Η interior designer Μαλβίνα Σαραντίτη μας υποδέχεται στην ανακαινισμένη κατοικία στο Παλιό Λιμάνι των Σπετσών

Στρατηγικά χτισμένο στην είσοδο του Παλιού Λιμανιού, με απέραντη θέα και άπλετο φυσικό φως, το παραδοσιακό σπετσιώτικο σπίτι του 1862 γίνεται σημείο αναφοράς.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Για τη Μαλβίνα Σαραντίτη οι Σπέτσες είναι ένα νησί συνδεδεμένο με πολλούς αγαπημένους φίλους, αναμνήσεις, αλλά κυρίως με την οικογένειά της. Τα παιδικά χρόνια των παιδιών της, βουτιές σε πρασινογάλαζα νερά, ατέλειωτα πάρτι και μοναδικές βραδιές σε σπίτια φίλων. "Είναι το νησί στο οποίο ξεκινάει και τελειώνει το καλοκαίρι μας" λέει στο Harper’s Bazaar Greece.

Η interior designer Μαλβίνα Σαραντίτη μας υποδέχεται στην ανακαινισμένη κατοικία στο Παλιό Λιμάνι των Σπετσών

Το σημείο όπου βρίσκεται η κατοικία συνδυάζει τη γραφική και ήσυχη ατμόσφαιρα της περιοχής με τη μοναδική θέα στην είσοδο του Παλιού Λιμανιού. "Μου αρέσει πολύ η αίσθηση της γειτονιάς σε αυτό το σπίτι. Ακούω τις καμπάνες, τους ψάλτες από τον Άγιο Νικόλα το Πάσχα, τις φωνές των παιδιών που δίνουν νότα χαράς και ζωντάνιας, ενώ το απόγευμα με πλημμυρίζουν οι μυρωδιές από αγιόκλημα και νυχτολούλουδα. Ο ήχος από τα αμαξάκια και τις οπλές των αλόγων το βράδυ μαζί με τον ήχο της θάλασσας και ο καλοκαιρινός ουρανός είναι το τέλειο σκηνικό που απολαμβάνουμε από τη βεράντα μας".

Μαλβίνα Σαραντίτη στις Σπέτσες
O οντάς στο καθιστικό. Φωτιστικά σε σχήμα αχιβάδας από το Paolo Moschino London. Τα κιλίμια είναι από την Τυνησία. Τα κεραμικά στο coffee table είναι από τη νέα σειρά Malvez.

​​​​​
Μαλβίνα Σαραντίτη στις Σπέτσες
Μαλβίνα Σαραντίτη στις Σπέτσες

Η αγορά του σπιτιού έγινε χωρίς δεύτερη σκέψη. "Το είδαμε και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά" θυμάται η Μαλβίνα Σαραντίτη.  Αν και το κτίσμα ήταν παλιό και δεν είχε ανακαινιστεί, είχε όλα αυτά τα στοιχεία που διακρίνει κάποιος που γνωρίζει από design και μπορεί αμέσως να φανταστεί πώς μπορεί να ανακαινιστεί.

"Αυτό που πάντα κοιτάζω σε ένα νέο ακίνητο είναι τα ανοίγματα που έχει, το φως, η θέα και οι δυνατότητές του. Το συγκεκριμένο σπίτι τα είχε όλα". Όλα τα εξωτερικά στοιχεία του ήταν αυτά μιας παραδοσιακής σπετσιώτικης οικίας. Η πίσω αυλή αναπτυσσόταν σε δύο επίπεδα, είχε πηγάδι, εξωτερικό χτιστό φούρνο, κοτέτσι, λεμονιές.

"Οι πέτρινοι χοντροί τοίχοι και τα παραδοσιακά εσωτερικά σκιάδια στα παράθυρα, οι πόρτες και τα πρεβάζια ήταν απίθανα και βέβαια κρατήσαμε το σχέδιό τους. Ακόμα και οι ροδέλες στις κλειδαριές είχαν χαρακτήρα. Αν πρέπει να ξεχωρίσω κάτι, είναι το μπαλκόνι με τη σιδεριά που έχει χαραγμένo το 1862, τη χρονολογία του κτίσματος" αναφέρει.

Το σπίτι αποτελείτο από δύο ορόφους και είχε εμφανή στοιχεία που μαρτυρούσαν την εποχή που χτίστηκε καθώς και τον τρόπο ζωής και τις
συνήθειες που τη χαρακτήριζαν. Εκείνα τα χρόνια στον επάνω όροφο υπήρχε η "σάλα", η οποία ήταν το πιο προνομιούχο σημείο του σπιτιού, όπου οι οικοδεσπότες
δέχονταν εκεί τους καλεσμένους τους. Είχε τρία υπνοδωμάτια, όλα μικρά, και μοιράζονταν ένα μικρό μπάνιο δίπλα στην κουζίνα που βρισκόταν στον κάτω όροφο.

Μαλβίνα Σαραντίτη στις Σπέτσες
H υπέροχη θέα στο λιμάνι από τη σάλα στον επάνω όροφο. Τα πιάτα στους τοίχους είναι από την Peristeriona στη Σίφνο.
Μαλβίνα Σαραντίτη στις Σπέτσες
Οι ντουλάπες στα υπνοδωμάτια επενδύθηκαν με ψάθες, ενώ όλα τα ξυλουργικά καθώς και οι τοίχοι βάφτηκαν με χρώματα Farrow & Ball.

