Ένα σπάνιο βιβλίο μαγειρικής του Andy Warhol σε δημοπρασία στο Bonhams

Υπογεγραμμένο από τον ίδιο τον καλλιτέχνη για τη fashion editor D. D. Ryan.

Μπορεί το Campbell’s Soup να είναι μία από τις πιο αναγνωρίσιμες δουλειές του Andy Warhol, όμως δεν ήταν η πρώτη με έμπνευση από τη μαγειρική τέχνη. Ένα σπάνιο βιβλίο μαγειρικής που εξέδωσε ο ίδιος ο Warhol, ένα από τα 34 έγχρωμα αντίγραφα, τίθεται σε δημοπρασία αυτόν τον μήνα στo Bonhams. Το αντίγραφο που θα προσφερθεί στον οίκο δημοπρασιών είναι υπογεγραμμένο από τον δημιουργό του για την fashion editor D. D. Ryan και εκτιμάται ότι θα πουληθεί 30.000 έως 50.000 $.

Το 1959, ο pop καλλιτέχνης, ο οποίος δούλεψε ως γραφίστας με μία σχετική ανωνυμία, συνεργάστηκε για το εν λόγω project με τη φίλη του, τη διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων Suzie Frankfurt, η οποία έγραψε το κείμενο και τη μητέρα του, η οποία πρόσθεσε την καλλιγραφία με εσκεμμένα ορθογραφικά λάθη. Με τίτλο Wild Raspberries (μία παραποίηση του τίτλου της ταινίας Wild Strawberries του Ingmar Bergman), ο Warhol σατιρίζει τα βιβλία μαγειρικής της δεκαετίας του 1950, τα οποία είχαν σκοπό να βοηθήσουν τους αναγνώστες να φτιάξουν πιάτα της υψηλής γαλλικής γαστρονομίας. 

Ανάμεσα στα πιάτα που εφηύρε ο Warhol, είναι το "Omelet Greta Garbo", μία ομελέτα που θα έπρεπε να "τρώγεται πάντα μόνη της σε ένα δωμάτιο με κεριά", το "Gefilte of Fighting Fish" και "Seared Roebuck" ή "ελάφι που πυροβολήθηκε σε ενέδρα πολύ καλύτερο από ελάφι που σκοτώθηκε σε κυνήγι".

Μαθητές σχολείου πληρώθηκαν για να χρωματίσουν τις σελίδες, οι οποίες στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε ραβίνους στο Lower East Side για βιβλιοδεσία. "Νομίζαμε ότι θα ήταν αριστούργημα και θα πουλούσαμε χιλιάδες. Νομίζω ότι πουλήσαμε 20" είχε δηλώσει η Frankfurt στο Observer το 1997. Οι δύο τους κατέληξαν να δώσουν τα περισσότερα αντίγραφα ως δώρα σε φίλους.

"Τα βιβλία αποτυπώνουν τέλεια τη σκανδαλώδη φύση που χαρακτηρίζει τη δουλειά του Warhol. "[Έγιναν] στο πνεύμα της διασκέδασης, με ελάχιστη προώθηση εκ μέρους του, δόθηκαν ως επί το πλείστον ως χριστουγεννιάτικα δώρα σε φίλους και σε πελάτες …. Είναι μια υπέροχη ματιά σε ένα παιχνίδι που τον ακολουθεί καθ 'όλη τη διάρκεια της ανάπτυξής του ως καλλιτέχνη" δήλωσε ο Darren Sutherland, από το Bonhams.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