5 μέρη για να απολαύσετε comfort food στην Αθήνα

Μαγαζιά με cozy ατμόσφαιρα και φαγητό που ξυπνά όμορφα συναισθήματα.

Η ανάγκη για οικειότητα και χαλάρωση, η αποποίηση καθετί στημένου και το αίσθημα της νοσταλγίας που αυξάνεται καθώς απομακρυνόμαστε χρονικά από γεγονότα και καταστάσεις, είναι όσα συνετέλεσαν στην άνοδο του comfort food στην παγκόσμια γαστρονομική σκηνή.

Το comfort food του σήμερα δεν μοιάζει με τις εκδοχές των '80s και '90s, που εκπροσωπούσε τη βιομηχανία του fast food και των επεξεργασμένων τροφών, αφού το ζητούμενο είναι οι καλές πρώτες ύλες και η σωστή μεταχείρισή τους. Ο τρόπος που αντιλαμβάνονται πλέον οι νεότεροι chef το comfort food είναι ως ένα ξύπνημα της προσωπικής μνήμης του καθενός, μέσα όμως από μία σύγχρονη ματιά.  

Philos Athens

5 μέρη για να απολαύσετε comfort food στην Αθήνα

Σχεδόν μια δεκαετία μετά τη γνωριμία μας με το αμερικάνικο brunch, που το Nixon Bar κατάφερε να το μεταφέρει στην πιο αυθεντική και πλουσιοπάροχη εκδοχή του, δύσκολα μπορούμε να μιλήσουμε για πρωτοπορία. Το ζητούμενο πλέον είναι η άρτια εκτέλεση κλασικών συνταγών, όπως τα αυγά σκραμπλ ή benedict, το BLT, οι σούπες και φυσικά τα pancakes. Στο Philos, θα βρείτε όλα τα παραπάνω, άψογα εκτελεσμένα, αλλά με μια νέα ματιά που ταιριάζει στις ανάγκες της εποχής. Για παράδειγμα, τα pancakes με κόκκινα φρούτα αποκτούν το κόκκινο χρώμα τους εντελώς φυσικά, από παντζάρι, το αβοκάντο είναι τόσο ώριμο όσο χρειάζεται, το ελαιόλαδο είναι έξτρα παρθένο και το ψωμί είναι ζυμωτό. 

Philos Athens: Σόλωνος 32, Αθήνα, Τηλ.: 21 0361 9163

Vittoria Gati

Vittoria

Η αγάπη του Νίκου Καραθάνου για τη μεσογειακή κουζίνα είναι γνωστή. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο chef μοιράζεται στα social media τη νοσταλγία του για το μποστάνι της γιαγιάς και τις μυρωδάτες ντομάτες των παιδικών του χρόνων. Προερχόμενος όμως από τον χώρο του fine dining κι έχοντας κερδίσει το πρώτο αστέρι Michelin στα 28 του, για τη Χύτρα, ο Καραθάνος δεν μπορεί παρά να φέρει δύο διαφορετικούς κόσμους κοντά. Στη μετά Cookoovaya εποχή, ο βραβευμένος μάγειρας συνεργάζεται με τον επίσης καταξιωμένο chef Γιώργο Παπακώστα και μαζί αναβιώνουν αυθεντικές ιταλικές συνταγές. Αν δεν είναι οι υδατάνθρακες comfort food, τότε τι είναι;

Vittoria Gati: πλατεία Νυμφών 1, Γλυφάδα, Τηλ.:  21 0894 4491

Cupola

Cupola

Το γεγονός ότι βρίσκεται πάνω σε έναν ήσυχο πεζόδρομο σε μια από τις πιο ανερχόμενες γειτονιές της Αθήνας, δίνει στο Cupola ένα μικρό προβάδισμα. Είναι πολύ χαλαρωτικό να απομακρύνεται κανείς από τη φασαρία της πόλης και να εστιάζει σε όσα έχει ανάγκη τη δεδομένη στιγμή: το φαγητό και την παρέα. Εδώ, η ιταλική κουζίνα επανεφευρίσκει τον εαυτό της στην αθηναϊκή γαστρονομική σκηνή, αποφεύγοντας τα λάθη του παρελθόντος. Εξαιρετική pizza και pasta fresca, κλασικά antipasti όπως vitello tonato και carpaccio μοσχαριού και αγαπημένες συνταγές με πρωταγωνιστή το κρέας συνδυάζονται ιδανικά με τα cocktails και τα aperitivo του Σπύρου Κερκύρα ή με ένα μπουκάλι κρασί από την ενημερωμένη κάβα του εστιατορίου.

Cupola: Ευφορίωνος 13, Παγκράτι, Τηλ.:  21 1411 7444

Beauty Killed The Beast

beauty killed the beast

Στον δεύτερο χρόνο της συνεργασίας του με το instagramικό μαγαζί του Μεταξουργείου, ο food blogger Γαβριήλ Νικολαϊδης, βασίζεται πάνω σε κλασικές συνταγές για brunch και δημιουργεί νέες, λαχταριστές εκδοχές. Soft shell tacos με αυγά σκραμπλ και φιλέτο σολομού συνδυάζονται με πουρέ αρακά, το κλασικό beef patty αντικαθίστανται με σοφρίτο για το burger, τα pancakes γίνονται αλμυρά και η lemon tart έχει βάση σοκολάτας. 

Beauty Killed The Beast: Παραμυθίας 14, Μεταξουργείο, Τηλ.: 21 0524 0117

Chilangos

chilangos

Συχνά, το comfort food δεν ορίζεται από τη μνήμη αλλά από τα συναισθήματα. Και στο Chilangos, πιάτα όπως "Tijuana" nachos, enchiladas με μοσχάρι barbacoa και κρούστα τυριών, quesadillas con carne και παραδοσιακοί μεξικάνικοι κεφτέδες, μοιάζουν περίεργα οικεία και προκαλούν συναισθήματα χαράς και ζεστασιάς. 

Δεν είναι λίγες οι φορές άλλωστε που η κουζίνα της Λατινικής Αμερικής θυμίζει την ελληνική - το Pabellón criollo (παραδοσιακό πιάτο της Βενεζουέλας) μοιάζει με το κοκκινιστό μοσχαράκι και η Sancocho θα μπορούσε να θεωρηθεί η ελληνική κρεατόσουπα. Τέλος, υπάρχει η margarita, το cocktail που έχει συνδεθεί όσο κανένα άλλο με τις ξέγνοιαστες καλοκαιρινές στιγμές και που κάθε γουλιά είναι και μια υπόσχεση ότι θα έρθουν ξανά.

Chilangos: Λεωφ. Μεσογείων 238, Χολαργός, Τηλ.: 21 0653 6293