Πρωινό ξύπνημα | 5 tips για να γίνει πιο ευχάριστο

Τέλος στο snooze.

Για μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων, το πρωινό ξύπνημα δεν είναι μια ευχάριστη διαδικασία και μπορεί να γίνει ακόμα πιο δύσκολο το φθινόπωρο και τον χειμώνα, καθώς οι μέρες γίνονται πιο κρύες και σκοτεινές. Η μειωμένη ηλιοφάνεια κατά τη διάρκεια του χειμώνα προκαλεί τον εγκέφαλο να παράγει περισσότερη μελατονίνη, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η επιθυμία μας για ύπνο.  Για να γίνει το πρωινό ξύπνημα πιο ευχάριστο και εύκολο, το Bazaar UK μίλησε με τους ειδικούς Dr Neil Stanley και Dr Irshaad Ebrahim FRCPsych για να προτείνουν μερικές λύσεις επί του θέματος. 

Εκτεθείτε στο φως

"Το βιολογικό σας ρολόι συνδέεται άμεσα με το φως και το σκοτάδι, οπότε το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε το πρωί είναι η έκθεση στο έντονο φως (κατά προτίμηση το ηλιακό φως), καθώς θα σας βοηθήσει να σηκωθείτε πιο εύκολα" λέει ο Stanley. Σύμφωνα με τον Irshaad Ebrahim το "έντονο φως καταστέλλει την παραγωγή μελατονίνης και ενεργοποιεί τη φάση της αφύπνισης". Αυτό, φυσικά, είναι ένα πρόβλημα το χειμώνα. Ο Stanley συμπληρώνει: "Στις πιο σκοτεινές πρωινές ώρες, χρησιμοποιήστε τις συνήθεις πρωινές σας συνήθειες (πρωινό γεύμα ή ντους) για να ξυπνήσετε τον οργανισμό σας".

Bonus tip: Χρησιμοποιήστε ένα wake-up light που προσφέρει μια προσομοίωση της ανατολής του ηλίου, βοηθώντας έτσι τον οργανισμό να μεταβεί πιο εύκολα στη διαδικασία του ξυπνήματος.

Κοιμηθείτε όσο χρειάζεστε

Αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση ότι πρέπει να κοιμόμαστε τουλάχιστον έξι ώρες κάθε βράδυ, ο Stanley λέει: "Η ανάγκη του ύπνου σας είναι γενετικά καθορισμένη, όπως το ύψος ή το μέγεθος του παπουτσιού, οτιδήποτε μεταξύ τριών και 11 ωρών μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογικό, αλλά το κλειδί είναι να κοιμηθείτε τόσο όσο εσείς έχετε ανάγκη". Για να μάθετε πόσες ώρες ύπνου χρειάζεστε, ο Ebrahim προτείνει: "Εάν δεν αισθάνεστε υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, τότε έχετε κοιμηθεί αρκετά, αν όχι, πιθανότατα οι ώρες του ύπνου δεν επαρκούν. Προσπαθήστε να αφαιρέσετε ή να προσθέσετε μια ώρα για να βρείτε την ισορροπία".

Bonus tip: Ένα ποιοτικό στρώμα θα κάνει τη διαφορά στον ύπνο σας, καθώς επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις συνθήκες. 

Κοιμηθείτε τη σωστή ώρα

Το βιολογικό σας ρολόι σάς υπαγορεύει εάν είστε πρωινός ή βραδινός τύπος, κάτι που επηρεάζει τα επίπεδα της διάθεσής σας καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ο Stanley λέει ότι "αυτό είναι εν μέρει γενετικά προσδιορισμένο, αν και ο χρόνος του ύπνου μας μπορεί να υπαγορεύεται από την καθημερινή ζωή και τα επαγγέλματα μας". Το βιολογικό ρολόι μπορεί να αλλάξει, αλλά αυτό απαιτεί κάποια προσπάθεια. Ο Ebrahim τονίζει: "Με το jet lag, χρειάζονται περίπου 72 ώρες για να επιστρέψετε στον φυσικό σας κύκλο ύπνου. Αν θέλετε να αλλάξετε εντελώς τον κύκλο σας, πρέπει να αρχίσετε να λαμβάνετε μελατονίνη νωρίς το απόγευμα μέχρι να αρχίσει να απελευθερώνεται φυσικά εκείνη την ώρα".

Bonus tip: Προσπαθήστε να ορίσετε ένα πρόγραμμα για τον ύπνο σας και δουλέψτε προς την επιθυμητή κατεύθυνση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ξυπνήστε την ίδια ώρα

Το σώμα επιθυμεί τις τακτικές συνήθειες, οπότε ο χρόνος αφύπνισης είναι ωφέλιμος για να ξυπνάτε πιο εύκολα. Σύμφωνα με τον Stanley "το σώμα σας σάς προετοιμάζει να ξυπνήσετε περίπου μιάμιση ώρα πριν να είστε πραγματικά ξύπνιοι". Θέτοντας στον εαυτό σας στη ρουτίνα της καθημερινής αφύπνισης την ίδια ώρα, μπορείτε να ρυθμίσετε καλύτερα τις ώρες του ύπνου σας και να συνηθίσετε τον οργανισμό σας στην ώρα που πρέπει να ξυπνήσει. "Εάν το σώμα σας δεν ξέρει πότε πρόκειται να ξυπνήσετε, δεν μπορεί να προετοιμαστεί και έτσι είναι πιθανό να γκρινιάζετε" προσθέτει.

Bonus tip: Ρυθμίστε το ξυπνητήρι σας στην ίδια ώρα κάθε μέρα με μικρή απόκλιση τα Σαββατοκύριακα. 

Αποφύγετε τη συνήθεια του snooze

Η αναβολή είναι επιζήμια για το πρωινό ξύπνημα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο "αφύσικος" ύπνος που προκύπτει στο ελάχιστο μεσοδιάστημα που πατάτε το snooze είναι με βεβαιότητα λιγότερο ευεργετικός από τον αδιάσπαστο ύπνο που έχετε κάνει μέχρι να χτυπήσει το ξυπνητήρι για πρώτη (και τελευταία) φορά. Επομένως, επιλέξτε τον χρόνο που θέλετε να ρυθμίσετε μέχρι να πατήσετε το κουμπί "Διακοπή".

Bonus tip: Αφήστε το ξυπνητήρι σας πιο μακριά για να αποφύγετε να επιλέξετε snooze με ευκολία. 

Κεντρική φωτογραφία: Paramount Pictures