Γιατί συζητάμε ακόμα τα κιλά της Adele;

Τι σημαίνει να "γιορτάζουμε" την απώλεια βάρους

Η Adele κατάφερε να ταράξει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τη φωτογραφία που ανέβασε με αφορμή τα γενέθλιά της. Η καλλιτέχνις έκλεισε τα 32 της χρόνια και μοιράστηκε ένα στιγμιότυπο στα social media, όπου φαίνεται αρκετά αδυνατισμένη. Η Βρετανίδα τραγουδίστρια είχε αποκαλύψει στο παρελθόν ότι ακολουθεί μία ειδική δίαιτα και ένα πρόγραμμα γυμναστικής, καθώς προσπαθούσε να χάσει βάρος. Fans και φίλοι έσπευσαν να σχολιάσουν θετικά τη φωτογραφία της Adele, γράφοντας διάφορα κοπλιμέντα, όμως ταυτόχρονα η ανάρτησή της δημιούργησε και ένα κύμα αρνητικών σχολίων και αντιδράσεων.

Η φωτογραφία προκάλεσε μια νέα διαμάχη για το τι σημαίνει να "γιορτάζουμε" την απώλεια βάρους. Οι θαυμαστές της Adele εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σχετικά με το εάν είναι αποδεκτό να σχολιάσουν το γεγονός και εάν υπάρχει ένας υγιής τρόπος να το κάνουν. Ορισμένοι τόνισαν ότι το να δίνεται έμφαση στην απώλεια βάρους ως γεγονός είναι επιβλαβές και ανθυγιεινό για τους ανθρώπους. Τα κιλά της Adele δε σχολιάζονται για πρώτη φορά, αφού το 2012, ο Karl Lagerfeld είχε χαρακτηρίσει την τραγουδίστρια υπέρβαρη. Και μπορεί ο "Kaiser" της μόδας να ήταν γνωστός για τις αμφιλεγόμενες απόψεις του, όμως η ουσία του πράγματος είναι το γιατί συζητάμε για το βάρος της Adele, ό,τι κι αν δείχνει η ζυγαριά.

Η συγγραφέας Roisin Ingle επεσήμανε ότι η απώλεια βάρους δεν είναι δείκτης αξίας και ότι η Adele πρέπει να ενθαρρύνεται για το ταλέντο της.

Η συγγραφέας Sherronda Brown έχει γράψει για τα προβλήματα που επιφέρει η επιβράβευση της απώλειας βάρους, εν μέρει επειδή υποθέτει ότι τα λεπτότερα σώματα είναι πιο πολύτιμα, αλλά επίσης επειδή μπορεί να δείχνει τις ανασφάλειες του ατόμου που σχολιάζει. "Το σώμα μου δεν είναι καλύτερο τώρα από ό, τι πριν από έξι μήνες μόνο και μόνο επειδή τυχαίνει να καταλαμβάνει λιγότερο χώρο και θα ήθελα οι άνθρωποι να σταματήσουν να μου φορτώνουν το βάρος της δικής τους φοβίας" είχε γράψει στο Wear Your Voice Magazine.

"Είμαστε ως κοινωνία τόσο "προκατειλημμένοι" εναντίον του λίπους –το μισούμε, το φοβόμαστε–, ώστε απλά δεν αναγνωρίζουμε και δε συνειδητοποιούμε την ίδια μας τη "χονδροφοβία". Ειδικά στις γυναικοπαρέες, το να ασκούμε κριτική στα σώματα των άλλων γυναικών έχει γίνει κομμάτι του καθημερινού bonding, το θεωρούμε φυσικό όταν κι εμείς οι ίδιες επικρίνουμε το σώμα μας, μάς κάνει να ερχόμαστε κοντά. Αλλά το σωματικό (αυτο)ρεζίλεμα προκαλεί ένα φαύλο κύκλο κριτικής και αυτοταπείνωσης" γράφει για το body shaming η Μελίνα Σπάθαρη.

"Μπράβο που αδυνάτισες" είναι η χειρότερη ατάκα που μπορεί να ειπωθεί, καθώς μέσα σε μία μόνο πρόταση αναιρείται η αυτοδιάθεση που έχει ο καθένας για το σώμα του και κερδίζει χώρο η υποκρισία. Πατάμε like σε εικόνες με plus size models αλλά θεωρούμε επιτυχία όταν μία γυναίκα χάνει κιλά. Η επιβράβευση για την απώλεια βάρους κρύβει κινδύνους, αφενός γιατί δείχνει έμμεσα ότι θεωρούμε πρόβλημα τα επιπλέον κιλά και αφετέρου γιατί δεν γνωρίζουμε πάντα τα αίτια που οδήγησαν έναν άνθρωπο να χάσει βάρος (μπορεί να είναι αποτέλεσμα άσχημης ψυχολογικής κατάστασης). Ας κάνουμε την αρχή στον κύκλο μας, κάνοντας τις γυναίκες να νιώθουν όμορφα ανεξαρτήτως κιλών. Ως πότε θα τροφοδοτούμε ανασφάλειες και λάθος πρότυπα;

Πηγή: madamefigaro.gr