Έργα εμπνευσμένα από την ελληνική επανάσταση στο Greek Sale του οίκου Bonhams

Μοναδικά έργα της ελληνικής τέχνης στο 38ο Greek Sale στο Παρίσι που συμπίπτει με τον εορτασμό των 200 χρόνων από την κήρυξη της ελληνικής επανάστασης.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Το φετινό Greek Sale του οίκου Bonhams στο Παρίσι συμπίπτει με τον εορτασμό των 200 χρόνων από την κήρυξη της ελληνικής επανάστασης και πολλά από τα έργα που περιλαμβάνονται είναι εμπνευσμένα από την επανάσταση του 1821. Στο 38ο Greek Sale που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαΐου θα δημοπρατηθεί και το εμβληματικό έργο του Θεόδωρου Ράλλη "Αιχμάλωτη" που εκτιμάται στα 300.000 με 500.000 ευρώ.

Έργα εμπνευσμένα από την ελληνική επανάσταση στο Greek Sale του οίκου Bonhams

Το έργο θεωρείται ένα από τα καλύτερα του καλλιτέχνη και δείχνει μια νεαρή Ελληνίδα με παραδοσιακή φορεσιά να συλλαμβάνεται μέσα σε μια εκκλησία από τους στρατιώτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η ειδικός στην ελληνική τέχνη του οίκου Bonhams, Αναστασία Ορφανίδου εξηγεί πως "ενώ η Αιχμάλωτη φιλοτεχνήθηκε το 1885, αρκετά χρόνια μετά τα γεγονότα που παρουσιάζει, το έργο βρήκε ένα έτοιμο κοινό που αναγνώρισε την ικανότητα του Ράλλη όχι μόνο να αιχμαλωτίσει τη δριμύτητα της στιγμής αλλά και το όραμα της ελευθερίας από την τυραννία παντού στον κόσμο. Είναι ένας αξιοσημείωτος πίνακας που- όπως και άλλα έργα εμπνευσμένα από την ελληνική επανάσταση-συγκρατεί τη δυνατή του επιρροή".

Sur la guerre d' Indépendance

Άλλα σημαντικά έργα της έκθεσης είναι η "Σύνθεση για τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας" του Νίκου Εγγονόπουλου που εκτιμάται στα 140.000 έως 180.000 ευρώ που φιλοτεχνήθηκε το 1939 και παρουσιάστηκε το 1954 στην Biennale στη Βενετία.

Le héros Karaiskakis

Ο πίνακας του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ με τίτλο "Ο Καραϊσκάκης καταδιώκων τον Κιουταχή"  είναι ένα έργο –αφιέρωμα στον ήρωα Γεώργιο Καραϊσκάκη που τον δείχνει πάνω στο άλογό του να ακολουθείται από τους οπλαρχηγούς του. Η κορνίζα του πίνακα που εκτιμάται στα 80.000 με 120.000 ευρώ είναι σχεδιασμένη από τον Γιάννη Τσαρούχη.

Le héros Odysseas Androutso

Ο "Ήρωας Οδυσσέας Ανδρούτσος" του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ εκτιμάται στα 30.000 με 50.000 ευρώ ενώ και ο " Ατρόμητος Κατσαντώνης" που υπήρξε διαρκής πηγή έμπνευση του καλλιτέχνη σε όλη την καριέρα του θα δημοπρατηθεί σε τιμή που εκτιμάται στα 22.000 με 28.000 ευρώ.

 
The fearless Katsantonis

Η δημοπρασία που διοργανώνεται από τον Bonhams του Λονδίνου και την Art Expertise θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στο Παρίσι στα πλαίσια της επέκτασης του οίκου στη γαλλική πρωτεύουσα αλλά και για τη διευκόλυνση των εμπόρων τέχνη που στην πλειονότητά τους βρίσκονται στην Ευρώπη. Επιλεγμένα έργα της δημοπρασίας θα εκτεθούν και στην Αθήνα, στον χώρο εκδηλώσεων Αμαλίας 36 από τις 5/5 έως τις 9.5.