H βασανισμένη Μαρία Κάλλας | Οι εκβιασμοί από τη μητέρα της, η σεξουαλική κακοποίηση, ο βίαιος Ωνάσης κι άλλες δραματικές στιγμές της ζωή της

Η κορυφαία σοπράνο γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 2 Δεκεμβρίου 1923.

Ένα νέο βιβλίο για τη ζωή της κορυφαίας σοπράνο, Μαρία Κάλλας, φέρνει στο φως ανέκδοτες επιστολές που αποκαλύπτουν ότι η ελληνοαμερικανίδα πριμαντόνα υπήρξε σεξουαλικά κακοποιημένη, εθισμένη σε ουσίες κι απατημένη από τις σχέσεις της ζωής της.

Η βιογραφία της Lyndsy Spence με τίτλο "Cast a Diva The Hidden Life of Maria Callas" βασίζεται σε υλικό που δεν είχε δημοσιευτεί προηγουμένως και παρουσιάζει τις σχέσεις που είχε με τη μητέρα της, τον κακό γάμο με τον Giovanni Battista Menenghini που έκλεβε τα χρήματά της αλλά και τις βίαιες στιγμές του Αριστοτέλη Ωνάση που τελικά την άφησε για την Jackie Kennedy.

Η συγγραφέας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, αποκαλύπτει ότι η Κάλλας μπορεί να είχε τον θαυμασμό του κοινού παγκοσμίως αλλά η ζωή της ήταν πιο τραγική από όσο γνωρίζαμε.

Η σχέση της με τους γονείς της

Η Κάλλας γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1923 από Έλληνες μετανάστες γονείς και κατάφερε να γίνει μία από τις κορυφαίες σοπράνο παγκοσμίως. Τα παιδικά της χρόνια όμως στην Ευρώπη ήταν δύσκολα. Η κατοχή την βρίσκει στην Αθήνα μαζί με την μητέρα της και την αδερφή της Τζάκι. "Η Κάλλας μισούσε τη μητέρα της που δούλευε ως ιερόδουλη κατά τη διάρκεια του πολέμου, γιατί προσπαθούσε να την προωθήσει στου ναζί στρατιωτικούς" λέει η Spence.

Αργότερα, όταν έγινε διάσημη, η μητέρα της προσπάθησε να πουλήσει ιστορίες στον Τύπο ενώ την εκβίαζε προκειμένου να μην κάνει αποκαλύψεις, γράφοντάς της σε μια επιστολή: "Ξέρεις τι κάνουν οι καλλιτέχνες ταπεινής καταγωγής όταν γίνονται πλούσιοι; Τον πρώτο μήνα ξοδεύουν τα χρήματά τους για να φτιάξουν ένα σπίτι για τους γονείς τους και να τους κακομάθουν με πολυτέλειες. Τι έχεις να πεις Μαρία;". Η Καλλας είχε εξομολογηθεί, μάλιστα πως "εάν ήταν αληθινή μητέρα για μένα θα την είχα αγαπήσει".

Παρομοίως και ο πατέρας της, σύμφωνα με την Spence "της είχε γράψει ένα γράμμα και υποστήριζε ότι ήταν στα τελευταία του σε ένα νοσοκομείο σε μια προσπάθειά του να της πάρει χρήματα. Στην πραγματικότητα είχε απλά μια αδιαθεσία".

Η Κάλλας τότε είχε γράψει σε μία από τις επιστολές της: "Έχω κουραστεί με τον εγωισμό των γονιών μου και την αδιαφορία τους απέναντί μου. Δεν θέλω άλλες σχέσεις. Ελπίζω οι εφημερίδες να μην το μάθουν. Τότε πραγματικά θα καταραστώ τη στιγμή που είχα γονείς".

Ο γάμος της με τον Giovanni Battista Menenghini

Το 1947 η Μαρία Κάλλας γνωρίζει τον Ιταλό βιομήχανο και μουσικόφιλο τον Giovanni Battista Menenghini και το 1949 τον παντρεύεται. Κατά τη διάρκεια του γάμου τους, ο Giovanni την υποβάλλει σε δίαιτα για να αποκτήσει καλύτερη εμφάνιση και σύμφωνα με μία από τις επιστολές της: "ο άντρας μου ακόμα με κοροϊδεύει αφού μου πήρε τα μισά μου χρήματα και έβαλε τα πάντα στο όνομά του από τότε που παντρευτήκαμε. Ήμουν ανόητη που τον εμπιστεύτηκα" έγραφε ενώ τον χαρακτήριζε ως "ψείρα" που "περνάει σαν εκατομμυριούχος ενώ δεν έχει ούτε δραχμή".

