αποφύγει.         

  Info: The Intermission, Πολυδεύκους    37Α    Πειραιάς    18545    www.theintermission.art    

 JOHN    KNIGHT:    Headshots,    a    work    in    situ    
    18    Σεπτεμβρίου    –    18    Νοεμβρίου       

Photo credits: Στάθης Μαμαλάκης