Αποκλειστική ξενάγηση στο σπίτι του Christian Dior

Ο πύργος Le Château de La Colle Noire όπου έζησε ο Christian Dior ανοίγει τις πόρτες του στο Harper's Bazaar Greece.

Με θέα τις πεδιάδες του Montauroux, στη περιοχή της Προβηγκίας ο επιβλητικός πύργος Le Château de La Colle Noire στη περιοχή Pays de Fayence της Νότιας Γαλλίας είναι το σπίτι όπου έζησε ο Christian Dior. Η κατασκευή του χρονολογείται από τον 19ο αιώνα ενώ επανασχεδιάστηκε εξ ολοκλήρου από τον ίδιο το 1950. Από το 2013 αποτελεί ιδιοκτησία του οίκου Dior το οποίο και ανακαινίστηκε το 2015 με την αγάπη και την αφοσίωση που είχε προσφέρει ο ίδιος ο Christian Dior για αυτό το σπίτι. Έτσι, ξαναγεννήθηκαν οι απέραντοι κήποι με τα αγαπημένα του λουλούδια και οι αμπελώνες που πέρναγε τις περισσότερες ώρες ο σχεδιαστής καθώς απέκτησε και πάλι την αίγλη της η πισίνα 45 μέτρων που εντυπωσιάζει με τη πρώτη ματιά καθώς αστράφτει κάτω από τον ήλιο της Προβηγκίας.

Αποκλειστική ξενάγηση στο σπίτι του Christian Dior
Ο Christiane Dior στη πισίνα. 
Credits:  Christian Dior Parfums Collection

Τη Τετάρτη 27 Μαΐου ο οίκος Dior άνοιξε και πάλι τις πόρτες του Château μόνο για επιλεγμένους δημοσιογράφους, καθώς από το 2013 παραμένει κλειστό για το κοινό, και ο διευθυντής του σπιτιού Guillaume Garcia-Moreau μας ξενάγησε στο εσωτερικό κάθε χώρου του πύργου, στους ανθισμένους κήπους αλλά και στο ιδιωτικό παρεκκλήσι του 19ου αιώνα αφιερωμένο στην Αγία Άννα.

Η καρδιά του Dior βρισκόταν πάντα στην Προβηγκία καθώς ο πατέρας του ζούσε κοντά στη πεδιάδα Callian με τη νεαρή αγαπημένη του αδελφή Catherine. Η Catherine καλλιεργούσε ποικιλίες λουλουδιών που προορίζονταν για αρώματα και από αυτήν εμπνεύστηκε για τη δημιουργία του θρυλικού αρώματος "Miss Dior” το 1947 καθώς και από τις μεθυστικές ευωδιές των πεδιάδων που αναδύονταν τις ήσυχες βραδιές στο Var της Προβηγκίας. Έτσι, μετά την ίδρυση του οίκου υψηλής ραπτικής το 1946 και του οίκου αρωμάτων το 1947, ο Christian Dior επέλεξε να αφήσει το Παρίσι και την Avenue Montaigne και να εγκατασταθεί στο Le Château de La Colle Noire όπου ανέθεσε την αποκατάσταση και την ανακαίνισή του το 1955 στον Ρώσο αρχιτέκτονα Andreï Svetchine. "Στο Montauroux που βρίσκεται κοντά στο Callian βρίσκεται το τυχερό μου αστέρι το οποίο με οδήγησε σε αυτό το σπίτι για να βρω την ηρεμία και τη γαλήνη που χρειάζομαι αυτή τη περίοδο στη ζωή μου. Εδώ, ξύπνησαν και πάλι οι αναμνήσεις των παιδικών μου χρόνων, σε ένα διαφορετικό κλίμα και στον κλειστό κήπο με τα αγαπημένα μου λουλούδια που προστάτευε τη παιδική μου ηλικία” έχει χαρακτηριστικά δηλώσει ο σχεδιαστής.

Jérôme Galland for Parfums Christian Dior
Οι ανθισμένοι κήποι τη περίοδο της συγκομιδής με τα Μαγιάτικα τριαντάφυλλα. Credits: Jérôme Galland for Parfums Christian Dior 

Ένα νοητός διάδρομος με κυπαρίσσια οδηγεί στην επιβλητική είσοδο του Château, μια εξαγωνική αίθουσα-αίθριο που σχεδιάστηκε από τον Dior. Στο δάπεδο απεικονίζεται μια πυξίδα σε σχήμα τριαντάφυλλου για να του θυμίζει τα παιδικά του χρόνια στη Νορμανδία. Η κεντρική σκάλα οδηγεί σε μια σειρά από αίθουσες υποδοχής και στα δωμάτια για τους καλεσμένους και φίλους του Dior συμπεριλαμβανομένου και του μεγάλου σαλονιού μήκους 18 μέτρων που διαθέτει μια μεγάλη βεράντα με θέα στη πισίνα.

