Το πιο urban chic μαγαζί για φρέσκα ζυμαρικά στην Αθήνα

Η chef Άλεξ Βασιλάτου δημιουργεί τα πιο νόστιμα πιάτα με βάση την εποχικότητα και τις αναμνήσεις της.

Ακολουθώντας το ένστικτό της για εξειδίκευση, η chef Άλεξ Βασιλάτου πήγε ενάντια στη λογική του mass production και με τη βοήθεια του πατέρα (και συνεργάτη) της τόλμησε να στήσει ένα μικρό μαγαζί - εστιατόριο για να μπορεί να φτιάχνει φρέσκα ζυμαρικά και κατ' επέκταση νόστιμες συνταγές. Στην ήσυχη γειτονιά της Δεξαμένης, το Alex The Fresh Pasta μετράει μόλις 5-6 τραπέζια έξω και μία ξύλινη μπάρα στο εσωτερικό, προσφέροντας ένα περιεκτικό μενού για μία νόστιμη στάση για φαγητό. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παπαρδέλες, λινγκουίνι, κοχυλάκια, ριγκατόνι και τετράγωνο σπαγγέτι αποτελούν τις βασικές, χειροποίητες και φρέσκες εκδοχές ζυμαρικών που φτιάχνει η Άλεξ στο ανοιχτό εργαστήριό της και που συνορεύει με την κουζίνα, από όπου και βγαίνουν τα λαχταριστά πιάτα τη στιγμή της παραγγελίας. Το ετερόκλητο κοινό που φιλοξενείται στα τραπέζια του μαγαζιού μοιράζεται την ίδια αγάπη για φρέσκια pasta που συνοδεύεται εξαιρετικά με ένα ποτήρι κρασί. 

alex the fresh pasta

Η ιδέα πίσω από το Alex The Fresh Pasta Bar

Η Άλεξ Βασιλάτου έτρεφε ανέκαθεν μια λατρεία για τα ζυμαρικά, όμως η ιδέα για ένα μαγαζί ήρθε όταν δούλευε στο Παρίσι. "Έχοντας εμπειρία σε κουζίνες και δει από πρώτο χέρι τι σημαίνει να δουλεύεις ένα μεγάλο μενού με πολλά και διαφορετικά πιάτα, μου κόλλησε η ιδέα της εξειδίκευσης. Ένιωθα ότι η προσήλωση σε ένα πράγμα θα ήταν αυτό που θα με γέμιζε ολοκληρωτικά σε επαγγελματικό επίπεδο. Ένα μαγαζί με εξειδίκευση σε κάτι συγκεκριμένο και απλό και όχι ατελείωτα μενού και 'λίγο από όλα΄. Συνδυαστικά και ούσα σε αδιάκοπο έρωτα με τα ζυμαρικά από μικρή, ήρθε και ο έρωτας με τα φρέσκα, χειροποίητα ζυμαρικά όπου ήρθα σε επαφή, αρχικά στη σχολή μαγειρικής και ύστερα στα εστιατόρια που δούλευα. Πειραματιζόμουν ασταμάτητα στο σπίτι μου και στη δουλειά και κάπως έτσι, συνδυάζοντας τα δύο παραπάνω, σκέφτηκα πόσο ωραίο θα ήταν να δημιουργηθεί ένα μαγαζάκι ​​​​​​εξειδικευμένο στα χειροποίητα ζυμαρικά και μόνον, για ένα γρήγορο ποιοτικό γεύμα, με τα καλύτερα και πιο φρέσκα ελληνικά προϊόντα" εξηγεί η ιδιοκτήτρια και chef. 

alex the fresh pasta

"Η προσήλωση σε ένα πράγμα θεωρώ ότι σε κάνει καλύτερο σε αυτό. Αυτή είναι η φιλοσοφία του μαγαζιού μας.  Προσηλωμένοι σε χειροποίητα ζυμαρικά μόνο, προσφέρουμε ένα περιορισμένο και πολύ συγκεκριμένο μενού. Φρέσκες καθημερινές παρασκευές σαλτσών και ζυμαρικών, προώθηση ελληνικών γεύσεων και προϊόντων, προσήλωση στην ύψιστη ποιότητα και τη βαθιά και ζεστή εμπειρία ενός απλού φαγητού" τονίζει.

alex the fresh pasta

Ένα μενού εποχικό και βασισμένο στις αναμνήσεις

"Το μενού μας βασίζεται αρχικά στο βασικό φάσμα επιλογών που θα πρέπει να έχει ένα μαγαζί -  δηλαδή θα πρέπει να καλύπτει ανάγκες για χορτοφάγους, λάτρεις του κρέατος, να περιλαμβάνει επιλογές πιο ελαφριές για lunch break αλλά και πιάτα που είναι πιο πλούσια και έντονα. Πέραν αυτού, βασιζόμαστε στην εποχικότητα των υλικών. Έχοντας καλύψει το βασικό φάσμα που προανέφερα, τα πιάτα ημέρας βγαίνουν βάσει εποχικών υλικών που βρίσκουμε καθημερινά από τους προμηθευτές μας. Τέλος, είναι κατά κύριο λόγω βασισμένο σε βιώματά μου, εμπειρίες γεύσεων από παιδικές αναμνήσεις στα σπίτια των γιαγιάδων μου, μυρωδιές και συνταγές παρμένες από γεύσεις που πήρα στα εστιατόρια που δούλεψα" εξηγεί η Άλεξ.

alex the fresh pasta

"Αυτό που μας ξεχωρίζει είναι η διαφορετική ιδέα που φέραμε στην Αθήνα. Η επιμονή στην εξειδίκευση σε κάνει καλύτερο, με αποτέλεσμα καθημερινά να γινόμαστε βελτιωνόμαστε τεχνικά στο χειροποίητο ζυμαρικό και στις αυθεντικές μακαρονάδες (με μπόλικο τυρί, πάντα!).  Είμαι σίγουρη ότι αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ότι ο κοασμός εκτιμά την προσήλωση, γιατί αυτόματα ξέρει ότι θα είναι το καλύτερο δυνατόν ποιοτικά και τεχνικά που θα μπορούσε να απολαύσει. Εκτός αυτών, αυτό που μας έχει ξεχωρίσει είναι το οικογενειακό κλίμα που διαθέτουμε και η ευχάριστη ατμοσφαίρα που ο επισκέπτης αισθάνεται με το που μπει στο χώρο μας. Η συνέργεια μεταξύ κόρης πάτερα και το συνολικό ενωτικό και ευδιάθετο κλίμα που έχουμε στο μαγαζί μας, κάνει την εμπειρία του πελάτη πιο χαλαρή, χαρούμενη και ακόμα πιο γευστική" καταλήγει.

Info: Alex The Fresh Pasta Bar, Πλατεία Δεξαμενής 3, Κολωνάκι. Τηλ.: 21 0364 4142