Το Τελ Αβίβ μέσα από 8 στάσεις για φαγητό

Ένας ταξιδιωτικός προορισμός για foodies.

Απελευθερωμένη, όμως κάπως συνδεδεμένη με το εβραϊκό παρελθόν και τη γεωγραφική θέση του κράτους- η ισραηλινή κουζίνα του σήμερα ανακατεύει με μαεστρία τις ευρωπαϊκές, αραβικές και ασιατικές παραδόσεις και με μια αυθάδεια που σβήνει τα γευστικά σύνορα. Ισραηλινοί σεφ, όπως ο Yotam Ottolenghi, ο Eyal Shani και ο Mike Solomonov, έχουν αφήσει τη σφραγίδα τους σε παγκόσμιο επίπεδο, ανοίγοντας νέους δρόμους για την κουζίνα του τόπου τους.

Τα τελευταία χρόνια, το Τελ Αβίβ έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως ο απόλυτος προορισμός για foodies - ένας τίτλος που του έχει δοθεί δικαίως. Σε μία πόλη όπου μπορείτε να καλύψετε τις μεγαλύτερες αποστάσεις με τα πόδια ή με ποδήλατο οι εικόνες εναλλάσσονται συνεχώς και η μία ανακάλυψη διαδέχεται την επόμενη. Στην αγορά του Carmel ταξιδεύετε σε ένα συνονθύλευμα γεύσεων και αρωμάτων, στα τοπικά εστιατόρια γινόσαστε μάρτυρες μιας κουζίνας που άγεται και φέρεται από τις διαθέσεις του chef και της εποχικότητας και στην Τζάφα απολαμβάνετε τις ηλιόλουστες ημέρες πίνοντας υπέροχα κρασιά. 

Το Τελ Αβίβ είναι ένα μητροπολιτικό και πολυπολιτισμικό κέντρο με μια ασυναγώνιστη νυχτερινή ζωή με ανοχή στη διαφορετικότητα. Στο σύγχρονο τοπίο έρχονται να προστεθούν εστιατόρια που προσφέρουν ένα μπουκέτο γεύσεων αλλά και hip μαγαζιά με νεοϋορκέζικο ύφος, όπως coffee roasteries και bakeries.  Η καλύτερη μέρα του Τελ Αβίβ είναι η Πέμπτη. Στα περισσότερα μαγαζιά, οι θαμώνες καπνίζουν και συνομιλούν δυνατά με μία μπίρα στο χέρι αγνοώντας το πέρασμα του χρόνου.

Παρά τις γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις, οι Ισραηλινοί διασκεδάζουν σα να βρίσκονται στην κορυφή του κόσμου. Κι έχουν κάθε λόγο γι' αυτό. Ο τουρισμός σημειώνει σημαντική άνοδο - ο αριθμός των επισκεπτών αυξήθηκε κατά 22% το 2017 και ακόμη πιο γρήγορα το 2018. Η οικονομία είναι υγιής, η ανεργία είναι χαμηλή και ο πληθωρισμός σχεδόν ανύπαρκτος. 

"Η σύγχρονη ισραηλινή κουζίνα είναι ενδιαφέρουσα και συναρπαστική και συμβαίνει κυρίως στο Τελ Αβίβ", λέει στο Bloomberg ο ισραηλινός-βρετανός σεφ Yotam Ottolenghi. "Αλλά υπάρχει μια μεγαλύτερη ιστορία πίσω από αυτό. Πρόκειται επίσης για την αλληλεπίδραση μεταξύ της παλαιστινιακής μαγειρικής και των παραδόσεων που έφεραν οι Εβραίοι μετανάστες και που μπορείτε να τη γνωρίσετε σαφέστερα στα εστιατόρια της Ιερουσαλήμ". Ο Eyal Shani, τηλεοπτικός σεφ που διαθέτει μερικά από τα πιο  δημοφιλή εστιατόρια στο Τελ Αβίβ, υποστηρίζει ότι η επανάσταση στο ισραηλινό φαγητό ξεκίνησε περίπου πριν από 30 χρόνια, όταν οι μετανάστες άρχισαν να ανακαλύπτουν τις ρίζες τους και να εξερευνούν την αραβική κουζίνα. 

"Άνθρωποι απ΄όλο τον κόσμο ήρθαν στο Ισραήλ, αλλά η πολιτική της κυβέρνησης στην αρχή ήταν να σβήσει όλες τις μνήμες από την Ευρώπη και τις αραβικές χώρες και να δημιουργήσει ένα νέο Ισραήλ. Έτσι δημιούργησαν ένα νέο Ισραήλ, αλλά ξέχασαν να δημιουργήσουν μια κουζίνα για το νέο Ισραήλ, δεν είχαν τίποτα για φαγητό. Τώρα, οι Ισραηλινοί αναμιγνύουν τις (μαγειρικές) τάσεις που βλέπουμε σε όλο τον κόσμο και τις μαγειρεύουν με τις μακρινές αναμνήσεις από τις γιαγιάδες τους" σχολιάζει ο Shani.

