Τα λάθη που κάνουμε με το κρασί

4 πολύ βασικοί κανόνες που δεν πρέπει να παραβλέπονται.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Αγαπάτε το κρασί και ας μην είστε επαγγελματίας σομελιέ. Έχετε την τάση να υποδύεστε τον connoisseur κάθε φορά που βγαίνετε με φίλους για φαγητό είτε υποδέχεστε κόσμο στο σπίτι. Τότε φροντίστε να μην κάνετε κάποιο από τα παρακάτω λάθη.

Ψυχρό σερβίρισμα

Γνωρίζετε πως το κόκκινο κρασί δεν μπαίνει στο ψυγείο και ασφαλώς δε σερβίρεται κρύο. Είναι όμως εξίσου σημαντικό να έχετε υπόψιν και τα εξής: Το κρασί πρέπει να σερβίρεται στη σωστή θερμοκρασία, κάτι που μεταφράζεται μεταξύ 12 (για τα ελαφριά κρασιά) και 18 (για εκείνα με το γεμάτο σώμα και υψηλή αλκοολικότητα) βαθμούς Κελσίου.

Κακή αποθήκευση

Όπως συμβαίνει και με τα τρόφιμα, έτσι και τα κρασιά χρειάζεται να αποθηκεύονται σε μέρη με σταθερή θερμοκρασία, επαρκή αλλά όχι υψηλή υγρασία και μακριά από το φως του ήλιου. Αν κάτι από τα παραπάνω δεν ισχύει, η φιάλη ενδεχομένως να υποφέρει.

Λάθος αντίληψη

Έχετε ακούσει ποτέ τον όρο travel shock (ή bottle shock); Πρόκειται για το χρόνο που χρειάζεται το κρασί ώστε να ξεκουραστεί και να μπορέσει να δώσει τον καλύτερό του εαυτό στο ποτήρι. Κάποιες φορές (αρκετά συχνά δηλαδή) το ίδιο το κρασί "στρεσάρεται" λόγω της απότομης μετάβασης από την παλαίωση στην εμφιάλωση. Και στα δύο φαινόμενα μπορεί να καταλήξει υποτονικό, βαρετό και αδιάφορο. Συνέχεια των προηγούμενων αποτελεί και το ποτήρι μέσα στο οποίο θα μπει ο οίνος - ναι, έχει πολύ μεγάλη σημασία. Το κρασί λοιπόν οφείλει να σερβίρεται σε ποτήρι με μεγάλη κοιλότητα, έτσι ώστε να υπάρχει χώρος να στριφογυριστεί και να αναπτύξει τα αρώματά του.

Διαβάστε τη συνέχεια στο esquire.com.gr