Τα νησιά με τα πιο όμορφα πασχαλινά έθιμα

Οι υπέροχες παραδόσεις των ελληνικών νησιών που μας κάνουν να ανυπομονούμε να κλείσουμε εισιτήρια για να τα επισκεφθούμε.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Οι λόγοι για να επισκεφθείτε ένα ελληνικό νησί είναι ανεξάντλητοι. Παραλίες που βραβεύονται και αναδεικνύονται στον διεθνή ταξιδιωτικό Τύπο, μεσαιωνικά κάστρα και ιστορικά Μοναστήρια αλλά και οι πρωτεύουσες κάθε νησιού. Το Πάσχα γιορτάζεται παραδοσιακά κάθε χρόνο και κάθε τόπος έχει τα δικά του έθιμα. Μπορεί φέτος να μην έχουμε τη δυνατότητα να επισκεφθούμε τους αγαπημένους μας προορισμούς, εξαιτίας των υγειονομικών περιορισμών, σύντομα όμως, όταν τα μέτρα θα αρθούν, ξέρουμε ότι οι μετακινήσεις μας θα γίνουν γρήγορα, απλά και φθηνά, με τις πλατφόρμες κράτησης ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Μέχρι τότε, ας δούμε μια λίστα με τα πιο ενδιαφέροντα πασχαλινά έθιμα των νησιών μας.

Κύθνος

Το ήσυχο νησί που δεν είναι τόσο προβεβλημένο όσο τα γειτονικά του, Σύρος και Σέριφος, υπόσχεται μια ξεχωριστή εμπειρία, το παραδοσιακό έθιμο "Κούνια της Λαμπρής". Κάθε Δευτέρα του Πάσχα, στήνεται στην κεντρική πλατεία του νησιού μια κούνια όπου ανεβαίνουν αγόρια και κορίτσια φορώντας παραδοσιακές στολές. Όποιο ζευγάρι ανέβει, δίνει υπόσχεση ενώπιον του Θεού ότι θα ενωθεί με γάμο. Νωρίτερα, το Μεγάλο Σάββατο, μετά την Λειτουργία της Ανάστασης, μοιράζεται το "συγχώριο", ψητό κρέας για να συγχωρεθούν οι ψυχές των νεκρών. Κλείστε ένα ακτοπλοϊκό εισιτήριο για Κύθνο για να ταξιδέψετε σύντομα ώστε να δείτε τα χρώματα στη φύση να αλλάζουν.

Πάρος

Η Μεγάλη Παρασκευή στο νησί ξεκινάει στο χωριό του Προδρόμου όπου σερβίρεται φρεσκομαγειρεμένη ρεβυθάδα. Στα χωριά Μάρπησσα, Λεύκες, Άσπρο Χωριό και Μάρμαμα, γίνεται η αναβίωση των Παθών του Κυρίου. Τα νέα παιδιά του νησιού συμμετέχουν στην αναπαράσταση από εικόνες από την Ανάσταση του Λαζάρου, τον Μυστικό Δείπνο, την Ανάβαση στον Γολγοθά, τη Σταύρωση. Κλείστε οικονομικά ακτοπλοϊκά εισιτήρια για Πάρο ώστε να επισκεφτείτε το νησί όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Πάτμος

Ο απόλυτος θρησκευτικός προορισμός για Έλληνες και ξένους τουρίστες είναι το νησί της Αποκάλυψης, η Πάτμος. Ο πασχαλινός εορτασμός έχει αναφορές στην Καινή Διαθήκη και ξεκινάει από την Κυριακή των Βαΐων όπου μοιράζονται στους πιστούς κεντήματα που έχουν σχήμα σταυρού ή ψαριού. Κάθε Μεγάλη Πέμπτη λαμβάνει χώρα στην Πλατεία του Δημαρχείου η Τελετή του Νιπτήρος όπου γίνεται η αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου. Ο Ηγούμενος της Μονής πλένει τα πόδια 12 μοναχών, αντίστοιχα με τους 12 μαθητές του Ιησού. Την Κυριακή του Πάσχα τελείται η Ακολουθία της Αγάπης με ιδιαίτερη κατάνυξη όπου ακούγεται το Ευαγγέλιο σε επτά γλώσσες, ανάμεσά τους και τα αρχαία ομηρικά ελληνικά. Στο τέλος της, ο Ηγούμενος προσφέρει κόκκινα αυγά στους πιστούς.

Η ιερή ατμόσφαιρα είναι πανταχού παρούσα στην Πάτμο όλο το χρόνο. Προγραμματίστε το ταξίδι σας με ακτοπλοϊκά εισιτήρια σε τιμές – Αποκάλυψη.

Σκιάθος

Ο Παπαδιαμάντης δίνει μια πρώτη ιδέα για τους εορτασμούς στο βιβλίο του η "Παιδική Πασχαλιά". Ένας από αυτούς, είναι τα πασχαλιάτικα κάλαντα που λένε τα παιδιά την Μεγάλη Πέμπτη κρατώντας σταυρούς φτιαγμένους από καλάμια, στολισμένους με λουλούδια. Την Μεγάλη Παρασκευή η Ακολουθία του Επιταφίου ξεκινάει στη 01.00 το πρωί  και η περιφορά στις 04:00 με τη συμμετοχή του κόσμου να είναι μεγάλη παρά την περασμένη ώρα. Όταν επιστρέψει η λιτανεία στην εκκλησία, γίνεται αναπαράσταση της Καθόδου στον Άδη και ο πρωτοπρεσβύτερος σπρώχνει την πόρτα φωνάζοντας "Άρατε Πύλας". Τη Δευτέρα του Πάσχα γύρω από τη λίμνη του Αγίου Γεωργίου έχει καθιερωθεί να διεξάγονται ιππικοί αγώνες. Για να επικεφθείτε τη Σκιάθο κλείστε ακτοπλοϊκά εισιτήρια εύκολα και γρήγορα.

Φολέγανδρος

Η άνοιξη στο κυκλαδίτικο νησί είναι εξίσου εντυπωσιακή όσο και το καλοκαίρι. Το Πάσχα, οι κάτοικοι του νησιού ανοίγουν τα σπίτια τους και προετοιμάζουν τους δρόμους και τις πλατείες για να περάσει η εικόνα της Παναγίας την Κυριακή του Πάσχα. Από το ναό της Παναγίας ως τη Χώρα, μέχρι Πούντα και την Άνω Μεριά ως τον Καραβοστάση, οι ντόπιοι υποδέχονται την εικόνα και την μεγάλη πομπή που έχει δημιουργηθεί με ρακή, μεζέδες και κρασί. Η περιφορά ολοκληρώνεται την Τρίτη του Πάσχα και, αν το επιτρέπει ο καιρός, ταξιδεύει με καΐκια στους όρμους του νησιού.

Φυσικά, μια επίσκεψη στο υπέροχο αυτό νησί αξίζουν κάθε ώρα του ταξιδιού για να φτάσετε ως εκεί –απλά προμηθευτείτε έγκαιρα τα ακτοπλοϊκά σας εισιτήρια για τη Φολέγανδρο.