Η συγκυρία να αναλάβει την ανακαίνιση το γραφείο Moustroufi Architects και συγκεκριμένα ο Γιώργος Μουστρούφης και ο Δημήτρης Μουστρούφης, δύο άνθρωποι που παραθερίζουν χρόνια στο νησί, ήταν καθοριστική. Γνωρίζοντας την καθημερινότητα σε σπίτια όπως αυτό, που έχουν περιορισμένους χώρους αλλά μεγάλη κίνηση τους καλοκαιρινούς μήνες, οι δύο αρχιτέκτονες μελέτησαν και σχεδίασαν ένα νέο σύγχρονο οίκημα που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής
μας, ενώ ταυτόχρονα διατήρησαν και εμπλούτισαν όλα τα παραδοσιακά στοιχεία που ταιριάζουν στο ύφος ενός τέτοιου κτίσματος.

Μαλβίνα Σαραντίτη στις Σπέτσες
Αμπαζούρ Malvez και κασπώ από γαλλική πορσελάνη αγορασμένα από τη Zouboulakis Galleries.
Μαλβίνα Σαραντίτη στις Σπέτσες

"Έγινε μια ολοκληρωτική ανακαίνιση, κατασκευάστηκε νέα στέγη, ενισχύθηκαν τα δομικά στοιχεία του κτιρίου και σχεδιάστηκαν εκ νέου όλοι οι εσωτερικοί χώροι με διαφορετική διαρρύθμιση, βασισμένη στις απαιτήσεις μας" εξηγεί η Μαλβίνα Σαραντίτη. Η ανακαίνιση του σπιτιού διήρκεσε ένα χρόνο και πραγματοποιήθηκε από τοπικά συνεργεία και παραδοσιακές βιοτεχνίες για τα ξυλουργικά. Τα πατώματα είναι από μαδέρια βαμμένα με λαδομπογιά, ενώ τα ταβάνια κλασικά σπετσιώτικα. Τον φωτισμό επιμελήθηκε ο Δημήτρης Νασίκας με στόχο το σπίτι να φωτίζεται διακριτικά με ζεστό φωτισμό εσωτερικά και εξωτερικά δίνοντας ένα αποτέλεσμα γλυκού ατμοσφαιρικού φωτισμού.

Μαλβίνα Σαραντίτη στις Σπέτσες

Ο επάνω όροφος αποτελείται από μια φωτεινή master κρεβατοκάμαρα, με ένα en suite μπάνιο και ένα καθιστικό με έξι παράθυρα και θέα στο λιμάνι. Στον κάτω όροφο βρίσκονται η κουζίνα καθώς και δύο μικρά υπνοδωμάτια με μπάνιο.

Μαλβίνα Σαραντίτη στις Σπέτσες
Μαλβίνα Σαραντίτη στις Σπέτσες
Στο master μπάνιο ένα ιδιαίτερο έπιπλο με επιφάνεια από μάρμαρο arabescato cervaiole, ανήκε στη Lady Spencer και μεταφέρθηκε από το Λονδίνο

Ο πλαϊνός κήπος είναι ένας παράδεισος με μπουκαμβίλιες, λεβάντες, γιασεμί και λεμονιές. Εκεί οι φιλοξενούμενοι απολαμβάνουν στη σκιά το πρωινό τους ή κάνουν μπάρμπεκιου τα βράδια.

Μαλβίνα Σαραντίτη στις Σπέτσες

"Η αυλή στο μεγαλύτερο τμήμα της έχει θέα στη θάλασσα. Η πάνω βεράντα του σπιτιού είναι ιδανική για να χαλαρώσεις αργά το απόγευμα με ένα gin tonic, χαζεύοντας τα σκάφη που έρχονται στο λιμάνι" αναφέρει χαρακτηριστικά η Μαλβίνα Σαραντίτη. Όταν δεν απολαμβάνει τον πρωινό καφέ της στον οντά θαυμάζοντας τη θέα, παίρνει το ηλεκτρικό ποδήλατό της για να κάνει τον γύρο του νησιού. Για εκείνη ο τέλειος τρόπος για να ξεκινήσει τη μέρα της είναι με μια βουτιά σε κάποια παραλία που θα συναντήσει στον δρόμο της. Άλλωστε η θάλασσα και οι γραφικοί κόλποι είναι αυτό που απολαμβάνει περισσότερο στις Σπέτσες.

Μαλβίνα Σαραντίτη στις Σπέτσες
Στην πίσω αυλή τσιμεντοπλακάκια σε μοτίβο σκακιέρας δίνουν μια vintage πινελιά. Δάπεδο στο ίδιο μοτίβο είχε και η κουζίνα του παλιού σπιτιού.
Μαλβίνα Σαραντίτη στις Σπέτσες

Την ημέρα συμπληρώνουν early evening Martinis στο Palms στο Ποσειδώνιο, πριν από το θερινό σινεμά. Άλλες ημέρες το πρόγραμμα περιλαμβάνει ψάρι ψητό με πατάτες τηγανητές ροδέλες στην Εξέδρα, ούζο και μύδια στον Καπελογιάννη, ζωντανή μουσική και δείπνο στο Honolulu και ποtό και χορό στο Bikini και στο Spetsa. Δεν υπάρχει όμως τίποτα καλύτερο από τα βραδινά καλέσματα σε βεράντες και κήπους σπιτιών με φίλους.

Μαλβίνα Σαραντίτη στις Σπέτσες
Στην πλαϊνή αυλή κυριαρχούν τα χρώματα και τα αρώματα της μπουκαμβίλιας, της λεμονιάς και της λεβάντας.

Από τη Σελήνη Πατρονικόλα. Φωτογραφίες: Nikos Alexopoulos.