Ελισάβετ Α΄ της Αγγλίας | Ανακαλύφθηκε ένα σπάνιο κομμάτι ενδύματος που είχε φτιάξει η "παρθένα Βασίλισσα" πριν 500 χρόνια

Οι ειδικοί θεωρούν ότι είναι το πρώτο του είδους του που διατηρείται.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Ένα εξαιρετικά σπάνιο κομμάτι ενδύματος 500 ετών που είχε φτιάξει η βασίλισσα Ελισάβετ Α' μαζί με τις κυρίες επί των τιμών της ανακαλύφτηκε στα πλαίσια της τηλεοπτικής εκπομπής 'Antiques Roadshow'.

Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων στο Wollaton Hall του Nottingham κι ενώ η συγγραφέας και πανεπιστημιακός Hilary Kay εξέταζε τα αντικείμενα που άνηκαν στην οικογένεια Willoughby, απογόνων του βαρόνου που είχε χτίσει το κάστρο, ανακαλύφτηκε ένα κομμάτι υφάσματος σε πολύ καλή κατάσταση από τον 16ο αιώνα.

Όπως αποδείχτηκε ήταν ένα βαμβακερό ύφασμα που χρησιμοποιούνταν ως φουρό μανικιού στα ενδύματα της εποχής για να δώσει όγκο στα μανίκια. Μαζί με το ύφασμα ανακαλύφτηκαν και σεντόνια και μαξιλαροθήκες, τα οποία όλα μαζί κοστολογούνται στις 100 χιλιάδες βρετανικές λίρες.

Ελισάβετ Α΄ της Αγγλίας | Ανακαλύφθηκε ένα σπάνιο κομμάτι ενδύματος που είχε φτιάξει η "παρθένα Βασίλισσα" πριν 500 χρόνια

Το φουρό της "παρθένας Βασίλισσας” είναι φτιαγμένο από βαμβακερό ύφασμα με 14 επενδύσεις λινού στο οποίο είναι περασμένοι κρίκοι από οστό φάλαινας για να στηρίζουν το μανίκι και να δίνουν όγκο. Η βασίλισσα Ελισάβετ συνήθιζε να φοράει φορέματα με φουσκωτά μανίκια αλλά και φούστα, όπως όριζε και η μόδα της εποχής και ήταν ταυτισμένα με τον πλούτο και την αριστοκρατία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το ύφασμα είναι το πρώτο του είδους του που έχει ανακαλυφτεί με την ιστορικό Ninya Mikhaila να δηλώνει στο BBC πως "γνώριζα για αυτά τα κομμάτια από περιγραφές σε ντοκιμαντέρ, όπως αυτά που είχαν φτιαχτεί από τη βασίλισσα Ελισάβετ Α' και είναι καταγεγραμμένα στα αρχεία της γκαρνταρόμπας της, αλλά ποτέ δεν πίστευα ότι θα υπήρχε ακόμα ένα τέτοιο ως παράδειγμα”.

Διαβάστε Επίσης