Jérôme Galland for Parfums Christian Dior
Το κεντρικό σαλόνι του Le Château de La Colle Noire.
Credits: Jérôme Galland for Parfums Christian Dior

Η διακόσμηση και τα vintage έπιπλα έχουν αναφορές από τη Προβηγκία αλλά και από τη Αγγλία του 1950 όπως μια χαρακτηριστική ταπετσαρία με τριαντάφυλλα, ενώ το προσωπικό του διαμέρισμα είναι διακοσμημένο με αντικείμενα του 18ου και του 19ου αιώνα. Εκεί είχε πάντα και μια τράπουλα με κάρτες ταρώ καθώς πίστευε πολύ στη τύχη.

Collection Luc Svetchine
Στο υπνοδωμάτιο του Dior ξεχωρίζει το χαραγμένο τυχερό του αστέρι.
 Credits: Collection Luc Svetchine 

Οι ντουλάπες με τις ξύλινες κρεμάστρες καθώς και οι βιβλιοθήκες του σπιτιού ήταν και αυτές σχεδιασμένες από τον ίδιο. Στο μπάνιο κυριαρχεί το μάρμαρο ενώ στη μπανιέρα τις εντυπώσεις κλέβουν οι χρυσές βρύσες που αναπαριστούν το λαιμό κύκνου.

Collection Luc Svetchine
Η μπανιέρα από μάρμαρο Carrara.
Credits: Collection Luc Svetchine

Στον εξωτερικό χώρο και δίπλα στη πισίνα των 45 μέτρων υπάρχει μια πέργκολα που περνούσε αρκετές ώρες ο σχεδιαστής ενώ λίγα μέτρα πιο κάτω βρίσκεται μια πιο μικρή πισίνα η οποία χρησιμεύει για το πότισμα των κήπων. Επίσης αξίζει να αναφερθούμε πως τηρούνται οι αρχές της βιωσιμότητας και της οικολογικής συνείδησης τόσο στην ύδρευση όσο και στην αντιμετώπιση των εντόμων.

Συνεχίζοντας τη ξενάγηση στους ανθισμένους κήπους του πύργου μαζί με τον Guillaume, συναντήσαμε ανάμεσα στα αγαπημένα του τριαντάφυλλα Centifolia, τον αρωματοποιό και δημιουργό των αρωμάτων του οίκου Dior, François Demachy.

Parfums Christian Dior
O αρωματοποιός François Demachy.
Credits: Parfums Christian Dior 

Μας εκμυστηρεύτηκε πως "το τριαντάφυλλο είναι απαραίτητο συστατικό κάθε αρώματος και προσφέρει στον αρωματοποιό αμέτρητες δυνατότητες”.

Parfums Christian Dior
Κατά τη διάρκεια της συγκομιδής στη Grasse.
 Credits: Parfums Christian Dior

Eκτός από το Centifolia που οι νότες του είναι λίγο πιο πικάντικες από τα άλλα τριαντάφυλλα και η καλύτερη ποικιλία του καλλιεργείται στη Grasse.

Parfums Christian Dior
Το νέο άρωμα "Miss Dior Rose N' Roses” του Dior. 

Για το "Miss Dior Rose N' Roses” το νέο φλοράλ, φρέσκο και άκρως θηλυκό άρωμα που προστίθεται στην οικογένεια του "Miss Dior” δηλώνει, "ήθελα να δημιουργήσω την ενσάρκωση μιας πληθωρικής λουλουδένιας έκρηξης, ήθελα να αναβιώσω το δυνατό εκείνο αίσθημα της φύσης που ένοιωσα όταν ήμουν παιδί και αντίκρισα και πρώτη φορά τα ανθισμένα λιβάδια με Μαγιάτικα τριαντάφυλλα. Για μένα το τριαντάφυλλο αντιπροσωπεύει ακριβώς αυτό το δέος. Ήθελα να είμαι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο λουλούδι.”