Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ | Ο γλύπτης Κωστής Βελώνης παρουσιάζει την έκθεση 199 στην Ύδρα

Με έμπνευση από την Επανάσταση του '21.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ συμμετέχει με τον δικό του τρόπο στους επερχόμενους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του '21, με την έκθεση 199.  Το Ίδρυμα γιορτάζει την επέτειο, αναθέτοντας στον Έλληνα γλύπτη Κωστή Βελωνή να σχεδιάσει μία συναρπαστική παρουσίαση με δέκα νεκρικές μάσκες επαναστατών του '21, εμπνευσμένος από τη συλλογή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου της Αθήνας.

Η 199 προσκαλεί τους επισκέπτες σε μια έντονη εικαστική και σωματική εμπειρία όπου σε μια ειδική εγκατάσταση παρουσιάζεται το εμβληματικό αυτό memento mori. Η έκθεση βασίζεται σε αντιπαραθέσεις και απρόσμενες συσχετίσεις του ιδιαίτερου αυτού ιστορικού υλικού στον χώρο των παλιών Σφαγείων και στην ιδιαίτερη τοπογραφία της Ύδρας.

Αποφεύγοντας τα χαρακτηριστικά μιας αυστηρά επετειακής έκθεσης καθώς και τις συμβατικές ή ηθικολογικές προσεγγίσεις και τα ιδεολογήματα του θέματος, ο καλλιτέχνης παροτρύνει τους επισκέπτες να επανεξετάσουν τη σχέση τους με το ιστορικό γεγονός, επανατοποθετώντας τον ρόλο της τέχνης και του καλλιτέχνη στις κοινωνικές και πολιτιστικές διαδικασίες καθώς και στον διάλογο της ιστορικής έρευνας.

Αν το 1821 σηματοδοτεί για την Ελλάδα τις απαρχές της νεωτερικότητας και την ένταξή της στη ροή και τις αντιφάσεις του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, η έκθεση 199 διερευνά ορισμένες από τις επιπτώσεις αυτής της προοπτικής, τη σύγχρονη σημασία της καλλιτεχνικής αναπαράστασης και της εννοιολόγησης, τις αλληγορίες και τη μνήμη των σωμάτων, τα ερωτήματα και την συναισθηματική αναστάτωση που προκαλεί ένα τέτοιο ιστορικό γεγονός.

Με τον τρόπο αυτό η έκθεση  επανατοποθετεί τις σχέσεις ανάμεσα στο σώμα και την ιστορία, την εσωτερική εμπειρία και τη συλλογική αυτογνωσία, την ταυτότητα και την ετερότητα, την πραγματικότητα και τη φαντασία, καθώς και ανάμεσα στον άνθρωπο και τα ζώα. Όπως αναφέρει ο Κωστής Βελώνης "το πένθος του Κυπάρισσου –όπου σύμφωνα με τη μυθολογία μετατράπηκε στο αειθαλές δέντρο επειδή τον λυπήθηκε ο Απόλλωνας για τον χαμό του αγαπημένου του ελαφιού– εδώ ταυτίζεται με την απώλεια των εκατοντάδων ζώων στα Σφαγεία, καθώς και με τη θυσία των μαχητών της Ελληνικής Επανάστασης".

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στον χώρο των παλιών Σφαγείων στην Ύδρα και θα διαρκέσει από τις 27 Ιουνίου έως την 1η Νοεμβρίου 2020. Η ανάθεση στον Κωστή Βελωνή έρχεται μετά την αναβολή της έκθεσης του Τζεφ Κουνς, λόγω κορωνοϊού, ο οποίος επρόκειτο να παρουσιάσει ένα νέο πρότζεκτ στην Ύδρα.