Η νέα έκθεση του Somerset House αποτελεί ένα wake-up call για περισσότερο και πιο ποιοτικό ύπνο

Με βασικό μήνυμα τις σκοτεινές συνέπειες μίας 24/7 καθημερινότητας.

Πολλοί από εμάς θα ταυτιστούμε με τα νέα δεδομένα της εποχής που ζούμε: γρήγοροι ρυθμοί, υπερβολικός φόρτος εργασίας, θολά όρια μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής και έλλειψη ξεκούρασης, ύπνου και επαφής με τον εσωτερικό μας κόσμο. Το mindfulness αποτελεί σαφώς μία σύγχρονη τάση που αγκαλιάζεται όλο και περισσότερο, όμως η πραγματική ολοκλήρωση έρχεται μόνο μέσα από τις αλλαγές του lifestyle μας. Η συνεχής πίεση της συνεχόμενης κατανάλωσης και παραγωγής αποτελεί το κεντρικό θέμα της νέας έκθεσης που φιλοξενεί το Somerset House με τίτλο 24/7: A Wake-Up Call for Our Non-Stop World και άνοιξε τις πόρτες της για το κοινό στις 32 Οκτωβρίου.

Η επιμελήτρια της έκθεσης, Sarah Cook, θέλει να διερευνήσουν οι επισκέπτες τη σχέση τους με τον ύπνο, το γεγονός ότι έχουν συνηθίσει την έλλειψή του, καθώς επίσης και την ανούσια συνήθεια να τσεκάρουν τα social media πριν κοιμηθούν. Ακόμη και η ονειροπόληση έχει έρθει πλέον σε δεύτερη μοίρα, καθώς μας έλκουν όλο και περισσότερο οι οθόνες.

"Η έλλειψη ύπνου θεωρείται επιδημία και είναι κάτι που μπορούν να αναγνωρίσουν οι περισσότεροι από εμάς. Χάνουμε τη διάκριση μεταξύ της ενεργής παρουσίας μας (στην εργασία ή σε κοινωνικές εκδηλώσεις) και της απουσίας μας (στον ύπνο ή στην ονειροπόληση). Κάνουμε ατελείωτο scroll στις συσκευές μας ακόμα και όταν θα έπρεπε να κοιμόμαστε. Ακόμη και ο χρόνος που αφιερώνετε στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, που νομίζετε ότι είναι ο ελεύθερος χρόνος σας, έχει γίνει χρόνος εργασίας, κυρίως για τις μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας που χρησιμοποιούν αυτές τις πλατφόρμες" εξηγεί η Sarah Cook στο Bazaar UK.

Η έκθεση 24/7 προσφέρει στους επισκέπτες ένα ταξίδι αισθήσεων, από το ψυχρό φως του φεγγαριού μέχρι την εξασθενημένη ζεστασιά του ηλιοβασιλέματος μέσα από πέντε θεματικές ζώνες και περιέχει πάνω από 50 πολυεπιστημονικά έργα που θα προκαλέσουν και θα διασκεδάσουν. Εμπνευσμένη από το βιβλίο του Jonathan Crary, 24/7: Late Capitalism and the Ends of Sleep, η έκθεση λειτουργεί ως ένας καθρέφτης της σύγχρονης κουλτούρας και προσκαλεί τους επισκέπτες να βγουν από την καθημερινή τους ρουτίνα, να προβληματιστούν, να δράσουν και να αποσυμπιεστούν. 

Η έκθεση θα διαρκέσεις έως τις 23 Φεβρουαρίου 2020.