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης

Ούτε ο άντρας της ζωής της, όμως, της έδωσε την αγάπη και το ενδιαφέρον που επιζητούσε. Η Μαρία Κάλλας γνώρισε τον Αριστοτέλη Ωνάση το 1957 σε δεξίωση της κοσμικογράφου Έλσα Μαξγουελ. Η γνωριμία τους εξελίχθηκε σε μία από τις πιο πολυσυζητημένες σχέσεις της showbiz, ειδικά όταν το 1968 εκείνος παντρεύεται τη χήρα του  Αμερικανού Προέδρου Kennedy.

Σύμφωνα με τις επιστολές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας μέσα από το βιβλίο της Spencer, ο Έλληνας μεγιστάνας υπήρξε βίαιος μαζί της και μάλιστα κάποια στιγμή το 1966, η σωματική βία που της άσκησε απείλησε και τη ζωή της. "Υπάρχουν ενοχλητικές πληροφορίες από το ημερολόγιο ενός από τους καλού της φίλους που περιγράφουν πώς ο Ωνάσης την νάρκωνε με σεξουαλικούς σκοπούς, κάτι που σήμερα θα αποκαλούσαμε βιασμό". Η Κάλλας είχε γράψει σε μια επιστολή στην γραμματέα της: "Δεν θα ήθελα να μου τηλεφωνήσει και να ξεκινήσει να με βασανίζει".

 

Η αντιζηλία της με την σοπράνο Ρενάτα Τεμπάλντι

Το τίτλο "Cast a Diva The Hidden Life of Maria Callas" ρίχνει φως και στην αντιζηλία που είχε με την σοπράνο Renata Tebaldi. Η γνωστή πριμαντόνα είχε πει πως δεν μοιάζει με την Κάλλας γιατί εκείνη "δεν έχει καρδιά". Κι ενώ και οι δύο είχαν αποδώσει την αντιζηλία ως κατασκεύασμα των media, στα γράμματά της η Κάλλας δείχνουν ότι στην πραγματικότητα δεν είχαν καθόλου καλή άποψη η μία για την άλλη. Η Κάλλας είχε γράψει το1957 για την Tebaldi ότι είναι "κακιά και πονηρή" ενώ την κατηγορούσε ότι απέκτησε φήμη μόνο και μόνο ως αντίζηλός της. Μάλιστα, είχε γράψει ότι κέρδισε δημοσιότητα από μια δήθεν καρδιακή προσβολή της μητέρας της: "Η μητέρα της δεν είχε κάτι. Ούτε καν καρδιακή προσβολή. Πιστεύεις ότι το έκανε για τη δημοπιότητα ή μήπως η Renata δεν ένιωθε καλά και η μαμά της είχε γρίπη και βρήκε την τέλεια δικαιολογία για να μην τραγουδήσει και να είναι μετά μια πανηγυρική καημένη Renata στην πρώτη της εμφάνιση. Κουράστηκα με όλο αυτό το ‘καημένη Renata’.  Ο Θεός δεν αρέσκεται σε τέτοιες μεθόδους για δημοσιότητα και σε όπλα εναντίον μου".

Τα προβλήματα υγείας

Η Κάλλας πέθανε το 1977 σε ηλικία 53 ετών. Σύμφωνα με το νέο βιβλίο για τη ζωή της, υπήρχαν προβλήματα υγείας που είχαν επηρεάσει και τις παραστάσεις που είχε δώσει τη δεκαετία του ‘60 ενώ είχε εθισμό και σε ουσίες. Κάποιες στιγμές μάλιστα είχε χάσει και τη φωνή της. Όπως αναφέρει η συγγραφέας Lyndsy Spence: "βρήκα τον νευρολόγο που την παρακολουθούσε πριν τον θάνατό της. Η Κάλλας έπασχε από μια νευρομυϊκή διαταραχή της οποίας τα συμπτώματα ξεκίνησαν τη δεκαετία του ’50 αλλά είχε αποπεμφθεί από τους γιατρούς σαν "τρελή", Αυτό εξηγεί και την απώλεια της φωνής της που έκοψε την πορεία της καριέρας της". Όπως τονίζει "ο θάνατος της Κάλλας είναι μια τρομακτική ιστορία. Μόνη στο διαμέρισμά της στο Παρίσι, βασιζόταν στην αποξενωμένη αδερφή της, Jackie, και στη συντροφιά της Βάσως Δεβετζή για να της δώσουν ένα ηρεμιστικό. Η ζωή της ήταν γεμάτη τραγωδίες, αλλά ήθελα να της δώσω τη φωνή της".