Esperinos House | Ένα πέτρινο αρχοντικό στου Φιλοπάππου επαναπροσδιορίζει την εμπειρία της διαμονής στην Αθήνα

Ο σχεδιασμός της κατοικίας στοχεύει να εκφράσει ακόμη περισσότερο αυτήν την ενδιαφέρουσα σχέση μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού χώρου.

Στον λόφο του Φιλοπάππου, σε μία από τις πιο ήσυχες περιοχές του αθηναϊκού κέντρου με μακρά ιστορία στον πολιτισμό, βρίσκεται το Esperinos House. Αυτό το πέτρινο αρχοντικό έχει μετατραπεί σε μία κατοικία που δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα μίας βραχείας διαμονής στην πόλη μέσα από μία πιο απλή και προσωπική προσέγγιση. Το project του αυτοδίδακτου καλλιτέχνη και designer Μιχάλη Στάμου επανεξετάζει τις χαμένες έννοιες της κατοίκησης και της γειτονιάς, με ένα σύγχρονο, ενημερωμένο βλέμμα που διαταράσσει το μοτίβο των τυποποιημένων μορφών σχεδίασης.  Στο Esperinos αντηχεί η πολύπλευρη προσωπικότητα και οι διαφορετικές πρακτικές του Στάμου, ο οποίος συνδυάζει τις σπουδές του στις Κοινωνικές Επιστήμες, τη δουλειά του ως interior designer, αλλά και τη δημιουργία της artist-run gallery Grace, προτείνοντας έναν νέο τρόπο για να βιώσει κανείς το πολιτιστικό σύμπαν της Αθήνας.

Esperinos House | Ένα πέτρινο αρχοντικό στου Φιλοπάππου επαναπροσδιορίζει την εμπειρία της διαμονής στην Αθήνα

Ο σχεδιασμός της κατοικίας αντλεί έμπνευση από αστικούς μύθους και ιστορίες που μοιράζονται οι ντόπιοι - από τις νύχτες στη δεκαετία του '60 όταν όλοι οι άντρες θα καταλάμβαναν το δρομάκι με καρέκλες για να παρακολουθήσουν έναν αγώνα ποδοσφαίρου έως τα χρόνια της χούντας, όπου καλλιτέχνες και λαϊκοί μουσικοί θα "φώλιαζαν" στις αυλές - και αντικατοπτρίζει έναν τρόπο ζωής που ξεδιπλώνεται σε θέματα που τώρα θεωρούμε πρωταρχικά: αγάπη για τις κοινότητες, ελευθερία της έκφρασης και χαρά.

Esperinos House

Το κτίριο διαθέτει μια λιτή πρόσοψη που βλέπει στο δρόμο, ενώ το σπίτι σας κατευθύνει σε μια αυλή. Ο επισκέπτης εισέρχεται στην ιδιοκτησία μέσω μιας πύλης που τον οδηγεί σε ένα στενό μονοπάτι και αυτό οδηγεί είτε προς το εσωτερικό, είτε προς τον ανοιχτό χώρο στο πίσω μέρος του σπιτιού. Ο σχεδιασμός της κατοικίας στοχεύει να εκφράσει ακόμη περισσότερο αυτήν την ενδιαφέρουσα σχέση μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού χώρου.

Esperinos House

Με την κατάργηση των διαχωριστικών, που υπήρχαν στην αρχική εσωτερική διάταξη, ο Στάμου δημιουργεί μια οργανική ροή κινήσεων που συνδέει τον ήσυχο, ελικοειδή δρόμο του λόφου Φιλοπάππου, με τους χώρους διαβίωσης. Από τα δύο μεγάλα παράθυρά του στην πρόσοψη, μπορεί κανείς να ρίξει μια ματιά στα δέντρα στην πίσω αυλή. Για να τονίσει περαιτέρω την τρισδιάστατη εμπειρία του χώρου, η ξύλινη τοξωτή οροφή αφήνεται γυμνή και ένας ημιώροφος εισάγεται για να φιλοξενήσει τους χώρους ύπνου.

Esperinos House
Esperinos House

Το εσωτερικό του σπιτιού είναι επενδυμένο με ταπεινά υλικά και ζεστά  χρώματα. Η επιλογή των υλικών σχετίζεται με την αρχική κατοικία, όπως και από τον περιβάλλοντα χώρο, για να σχηματιστεί μια εκφραστική γλώσσα που μιλά για μια συλλογική αφήγηση. Σκυρόδεμα, πλακάκια από τερακότα και λευκές αποχρώσεις που θυμίζουν κυκλαδίτικους οικισμούς συνδυάζονται με μοναδικές λεπτομέρειες, όπως ένα παραδοσιακό περβάζι παραθύρου που ανακτήθηκε από ένα μοναστήρι στην Τήνο.

Esperinos House

Τόσο τα έπιπλα όσο και τα αντικείμενα που βρίσκονται στην κατοικία προβάλλουν περαιτέρω την αφήγηση του χώρου. Τα περισσότερα από αυτά έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τον Esperinos, ενώ κάποια αντικείμενα έχουν επιλεχθεί από τις προηγούμενες συλλογές του designer και φέρουν διάσημες υπογραφές. Το Esperinos house φιλοξενεί μια συνεχώς εξελισσόμενη συλλογή έργων τέχνης, καθώς και in house art events που διαρκούν όλο τον χρόνο και που επιμελείται η Grace. Ως ένα ανεξάρτητο ίδρυμα τέχνης που λειτουργεί στην Αθήνα από το 2016, η Grace συνεργάζεται με τον Esperinos για να αναδείξει τη σημασία της αλληλεπίδρασης με την τοπική σύγχρονη σκηνή.

www.esperinos.com

Φωτογραφίες: Margarita Nikitaki

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