Τα "προκλητικά" σκίτσα του Andy Warhol παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Tate Modern

Μια αναδρόμικη έκθεση ρίχνει φως σε μια θεματολογία επηρεασμένη από τον εσωτερικό κόσμο του καλλιτέχνη.

Είκοσι χρόνια μετά από την τελευταία φορά που εκτέθηκαν έργα του Andy Warhol στην Tate Modern, ο καλλιτέχνης επιστρέφει στην γκαλερί του Λονδίνου. Με τίτλο Andy Warhol η έκθεση θα φιλοξενήσει πάνω από 100 έργα από την αξιοσημείωτη καριέρα του Warhol. 

Η έκθεση θα εξερευνήσει πώς οι εμπειρίες του καλλιτέχνη βοήθησαν στο να διαμορφωθεί η μοναδική του οπτική πάνω στην κουλτούρα του 20ού αιώνα, στην οποία ποτέ δεν σταμάτησε να εκφράζει την queer ταυτότητά του - ακόμα και όταν η ομοφυλοφιλία θεωρήθηκε εγκληματική πράξη και καταστάλθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες - καθιστώντας τον έναν από τους πιο αξιόλογους LGBT καλλιτέχνες μέχρι σήμερα.

Παρόλο που είναι περισσότερο γνωστός για τους κλασικούς πίνακες με τα κουτάκια Campbell, τα μπουκάλια της Coca-Cola και τη Marilyn Monroe (θα υπάρχουν σε πληθώρα όλα τα παραπάνω), η έκθεση θα εστιάσει και θα φωτίσει θέματα γύρω από την επιθυμία, την ταυτότητα και την πίστη που αναδύονται από τα αρχεία του Andy.  

Ένα από τα κυριότερα θέματα της έκθεσης είναι μια συλλογή ανδρικών πορτρέτων και γυμνών από τη δεκαετία του 1950, τα οποία δεν έχουν εκτεθεί ποτέ στο παρελθόν. Τη δεκαετία που δημιουργήθηκαν, οι ιδιοκτήτες των γκαλερί θεωρούσαν τα έργα πολύ προκλητικά για την εποχή και παρέμειναν κρυμμένα από το κοινό. Τα πορτραίτα δίνουν μια οικεία ματιά στον εσωτερικό κόσμο και τη σεξουαλικότητα του καλλιτέχνη, ο οποίος, παρά τη φήμη του ως κοινωνικό ον, ήταν γνωστό ότι ήταν υπερβολικά ντροπαλός και εσωστρεφής. 

Η αναδρομική έκθεση περιλαμβάνει επίσης τη σειρά Ladies and Gentlemen του 1975, που αποτελείται από εντυπωσιακές απεικονίσεις της τρανσέξουαλ κοινότητας της Νέας Υόρκης την εποχή εκείνη. Η σειρά περιλαμβάνει ένα σκίτσο του ακτιβιστή Marsha P Johnson - σημαντική προσωπικότητα στην εξέγερση του Stonewall το 1969. Θα είναι η πρώτη φορά που θα παρουσιαστούν ζωντανά αυτά τα έργα μεγάλης κλίμακας στο Ηνωμένο Βασίλειο.