Το Τελ Αβίβ μέσα από 8 στάσεις:

HaBasta

Αυτό το τοπικό εστιατόριο δίπλα στο Carmel Market γεμίζει τα τραπέζια του με καλοντυμένους θαμώνες που πίνουν άφθονο κρασί και απολαμβάνουν πιάτα της Μέσης Ανατολής όπως το mesabacha, που μοιάζει με χούμους μόνο που γίνεται με αγκινάρα Ιερουσαλήμ και αμύγδαλα. Τα περισσότερα από τα συστατικά προέρχονται από την αγορά και το χειρόγραφο μενού αλλάζει συνεχώς. Ο Ottolenghi, το έχει κατατάξει (μαζί με το North Abraxas) μεταξύ των 101 καλύτερων εστιατορίων για φαγητό στον κόσμο σύμφωνα με μια δημοσκόπηση σε chefs.

4 HaShomer St., Tel Aviv, +972 3-516-9234

Shakshukia

Σε αυτό το μαγαζάκι θα δοκιμάσετε το απίστευτα νόστιμο και απλό shakshuka - ένα πιάτο με αυγά, ντομάτα, καρυκεύματα και ρεβίθια ή κρέας που έφτασε στο Ισραήλ από τους Εβραίους μετανάστες της Τυνησίας. Ζητήστε έξτρα πίτες και αν σας αρέσουν τα καυτερά, τολμήστε την spicy επιλογή. Θα είναι το πιο ωραίο γεύμα της ζωή σας. 

Ben Yehuda St 94, Tel Aviv,  +972 3-522-3433

Port Said

Το Τελ Αβίβ μέσα από 8 στάσεις για φαγητό

Στα "ήρεμα βράδια του" θα απολαύσετε το φαγητό σας πάνω στην μπάρα ενώ ο DJ εναλάσσει βινύλια. φορές όμως, το Port Said είναι κατάμεστο από 30 something crowd που απολαμβάνει το φαγητό του έως αργά το βράδυ και γεμίζει τη γειτονιά με γέλια και φωνές. Την ίδια ατμόσφαιρα θα συναντήσετε στο Santa Katarina και το Salon. Να είστε προετοιμασμένοι για αναμονή καθώς το μαγαζί δεν κάνει κρατήσεις.

Har sinai 5, Tel Aviv, +972 3-620-7436

Miznon by Eyal Shani

Αυτό το casual εστιατόριο από τον σεφ Eyal Shani εστιάζει στην πίτα και τη σερβίρει στην πιο νόστιμη εκδοχή της με καλοψημένο και ζουμερό κρέας. Δοκιμάστε επίσης το καταπληκτικό ψητό κουνουπίδι και την πατάτα από τα ορεκτικά. Το Miznon έχει υποκαταστήματα σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Υόρκης και του Παρισιού.

23 Ibn Gabirol St., Tel Aviv, +972 3-716-8977

Milk Bakery 

Μια γαλλική patisserie στην καρδιά του Flea Market, σας περιμένει για το πιο φανταστικό babka με σοκολάτα ή ταχίνι (το δεύτερο είναι ακόμα πιο συγκλονιστικό), γαλλικά κρουάσαν, πίτες, τάρτες και χειροποίητες μαρμελάδες. Με θητεία στη Γαλλία και εμπειρία σε μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια του Τελ Αβίβ, ο pastry chef και ιδιοκτήτης του Milk Bakery συνδυάζει τη φαντασία με τις άριστες τεχνικές, προσφέροντας καθημερινά τα πιο φίνα και νόστιμα pastries που θα δοκιμάσετε στην Τζάφα. 

23 Ibn Gabirol St., Tel Aviv; +972 3-716-8977

Abu Hassan

abu hassan

Αν υπάρχει κάτι για το οποίο φημίζεται η ισραηλινή κουζίνα, αυτό είναι το χούμους. Παρόλο που είναι ένα πιάτο που θα βρείτε σχεδόν σε κάθε κατάλογο μαγαζιού, οι έμπειροι ντόπιοι και απανταχού foodies δείχνουν το δρόμο για το Abu Hassan. Τα τραπέζια του γεμίζουν ασφυκτικά τις μεσημεριανές ώρες για το πιο νόστιμο χούμους που θα δοκιμάσετε ποτέ - με φρέσκο κρεμμύδι και φυσικά πίτα για συνοδευτικά. 

Shivtei Israel St 14, Tel Aviv-Yafo, +972 3-682-8355

Cafelix

Μια έκπληξη αποτελεί αυτό το μικρό artisan coffee roastery που συλλέγει τον καφέ του από μικρές φάρμες και έχει ως βασική φιλοσοφία τη διαφάνεια και την ποιότητα. Μίνιμαλ χώρος με αυλή, το σκηνικό στο Cafelix που βρίσκεται στο Shlomo θυμίζει ένα φιλικό σπίτι, που τυγχάνει όμως να προσφέρει εξαιρετικό καφέ. Οι περισσότεροι επισκέπτες έρχονται με το laptop τους για να εργαστούν, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα οικείο και ήσυχο περιβάλλον. 

Mashya

Αυτό το σύγχρονο εστιατόριο στο Mendeli Street Hotel είναι ένα από τα πιο φιλόδοξα  γαστρονομικά projects. Ο σεφ Yossi Shitrit εφαρμόζει σύγχρονες τεχνικές μαγειρικής και ιδέες σε παραδοσιακά πιάτα, έτσι ώστε η οικειότητα να δίνει γρήγορα τη θέση της στην έκπληξη. Η σάλα είναι γεμάτη με τα αρώματα της περιοχής, αλλά τα πιάτα εστιάζουν στην παρουσίαση, την υφή και την ελαφριά σύνθεση που παίζει με την κλασική έμπνευση. 

5 Mendeli St. Tel-Aviv, +972-3-750-0999.